Dacă încă nu ai aflat care sunt aceste beneficii. îți oferim câteva exemple care să te convingă că un animal de companie poate fi cel mai bun prieten pentru micuțul tău.
Îi determină pe copii să fie mai activi
Tabletele, telefoanele mobile și alte device-uri au devenit o atracție irezistibilă pentru copii, iar interacțiunea cu aceste dispozitive le dezvoltă înclinația spre sedentarism. În prezența unui animal de companie, copiii sunt mult mai atrași de acesta decât de ecranele telefoanelor sau tabletelor. Cu cât animalul de companie est mai energic și jucăuș, cu atât îl va provoca pe copil să fie mai activ, iar beneficiile mișcării sunt deja binecunoscute.
Astfel, cel mic își va petrece foarte mult timp jucându-se cu prietenul său necuvântător, iar dacă ambii au la dispoziție o curte sau orice alt spațiu în aer liber, cu atât mai bine. În plus, învățând să perie animalul de companie sau să îi pună mâncare în bol, copiii mici își vor dezvolta mult mai ușor mișcările fine.
Copiii învață de mici să fie responsabili
Un copil care crește în compania unui animal poate învăța încă de la vârsta de 4-5 ani ce înseamnă responsabilitatea, iar asta îl va ajuta foarte mult și ulterior, când va deveni adolescent și apoi adult. Pentru aceasta, trebuie să îl implici de mic în îngrijirea animalului de companie, explicându-i că și acesta are nevoie de apă, hrană și multă atenție. Dacă aveți un câine, dă-i de mâncare animalului împreună cu copilul, apoi încredințează-i lui această misiune pe la vârsta de 4 ani. Lasă-i zilnic porția de hrană uscată pentru câini și învață-l să o ofere patrupedului la ora la care acesta mănâncă de obicei. În mod sigur îi va face plăcere să hrănească singur câinele, iar in acest mod va înțelege ce înseamnă responsabilitatea, calitate pe care o va dezvolta în timp.
Ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare
Copiii încearcă să comunice cu animalele de companie încă din primul moment în care interacționează cu ele, iar reacțiile acestora îi încurajează să continue să le transmită emoțiile și sentimentele față de ele. Astfel, în prezența unui animal de companie, un copil învață mai ușor să vorbească, iar ulterior își va dezvolta mult mai bine abilitățile de comunicare.
Animalul de companie este un ajutor prețios și în primul an de școală, când copiii deprind tainele cititului. Asta, pentru că un copil este mult mai motivat să citească o poveste partenerului său necuvântător decât să lectureze singur sau să citească pentru că așa i se cere de către părinți.
Oferă sprijin emoțional în perioadele dificile
Din păcate, pot apărea și situații mai puțin plăcute, care au un impact semnificativ asupra psihicului copiilor. Decesul unei persoane apropiate, divorțul părinților, bullying-ul sunt doar câteva din aceste situații delicate în care un copil are nevoie mai mult decât oricând de suport emoțional. Acest sprijin poate veni și din partea animalului de companie, care are capacitatea de a alina suferința emoțională și de a reface moralul, ajutând copilul să treacă peste un moment dificil fără a rămâne cu sechele.
Animalul de companie trebuie să fie considerat un membru al familiei și tratat ca atare, atât de copiii, cât și de părinți și toți cei din casă. Doar în acest mod, între el și copil se va crea o legătură puternică, iar beneficiile pe care ți le-am prezentat nu vor întârzia să se facă simțite.