Cum alegi aparatul de aer condiționat
Prima regulă de care trebuie să ții cont este că acest aparat se alege ținând cont de numărul camerelor care trebuie răcite. Dacă locuiești la bloc, iar suprafața care trebuie răcită este în jurul valorii de 45 mp, ai nevoie de un aparat cu puterea de 12.000 BTU. În schimb, de la un apartament cu suprafața de la 60 mp în sus, sau chiar o casă, este nevoie să scoți ceva mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra un aparat care are o putere mai mare sau egală cu 18.000 BTU. O altă soluție este să optezi pentru unități multi-split sau mai multe aparate.
Montarea aparatului
Din fericire, montarea aparatului de aer condiționat nu este chiar atât de dificilă pe cât pare la prima vedere și se face cu ajutorul unui kit de montaj exterior. Și, recomandarea noastră este să apelez la o echipă de profesioniști, și să stai cu ei pe durata operațiunii, deoarece poți afla multe trucuri utile pentru tine privind întreținerea corectă a echipamentului.
De obicei, unitatea externă este poziționată cât mai aproape de cea internă, pentru o climatizare profesională eficientă.
Avantaje și dezavantaje
Ai tot ezitat până acum să-ți instalezi un aparat de aer condiționat, pentru că nu conștientizai toate avantajele și dezavantajele unui astfel de sistem. De aceea, avem câteva informații pentru tine.
Răcoare pe perioada verii
Evident, cel mai important avantaj al aparatului de aer condiționat este că se reglează ușor temperatura în casă, mai ales pe perioada verii, ceea ce sporește gradul de confort. Totodată, se reglează și umiditatea din aer, așa că nu te vei mai plânge de ”prea cald și umed în casă”.
Preț ridicat
Evident, achiziția unui astfel de aparat nu este chiar atât de ușor de suportat din punct de vedere financiar, dar nu reprezintă un dezavantaj chiar atât de mare, mai ales că unele firme acceptă și plata în rate.
Mai mult curent consumat
După cum probabil ți-ai dat seama, factura ta la energia electric va fi ceva mai mare, dar nu într-un mod exagerat, sau care să te facă să renunți la o climatizare profesională în casa ta. Din contră, există și anumite variante mai avantajoase pentru tine, dar trebuie să discuți cu cei de la firmă!
Mici probleme de sănătate
Folosirea îndelungată a aparatului nu este indicată, deoarece poate duce la apariția unor mici probleme de sănătate. Astfel, schimbările bruște de temperatură pot duce la afecțiuni ale sistemului respirator, iar întreținerea necorespunzătoare a acestuia poate da reacții alergice, afecțiuni cutanate sau respiratorii.
Reguli de utilizare
Cu toate acestea, un aparat de aer condiționat devine din ce în ce mai necesar. Pentru a te bucura cât mai mult de investiția făcută, și a nu întâmpina probleme de sănătate, trebuie să respecți anumite reguli de utilizare a acestuia.
Atenție la temperatura setată
Cei mai mulți oameni folosesc aerul condiționat pentru a scăpa de caniculă. Cu toate acestea, nu se recomandă să-l setezi la temperaturi foarte scăzute, ci acestea trebuie să ofere o temperatură cu 5 sau 10 grade Celsius mai mică față de temperature de afară. Acest aspect trebuie respectat mai ales în cazul în care se produc multe intrări și ieșiri din zona în care este utilizat aparatul de aer condiționat
Nu instala aparatul în camera copiilor
Din motive lesne de înțeles, aparatul de aer condiționat nu trebuie instalat în camera celor mici, iar în celelalte camera, evită să stai în raza de acțiune a acestuia.
Aerisește frecvent
Chiar dacă ți-ai montat aparat de aer condiționat, asta nu înseamnă că trebuie să ”uiți” să aerisești camera respectivă, chiar de mai multe ori pe zi. De asemenea, evită să fumezi în camera în care ai montat aparatul.
Întreținerea aparatului
Pentru a prelungi durata de viață a aparatului, și întreținerea lui trebuie făcută în mod corespunzător. Chiar dacă par operațiuni simple, este mai bine să apelezi la profesioniști, deoarece poți defecta anumite componente, ceea ce înseamnă că riști să plătești mult pentru un echipament distrus din cauza unei exploatări neglijente.
Controlează periodic filtrele
Atenția ta trebuie să se îndrepte în special către controlarea frecventă a filtrelor de aer, care trebuie făcută de cel puțin două ori pe parcursul unui an de zile, dacă avem de a face cu un aparat care funcționează tot anul, pentru răcire, dar și încălzire.
În cazul unității exterioare trebuie verificat dacă circuitul cu freon a fost reumplut , dacă există modificări în ceea ce privește presiunea, care este nivelul de eficiență oferit de către utilizarea siguranțelor de protecție, valoarea la care se situiază tensiunea de alimentare, nivelul de absorbție, nivelul la care sunt strânse racordurile frigorifice și cele electrice, condițiile în care se află contactoarele compresorului. Specialiștii sunt de părere că nu trebuie neglijat nici nivelul presiunilor optime de funcţionare, procesul de subrăcire sau supraîncălzire, nivelul de eficiență al rezistenţelor compresorului, nivelul de curățenie al aripioarelor condensatorului și al palelor ventilatorului. De asemenea, trebuie analizat gradul de curățenie al a tăviţei utilizată pentru recuperarea condensatului.
Ascultă recomandările specialiștilor
Chiar dacă nu ți se par necesare, sau crezi că le știi deja, nu uita niciodată să ții cont de recomandările specialiștilor privind montarea aparatului și, mai ales întreținerea lui. Nu este o investiție la îndemâna oricui, și a fost una destul de importantă și pentru tine, așa că alege să te bucuri cât mai mult timp de ea! Și dacă aceasta înseamnă respectarea cu strictețe a unor reguli de întreținere și utilizare, atunci așa să fie!