Conform celor de la AtelierulTau.ro, prelucrarea lemnului se poate deprinde şi fără o şcoală dedicată acestui lucru, însă cei care vor să se bucure de toate degetele de-a lungul vieţii trebuie să aibă mare grijă la calitatea sculelor pe care le folosesc, la accesoriile de siguranţă şi la modul în care folosesc sculele.
Care sunt sculele ce trebuie să fie prezente într-un atelier Hobby de acasă?
Un circular cu masă. Este elementul central al atelierului şi poate scădea timpul destinat fiecărei lucrări, crescând precizia şi eficientă. Un astfel de aparat poate fi extrem de voluminos, aşadar, înainte de achiziţie trebuie să fie analizat cu atenţie spaţiul disponibil. Sunt foarte importante detalii precum parametrii de tăiere (adâncimea de secţionare, unghiul de secţionare, etc), puterea motorului şi diversele accesorii şi elemente de siguranţă pe care le are disponibile.
O rindea electrică. Este un accesoriu mult mai puţin voluminos, care poate fi folosit în diverse lucrări de construcţii şi reparaţii. La fel ca şi în cazul circularului cu masă, o rindea electrica poate avea motoare de diverse puteri şi poate fi dotată cu tot felul de elemente de siguranţă. Aceasta poate fi achiziţionata cu sau fără banc şi pentru cei care doresc o mobilitate maximă poate fi inclusiv wireless.
Un aspirator pentru praf. Un aspirator foarte puternic este accesoriul fără de care atelierul se poate transforma într-un loc dezordonat şi periculos. Există aspiratoare special destinate zonei industriale, însă pentru început, cei care doresc să ducă la bun sfârşit doar proiecte de mici dimensiuni pot alege un aspirator casnic.
Un strung. Este un instrument destul de costisitor, însă merita din plin investiţia, mai ales pentru cei care doresc să producă obiecte cu dimensiuni şi forme precise. Strungul roteşte piesa de lemn în jurul axei sale şi permite efectuarea unor operaţiuni destul de dificile, cum ar fi tăierea, găurirea, şlefuirea sau deformarea. Un strung bun poate prelucra mai multe materiale, nu doar lemn. Deşi strungul este, în general, o piesă voluminoasă, există şi varianta unui mini strung, ideală pentru atelierele care nu au foarte mult spaţiu la dispoziţie.
Un fierăstrău pendular. Un al cincilea produs esenţial într-un atelier hobby este fierăstrăul pendular. Spre deosebire de fierăstrăul circular acesta poate să taie cu precizie şi poate secţiona fără probleme lemnul, PAL-ul, PVC-ul, plexiglasul sau chiar unele piese din metal subţire. Este adevărat că nu are puterea pentru a tăia în materiale foarte dure, însă tocmai de aceea în piesele necesare intra si un circular cu masa.
Evident, pe lângă aceste 5 piese este nevoie de şurubelniţe, fierăstraie manuale şi tot felul de accesorii care pot fi utile în procesul de prelucrare a lemnului.
Investiţia într-un atelier hobby pentru acasă nu este mică, însă poate aduce multe satisfacţii dacă este făcută corect.