Îți prezentăm în continuare cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le faci neapărat după ce te-ai mutat în noua ta locuință.
1. Asigură locuința și bunurile
Primul lucru pe care este indicat să-l faci este să închei o asigurare de locuință. Pe piață există multe oferte disponibile, atât pentru asigurarea obligatorie, cât și pentru cea facultativă, care îți oferă despăgubiri în caz de cutremur, inundații sau alte daune provocate de vecini sau de hoți.
Dacă dorești, poți să asiguri inclusiv bunurile din locuință: mobilă, aparate electronice și electrocasnice, decorațiuni etc. Poți obține prețul pentru o asigurare de locuință prin Otto Broker, unde vei găsi oferte foarte avantajoase, pentru că ai posibilitatea să stabilești chiar tu prima de asigurare pe care vrei să o achiți lunar sau anual.
2. Fă curățenie generală
Chiar dacă te-ai mutat într-o casă nou-nouță, abia finalizată, tot este necesar să faci curățenie generală. Poți să apelezi la ajutorul unei firme specializate, pentru ca totul să meargă mai repede, mai ales dacă locuința este mare. Nu uita să cureți cu grijă toate urmele de vopsea de pe parchet, gresie, faianță, tocurile ușilor și ale ferestrelor. Este o treabă migăloasă, dar esențială înainte de a organiza petrecerea de inaugurare.
3. Înscrie locuința pe rol la administrația fiscală
Următorul pas care trebuie făcut este să mergi cu actul de proprietate la sediul administrației fiscale locale și să declari locuința. Procedura se numește „înscriere pe rol”. După ce ești luat în evidență ca proprietar al casei, vei plăti un impozit anual, care diferă în funcție de suprafața locuinței și de localizarea ei. Spre exemplu, dacă te-ai mutat într-o comună vei plăti un impozit mai mic decât dacă stai la oraș.
4. Trece contractele de utilități pe numele tău
O altă procedură consumatoare de timp, dar necesară, este trecerea contractelor de utilități pe numele tău, ca nou proprietar. De obicei, acest lucru nu se poate face online și va fi necesar să mergi la sediul fiecărui furnizor, cu actul de proprietate al casei. Este însă important să faci acest lucru și, desigur, ai posibilitatea să schimbi anumite contracte, astfel încât să găsești cele mai bune oferte pentru nevoile tale. Nu amâna prea mult acest pas, ca să nu te trezești că ai rămas fără apă, curent electric sau gaze.
5. Amenajează-ți un colț de relaxare
După ce ai terminat cu toate formalitățile, este momentul să-ți amenajezi un colț de relaxare, unde poți să citești, să asculți muzică sau chiar să lucrezi de acasă. Dacă stai la curte, locul ideal este pe terasă, dar și la bloc poți găsi soluții inedite pentru transformarea balconului într-o încăpere destinată timpului tău liber.
Ține cont de recomandările noastre și te vei putea bucura în liniște de noua ta locuință, fără să ai parte de surprize neplăcute!