Mulți fumători susțin că fumatul îi relaxează. Explicația ar fi că nicotina din țigări într-adevăr oferă o stare de bine, dar temporară, care poate duce însă la dependență. Iar atunci când organismul nu își mai primește doza de ”bine” prin nicotină, poate apărea sevrajul și simptomele fizice și psihice asociate. Perioada de sevraj nu este deloc plăcută, de aceea mulți fumători se întorc la țigară pentru a scăpa de acest stres. În același timp, pentru unele persoane fumatul este un mod de face față anxietății, depresiei, iar în alte cazuri pentru a combate plictiseala.
Întrucât, de cele mai multe ori, fumatul acompaniază o serie de tabieturi, atunci când planifici să te lași de fumat, trebuie să ”ataci” problema de pe mai multe fronturi: noi obiceiuri, regim alimentar schimbat si chiar medicamente pentru renuntarea la fumat
Urmează sfaturile de mai jos pentru a-ți crea o nouă rutină, fără fumat:
1. Identifică motive puternice împotriva fumatului
Întrucât fumatul este un obicei adânc înrădăcinat, ai nevoie de motive serioase pentru a te lăsa de fumat cu succes:
- vrei să ai o sănătate mai bună: reduci riscul de cancer de plămâni, afecțiuni cardiace, infecții ORL.
- vrei să economisești bani: fumatul a devenit cu adevărat costisitor, iar cu banii adunați ai putea să investești în ceva ce ți-ai dorit de mult timp
- vrei să scapi de mirosul urât al respirației și al pielii, să ai o dantură mai sănătoasă și mai albă
- nu mai vrei să îi expui la fumat pe cei de lângă tine deoarece fumatul pasiv poate fi la fel de periculos pe termen lung
2. Fă mici modificări alimentare
Știai că anumite alimente fac țigara să aibă un gust mai bun? Un studiu american dă vina pe carne, de aceea fumatul este o plăcere după o masă copioasă în care ai consumat multă carte. La polul opus, brânzeturile, fructele și legumele transformă gustul țigării în unul mai puțin bun. Data viitoare optează pentru o pizza fără carne sau o salată în loc de burger sau steak.
De asemenea, băuturile gazoase, cafeaua, ceaiul și alcoolul sunt parteneri de încredere ai țigării și transformă fumatul într-un obicei plăcut. Spre urmare, data viitoare alege un suc de fructe sau apă plată și vei simți cumdispare pofta de fumat.
3. Creează-ți noi obiceiuri
Identifică momentele care cer o țigară. După fiecare masă? Alege să speli vasele sau să faci o scurtă plimbare în schimb. Atunci când ești stresat? Încearcă tehnici de respirație și destresare, scurte sesiuni de meditație, ascultă muzica preferată și, din nou, ia o gură de aer proaspăt la o plimbare. Masajul este și el un aliant anti-stres de încredere, poți să îți programezi ședințe săptămânale.
4. Fă curat în mașină, casă și la birou
De ce? Trebuie să scapi de toate brichetele și scrumierele. Curăță tot ce a căpătat miros de țigară: haine, lenjerie de pat, covoare și perdele. Orice îți aduce aminte de fumat trebuie ascuns, aruncat sau donat.
5. Încearcă medicamente împotriva fumatului
Există medicamente care pot reduce pofta de țigară și pot, de asemenea, să facă fumatul mai puțin satisfăcător. Alte medicamente pot ușura simptomele de sevraj, cum ar fi depresia sau problemele de concentrare. Defumoxan este unul dintre ele. Tratamentul cu pastile Defumoxan dureaza 25 de zile si ajuta la reducerea treptata a dependenței de nicotină și ameliorează simptomele de sevraj. Nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.
În ultimul rand, nu renunța. Fie că nu reușești să te lași de fumat din prima încercare și nici dintr-a doua, continuă să perseverezi. Ai încredere în tine și în varianta ta mai bună pe care o poți obtine după ce te lași de țigară.