Citește în continuare, pe larg, de ce este important un distrugător de documente într-o firmă și de ce criterii și funcții trebuie să ții cont atunci când îl cumperi.
- Beneficiile unui distrugător de documente într-o firmă
Indiferent că este vorba despre adrese de corespondență, numere de telefon, contracte confidențiale, facturi și acte bancare, acestea trebuie distruse astfel încât să nu mai poată fi reconstituite. Distrugătorul de documente este unul dintre aparatele care nu ar trebui să lipsească dintr-o firmă fiindcă reprezintă cea mai sigură modalitate de a proteja datele afacerii. Acest dispozitiv electronic este utilizat pentru a mărunți actele în benzi subțiri sau în particule extrem de mici (confetti), în funcție de setul de lame cu care este dotat.
Cel mai important motiv pentru care este recomandat să ai un distrugător de documente este furtul de identitate. Actele de hârtie pot conține date personale precum numele, CNP-ul, adresa, e-mail-uri, detaliile contului bancar etc. Acestea sunt informații sensibile care pot fi utilizate de răufăcători pentru furtul identității ori pentru a comite fraude. Aruncarea documentelor la coșul de gunoi nu este cea mai bună metodă dacă nu sunt mărunțite bine. Poate că una-două foi pot fi rupte cu ușurință, însă atunci când ai seturi întregi de documente se pierde timp și energie. Un distrugător de documente realizează acest proces în doar câteva secunde sau minute. Poți alege între un aparat care să distrugă între 1-10 coli, 11-20 coli sau chiar mai multe.
Pe
lângă faptul că poate toca foile care conțin date sensibile,
unele modele mai au și funcția de a distruge și alte medii de
stocare, așa cum sunt CD-urile, DVD-urile, cărțile de vizită și
cardurile de plastic.
Companiile trebuie să aibă grijă de actele cu datele personale ale angajaților și ale clienților. După ce sunt utilizate corespunzător și nu mai este nevoie de ele, cel mai bine este să fie mărunțite cu un distrugător de documente.
Pe lângă avantajele de mai sus, un distrugător de hârtie mai are și rolul de a menține biroul curat și ordonat. Mărunțirea periodică a documentelor care nu mai sunt necesare va ajuta la menținerea unui spațiu de lucru aerisit. În plus, aceasta este și o bună metodă de a reduce volumul deșeurilor de hârtie.
2. Cum alegi distrugătorul de documente potrivit pentru compania ta
Ca să nu fii copleșit de mulțimea de tipuri de distrugătoare de hârtie de pe piață, fă-ți o listă cu principalele criterii pe care vrei să le îndeplinească aparatul. Spre exemplu, trebuie să iei în calcul cât de des îl vei utiliza, care este cantitatea de hârtie pe care o vei distruge, ce tip de obiecte vrei să distrugă, ce nivel de securitate au actele, dar și nivelul de zgomot pe care îl tolerezi.
Cele mai importante caracteristici ale unui distrugător de documente sunt: nivelul de securitate, viteza de tăiere, tipul fantei de tăiere a hârtiei, timpul de funcționare, tipul de obiecte pe care le distruge, capacitatea coșului colector, protecția pentru supraîncălzirea motorului, oprirea și pornirea automată.
Alege distrugătorul de documente în funcție de dimensiunea biroului și de numărul de coli care trebuie distruse zilnic. Spre exemplu, într-un birou mic nu vor fi distruse mai mult de 200 – 300 coli/zi, în timp ce într-un birou mai mare numărul acestora poate să depășească 1500 coli/zi. Astfel de informații pot fi găsite în descrierea dispozitivelor.
Strip-cut este cel mai simplu și ieftin model de distrugător de hârtie. Acesta taie colile în fâșii lungi. Cross-cut reprezintă în prezent cel mai bun distrugător de documente din punct de vedere al raportului securitate – preț. Acesta taie perpendicular pe fâșia de hârtie, nu doar în lungime, astfel că sunt greu de reconstruit bucățile respective. Însă cel mai ridicat nivel de securitate îl asigură modelul micro-cut. Acest dispozitiv taie documentele în bucăți foarte fine și poate funcționa în regim continuu mai mult timp ca alte modele. Descoperă gama completă de distrugătoare de documente pe papetărie.ro.
În cazul în care se dorește distrugerea și a altor medii de stocare decât hârtie, atunci trebuie să te orientezi spre modele special concepute pentru CD-uri, DVD-uri și carduri.
Ca
să cumperi modelul potrivit de distrugător de documente, ține cont
și de nivelul de zgomot pe care îl are. În birourile mici sunt
recomandate modelele cu zgomot redus, altfel ar putea deveni o
problemă pentru angajați. Modelele care emit sub 60 dB sunt
silențioase, cele care emit între 60 – 70 dB sunt normale, iar cele
care emit peste 70 dB sunt puternice și zgomotoase.
Alte funcții care te-ar putea interesa: funcția pentru economisirea energiei, funcția antiblocare, Stand-by (după o anumită perioadă de inactivitate), distrugerea rapidă (butonul permite mărirea vitezei de distrugere), funcția „safe-stop” (aparatul se oprește dacă utilizatorul își prinde părul ori hainele), senzorul „coș plin” (avertizează utilizatorul că trebuie golit coșul de colectare a deșeurilor) și protecție la încălzire (protejează dispozitivul împotriva supraîncălzirii).
Ține cont de criteriile enumerate mai sus și alegerea distrugătorului de documente va deveni o sarcină ușoară. Ghidează-te după nevoile biroului tău, dar și după bugetul disponibil.