Dar să vorbim despre câteva sfaturi de îngrijire a dinților care vă vor ajuta să evitați problemele dentare și să mergeți la dentist numai pentru controale și igienizări de rutină.
Alegeți o pastă de dinți care conține fluor
Alimentele bogate în zahăr ajută bacteriile să producă acizi toxici ce provoacă apariția cariilor dentare. Fluorul contribuie la încetinirea acestui procesul periculos.
Alegeți o periuță de dinți electrică
Nu este suficient să vă spălați dinții în fiecare zi. Este important să o faceți în mod corect. Pentru a proteja cavitatea bucală de carii, trebuie să periați bine zonele greu accesibile. O periuță obișnuită nu funcționează la fel de eficient ca una electrică. Periuța electrică reglează independent unghiul de înclinare al perilor, viteza și calitatea presiunii. Dacă vi se pare că o periuță electrică este prea scumpă, luați în considerare cât veți cheltui pentru un tratament dentar, în special dacă vorbim de implanturi dentare.
Fiți atenți la efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați
Anumite medicamente și vitamine provoacă uscăciunea gurii. Acest efect secundar poate deteriora dinții. Saliva din cavitatea bucală într-o cantitate sănătoasă spală placa dăunătoare. Când nu este suficientă, placa rămâne pe dinți. Ca urmare, se dezvoltă cariile și bolile parodontale. Dacă nu puteți renunța la astfel de medicamente, beți mai multă apă în această perioadă.
Măncați mai puține dulciuri
Ni se spune încă din copilărie: „Nu mâncați multe dulciuri, vă vor durea dinții”. Este un adevăr. După fiecare porție de dulciuri, dinții noștri sunt în pericol încă 20 de minute. Dacă ai un metabolism rapid iar o doză suplimentară de dulciuri nu îți dăunează taliei, măcar gândește-te la starea dinților tăi. Cu siguranță bine nu le face.
Folosiți zilnic ața dentară
Oamenii de știință au dovedit că ața dentară reduce riscul de apariție a cariilor dentare cu 50%. Faceți din acest ritual simplu un obicei zilnic sănătos. La început va fi dificil și frustrant, dar vă veți obișnui repede și veți învăța să folosiți ața dentară cu îndemânare. Dacă observați că ața miroase neplăcut după utilizare, consultați medicul dentist.
Măncați mai multe alimente bogate în calciu
Cu cât îmbătrânim, cu atât corpul nostru absoarbe mai greu calciul. Adăugați produse lactate, legume verzi, pește și nuci în dieta dumneavoastră.
Folosiți apa de gură
O altă procedură importantă este clătirea cu apa de gură. Nu numai că împrospătează respirația, ci spală placa dăunătoare rămasă pe dinți. Clătiți-vă gura după mese și după periaj pentru a vă menține dantura sănătoasă.
Includeți în dietă mai multe fibre
Experții spun că lipsa de fibre din dietă afectează sănătatea corpului, inclusiv starea dinților. Conform cercetărilor, fibrele previn dezvoltarea cariilor dentare și îmbunătățesc sănătatea gingiilor. Măncați în fiecare zi fructe uscate, fructe proaspete, fasole, nuci și legume.