Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune endocrinologică caracterizată de apariția unor chisturi multiple de mici dimensiuni, la nivelul ovarelor, dar și de creșterea în volum a ovarelor. Chisturile sunt formațiuni pline cu lichid. În cazul acestui sindrom, chisturile au un diametru mai mic de un centimetru. Afecțiunea este frecventă în rândul femeilor de vârstă fertilă.
Sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin menstruații neregulate sau amenoree (lipsa menstruației), suprapondere, creșterea în exces a părului de pe corp și ten, infertilitate, acnee severă, pierderea și subțierea părului capilar. Afecțiunea poate duce în timp la complicații, precum diabetul de tip 2 sau depresia.
Afecțiunea nu poate fi vindecată complet, însă simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul contraceptivelor și unui stil de viață sănătos. În ceea ce privește infertilitatea, medicul poate recomanda medicamente care să stimuleze eliberarea ovulului.
Infecții vaginale
Infecțiile vaginale sunt afecțiuni cauzate de multiplicarea anormală a unor specii de ciuperci la nivelul vaginului, de infecția cu unele bacterii sau paraziți. Cea mai frecventă infecție este candidoza vaginală, cauzată de ciuperca Candida albicans. Infecțiile vaginale se transmit prin contact sexual neprotejat și se manifestă prin scurgeri vaginale urât mirositoare, de consistență diferită de cea normală și de o culoare neobișnuită (albă, galben-verzuie, gri etc.), mâncărimi vaginale, usturime și disconfort, dureri în timpul actului sexual.
Infecțiile vaginale se tratează prin medicamente cu administrare orală și intravaginală. La recomandarea medicului, se pot efectua spălături vaginale. Uneori, este necesară și tratarea partenerului sexual.
Fibromul uterin
Fibromul uterin este o tumoră benignă, necanceroasă, care se dezvoltă la nivelul peretelui uterin. De cele mai multe ori, o pacientă are mai multe fibroame, de diferite dimensiuni. Fibromul uterin provoacă menstruații prelungite, neregulate, dureroase și abundente, dureri în zona pelvină și în zona inferioară a spatelui, senzația frecventă de urinare și dureri în timpul actului sexual.
Fibromul uterin se poate trata medicamentos, însă în cazuri mai severe este necesara intervenția chirurgicală. De asemenea, fibroamele uterine pot fi îndepărtate cu ajutorul unei proceduri minim-invazive, fără bisturiu – vezi detalii embolizare fibrom uterin.
Endometrioza
Endometrioza este caracterizată de extinderea endometrului (țesutul celular care căptușește interiorul uterului) către țesuturile și organele din jur. Se manifestă prin menstruații dureroase și abundente, durere în timpul actului sexual, dureri în zona pelvină, durere la urinare și la defecație, infertilitate.
Afecțiunea se tratează prin medicamente de substituție hormonală, antiinflamatoare sau prin intervenție chirurgicală.
Chistul ovarian
Chistul ovarian este un formațiune asemănătoare unui săculeț plin cu lichid care crește la nivelul ovarului. Afecțiunea se manifestă prin menstruații abundente, dureroase și prelungite, prin dureri, presiune și disconfort în zona pelvină, în partea stângă sau dreaptă.
Atunci când are dimensiuni mici, acesta se poate trata cu ajutorul contraceptivelor. Însă atunci când ajunge la dimensiuni mari, este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta. Chistul ovarian se poate răsuci în jurul axei sale, provocând o hemoragie internă, ceea ce pune viața în pericol.
Dismenoreea
Dismenoreea reprezintă durerile intense apărute la menstruație, cauzate de prostaglandine (compuși naturali din organism). Aceste dureri pot fi un simptom al unei afecțiuni vaginale, cum ar fi fibromul uterin sau chistul ovarian. Dismenoreea poate fi asociată cu dureri în partea inferioară a spatelui. Dismenoreea se tratează cu ajutorul analgezicelor. Atunci când este cauzată de alte afecțiuni vaginale, trebuie tratată cauza.
Dispareunia
Dispareunia reprezintă durerea apărută în timpul actului sexual. Deși uneori poate apărea din cauza lubrifierii insuficiente sau uscăciunii vaginale, dispareunia poate fi și simptomul unei afecțiuni (infecții vaginale, endometrioză, fibrom uterin, cistită). În același timp, dispareunia poate apărea din cauza anxietății, anomaliilor sau malformațiilor genitale structurale, intervențiilor chirurgicale în zona vaginului, chimioterapiei sau radioterapiei la acest nivel, nașterii naturale. Dacă este cauzată de o afecțiune, dispareunia este tratată prin tratarea cauzei. Poate fi ameliorată cu ajutorul lubrifiantului și stimulării sexuale.
Așadar, există numeroase probleme ginecologice, cu simptome asemănătoare, dar care necesită tratament diferit. Este important să mergi anual la ginecolog, pentru o consultație de rutină, dar și atunci când experimentezi simptome neplăcute la nivel genital.
Sursa foto: pexels.com