De unde cumperi vinul
Pentru a alege un vin de calitate, este important să îl cumperi dintr-un loc special amenajat, precum o cramă sau un magazin destinat băuturilor alcoolice. Dacă într-un magazin alimentar, vinurile sunt ținute la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, acestea își pierd calitățile. Iar același lucru se întâmplă și cu cele care sunt păstrate prea mult timp în vitrine luminoase. De asemenea, atunci când cumperi o sticlă de vin, ar fi bine să o întorci cu fundul în sus. În cazul în care rămân depuneri pe pereții sticlei, atunci nu ar trebui să cumperi acel vin.
Uită-te cu atenție la dopul sticlei de vin
În general, clienții evită sticlele de vin cu dop înșurubabil, însă, acest lucru nu înseamnă că vinul nu este unul de calitate. În general, astfel de dopuri sunt utilizate pentru vinurile tinere, care fac parte din producția de masă și care ar trebui consumate repede, nu să fie păstrate ani de zile. Însă, în cazul vinurilor vechi, pentru ca acestea să își păstreze delicatețea gustului pentru o perioadă mai lungă de timp, este obligatorie folosirea dopurilor din plută naturală.
Analizează ambalajul vinului
Uneori, producătorii de vinuri se folosesc de ambalaje și etichete pentru a transmite diferite mesaje subliminale despre vinul lor. De exemplu, ambalajele moderne, în culori vii, sunt utilizate, de obicei, pentru vinurile tinere, pregătite pentru consum imediat. În schimb, sticlele cu un design tradițional și denumiri sofisticate sugerează ideea unui vin sec, cu aciditate notabilă. Iar ambalajele luminoase, cu sticlă clară sunt utilizate preponderent pentru vinurile albe, tinere.
Verifică anul de producție
Dacă vrei să alegi un vin de calitate, atunci ar trebui să te asiguri că acesta este mai vechi de patru ani. Cu cât un vin este mai tânăr, cu atât mai mult acesta va avea o aromă mai intensă de fructe. În plus, vinurile tinere nu sunt, de obicei, baricate, adică nu sunt păstrate și învechite în butoaie de stejar. De asemenea, vinurile tinere sunt mai puțin corpolente și mai revigorante. În schimb, vinurile mai vechi de doi ani, sunt de regulă, considerate vinuri premium, rafinate prin învechire. Vinurile maturate au arome mult mai complexe, dezvăluite în straturi, fiind, în același timp mai corpolente, dar și mai scumpe.
Ține cont de concentrația de alcool
Atunci când cumperi un vin ar trebui să verifici pe eticheta acestuia concentrația de alcool, deoarece vinurile care au o concentrație mai mică de 13% sunt, de obicei, vinuri tinere. Acestea au o textură limpede, o culoare pală, o aciditate mai ridicată, dar au o aromă mai puțin intensă de fructe și baric. În schimb, vinurile care au o concentrație de alcool mai mare de 14% sunt mai corpolente, au o culoare mai intensă și o aromă mai puternică de fructe și baric.
Prețul poate fi un indiciu bun
Unul dintre factorii principali care contribuie la decizia de cumpărare a unui produs este prețul. Așa că atunci când vrei să cumperi o sticlă de vin bun, ar trebui să ții cont și de prețul acesteia. La vin, prețurile mai mari sunt asociate, de fel, cu calitatea ridicată și vice versa, însă acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De multe ori costurile ridicate ale unei sticle de vin nu reflectă neapărat calitatea băuturii, pentru că acestea au legătură în mare parte cu procesul de îmbuteliere, logistică, distribuție, brand, marketing, etc. Însă, pentru a face o alegere corectă în materie de preț, specialiștii recomandă să alegem vinuri de cel puțin 25-30 de lei/sticlă și să evităm achiziționarea unor produse mai ieftine.
Așadar, atunci când cumperi o sticlă de vin, este important să fii atent la cifre, deoarece numerele te pot ghida către vinul potrivit. Anul de producție, concentrația de alcool și prețul sunt detalii care te pot ajuta să alegi un vin de calitate, pe care să îl poți savura acasă, alături de preparate delicioase. De asemenea, poți cere și sfatul unui somelier, iar dacă vrei să cumperi singur un vin dintr-un magazin de specialitate, îți recomandăm un vin de la Domeniile Averești.