Electroterapia este un tratament fizic terapeutic prin care stimularea electrică este aplicată nervilor și fibrelor musculare motorii prin electrozi plasați pe piele.
În prezent există diferite tipuri de dispozitive electroterapeutice în clinicile de reabilitare, T.E.N.S. fiind una dintre cele mai populare opțiuni.
Programele electroterapeutice care utilizează variații prescrise în frecvențe și intensități electrice, servesc la întreruperea, modificarea sau inducerea impulsurilor electrice specifice pentru a afecta percepția durerii și/sau pentru a facilita vindecarea rănilor și reabilitarea musculară.
Aceste efecte sunt realizate prin:
- reducerea inflamației localizate
- creșterea fluxului sanguin
- stimulând mușchii
- declanșând eliberarea de endorfine, hormoni care acționează ca analgezic natural al organismului
2. De câte tipuri e electroterapia?
Toate dispozitivele de electroterapie au anumite asemănări, cum ar fi utilizarea bateriei pentru a aplica curent electrozilor. Cu toate acestea, terapiile variază în frecvențe, forme de undă și efecte. Acestea sunt unele dintre cele mai utilizate tipuri de electroterapie:
- Stimularea nervului electric transcutanat (TENS)-cel mai frecvent utilizată
- Stimulare nervoasă electrică percutanată (PENS)
- Stimulare musculară electrică (EMS)
- Curent interferențial (IFC)
- Terapia cu câmp electromagnetic pulsat (PEMF)
- Stimularea galvanică (GS)
Terapia cu ultrasunete și cu laser este adesea grupată cu electroterapie sau cu o categorie mai largă de agenți electro-fizici, în ciuda faptului că nu furnizează curent electric. Cu ultrasunete, undele sonore sunt direcționate către zona afectată pentru a accelera procesul de vindecare.
Terapia cu laser poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la vindecarea țesuturilor și oferă un tratament mai precis și mai intens.
3. Pe ce principiu se bazează T.E.N.S ?
T.E.N.S. este un tratament extrem de eficient pentru durere prin care electrozii sunt așezați pe sau în apropierea zonei durerii și pulsurile calmante sunt trimise prin intermediul electrozilor prin piele și de-a lungul fibrelor nervoase. Impulsurile (controlate de utilizator în orice moment) suprimă semnalele de durere către creier. T.E.N.S. De asemenea, încurajează organismul să producă niveluri mai ridicate de substanțe chimice naturale care distrug durerea, numite endorfine și encefalină.
4. Care sunt beneficiile electroterapiei în cadrul tratamentelor fizioterapeutice?
1. Reduce durerile de cauză nervoasă.
Cei care suferă de nevralgii prezintă anumite simptome, cum ar fi: amorțeală, furnicături, arsuri, slăbiciune musculară și dureri generale pe tot corpul. Deși cauzele durerii nervoase variază, durerea este atribuită nervilor corpului care trimit impulsuri electrice care poartă semnale de durere. În cazurile de durere nervoasă, un kinetoterapeut poate folosi o mașină TENS pentru a viza și reduce durerea nervoasă, interferând sau „confuzând” semnalele de durere pe care corpul tău le transmite.
2. Promovează vindecarea leziunilor musculo-scheletice.
Unele modalități de electroterapie, în special un tratament de terapie cu undă de șoc, s-au dovedit a trata eficient o varietate de afecțiuni musculo-scheletice. Terapia cu unde de șoc nu numai că poate reduce durerea, dar poate contribui la creșterea fluxului de sânge într-o zonă rănită, care poate stimula procesul de vindecare. S-ar putea să găsiți că terapia cu unde de șoc este utilă pentru leziuni precum:
• “Tennis elbow”= cotul tenismenului sau epicondilita laterală
• Fasciita plantara
• Sindromul de tunel carpian
• “Jumpers knee” = tendinita rotuliană
• Dureri de umăr și leziuni
Deoarece electroterapia poate ajuta la creșterea circulației și la promovarea vindecării într-o zonă, este folosită și de kinetoterapeuți pentru a trata leziunile sportive obișnuite, cum ar fi entorse și tulpini.
3. Asigură un control neinvaziv al durerii cronice, fără medicamente.
Electroterapia oferă o modalitate sigură, non-toxică și non-dependentă de a face față durerii cronice. Fie că suferiți de dureri cronice de gât sau de spate, știți că aceste condiții pot face dificilă desfășurarea activităților din viața de zi cu zi și vă pot reduce calitatea vieții.
Deși medicamentele pentru reducerea durerii sunt uneori o intervenție necesară, utilizarea electroterapiei pentru ameliorarea durerii oferă o alternativă puternică – fără nici o preocupare inerentă utilizării medicamentelor care formează obișnuințe. În plus, electroterapia oferă o modalitate neinvazivă de a trata durerile cronice și de a promova repararea țesuturilor. Utilizarea electroterapiei poate, în unele cazuri, preveni necesitatea intervențiilor invazive, cum ar fi intervenția chirurgicală.
4. Ajută în prevenția atrofiei musculare.
Atunci când mușchii nu pot fi folosiți din cauza leziunilor, bolilor sau leziunilor nervoase, acest lucru poate duce la atrofia musculară . Nu numai că atrofia musculară restricționează mișcarea și impactul asupra calității vieții, dar poate contribui și la durere și rigiditate. Din fericire, electroterapia – în special stimularea musculară electrică (SME) – poate ajuta la prevenirea atrofiei prin stimularea contractării mușchilor. Uneori, EMS este folosit pentru a stimula contractarea mușchilor, în timp ce un aparat TENS este utilizat pentru a reduce durerea asociată cu atrofia.
5. Creșterea circulației în zonele afectate pentru repararea plăgii.
Circulația sănătoasă este un aspect incredibil de important al procesului de vindecare. Sângele oxigenat aduce substanțe nutritive în celulele noastre și ajută la începerea vindecării țesuturilor. În plus, circulația sănătoasă ajută la eliminarea toxinelor din corp pentru a crea un corp mai sănătos. Studiile au arătat că dispozitivele de electroterapie pot îmbunătăți semnificativ fluxul de sânge în organism – ceea ce sporește apoi capacitatea organismului de a vindeca și repara rănile.
6. Prezintă efecte secundare minime sau inexitente.
Când vine vorba de tratamente de electroterapie, majoritatea pacienților experimentează ameliorarea durerii și vindecarea cu relativ puține efecte secundare. De fapt, cel mai frecvent efect secundar al electroterapiei poate fi de multe ori urmărit înapoi la adezivii utilizați pentru fixarea plăcii electrodului pe piele, care poate declanșa ocazional o erupție cutanată sau o reacție alergică. Este posibil să aveți un disconfort ușor în timpul tratamentului, dar electroterapia este, în general, o metodologie fără durere, fără efecte secundare de lungă durată.
Clinica PhysioMedica din Cluj-Napoca vine în ajutorul dumneavoastră cu o echipă de medici specialiști care oferă consultații specializate în scopul determinării unui diagnostic corect și planuri de tratament eficiente, laborios gândite care să vă aducă curând, sănatatea mult visată. Printre serviciile clinicii Physiomedica se numără:
ortopedie
medicină internă
fizioterapie
pediatrie
Calea Florești 2B, Cluj-Napoca
Telefon
programări: 0364 642 124, 0775321275