În plus:
- documentarul „Mauthausen – două vieți”, gratis pe canalul Vimeo al Forumului Cultural Austriac București.
- filmul lui Aaron Sorkin, „The Trial of the Chicago 7”, gratis pe contul de YouTube Netflix.
- cartea de memorii „Acesta este numele meu” despre trauma prin care trece o femeie care supraviețuiește unui viol.
- romanul „Marii încrezători” al scriitoarei americane Rebeca Makkai.
„Bilet de iertare”, facebook.com/AlinaSerbanDirector
Alina Șerban, actriță cunoscută pentru spectacolele de teatru de tip one woman show, pe care le scrie, le regizează și le joacă, despre teme care privesc identitatea persoanelor rome în România, și-a făcut debutul în regia de film odată cu „Bilet de iertare”.
Scurtmetrajul este inspirat de o întâmplare reală din anii 1800, când romii erau sclavi în Țările Române. „Bilet de iertare” spune povestea unui sclav rom cu două mare: mama naturală, romă și sclavă, care luptă pentru a-și elibera fiul de sub sclavie, și mama boieroaică, proprietară peste tânăr și care-l iubește ca pe propriul ei fiu.
Dincolo de regia filmului, Alina Șerban interpretează și rolul mamei rome. Distribuția e întregită de actorii Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu și Bogdan Stamatin. „Bilet de iertare” a primit Mențiune Specială la festivalul de film TIFF din Cluj-Napoca.
Filmul etransmis online gratis sâmbătă, 20 februarie, ziua care marchează 165 de ani de la abolirea sclaviei în Țările Române. Va fi disponibil pe toată durata zilei pe pagina de Facebook a Alinei Șerban și pe pagina de Facebook a Asociaţiei Untold Stories.
„Mauthausen – două vieți”, regie Simon Wieland, Forumul Cultural Austriac București
Mauthausen a fost unul dintre lagărele de concentrare construite de Germania nazistă pentru exterminarea populației evreiești. Aflat lângă Linz, a funcționat între 1938 și 1945.
În noul documentar „Mauthausen – două vieți”, lansat în 2020, regizorul Simon Wieland reconstituie viața de zi cu zi din această închisoare unde ajungeau „dușmanii politici ai Reich-ului ce nu mai puteau fi reeducați”.
Filmul urmărește poveștile a doi martori oculari: prizonierul Stanisław Leszczyński, originar din Łódź (Polonia), și Franz Hackl, localnic din Mauthausen, care lucra acolo ca ucenic lăcătuș. Pelicula aduce și elemente noi de arhivă. Rezultatul este un documentar puternic despre comportamentul uman și inuman în fața atrocităţilor.
Filmul poate fi văzut gratis online, prin Forumul Cultural Austriac București, până pe 28 februarie 2021 prin platforma Vimeo. Instrucțiunile de vizionare gratuită se găsesc la adresa vimeo.com.
„The Trial of the Chicago 7”, regie Aaron Sorkin, YouTube Netflix
„The Trial of the Chicago 7”, cel mai nou film al scenaristului american Aaron Sorkin, cunoscut pentru filme faimoase ca „Moneyball” sau „The Social Network”, poate fi văzut gratis online între 19 și 21 februarie 2021. Evenimentul marchează comemorarea a 51 de ani de la încheierea faimosului proces american, pe 18 februarie 1970.
„Pentru a ne aminti de adevărații patrioți care au inspirat o generație – de fapt, generații – să iasă în stradă și să susțină fundația Constituției noastre americane, împreună cu vocile curajoase care continuă să o facă astăzi. Este onoarea noastră să împărtășim povestea lor cu restul lumii”, a motivat Aaron Sorkin alegerea de a-și oferi filmul gratis pe canalul de YouTube al companiei Netflix, care a produs filmul.
Aaron Sorkin a scris și a regizat „The Trial of the Chicago 7”. În distribuție, actorii Sacha Baron Cohen și Eddie Redmayne.
Filmul este disponibil pe canalul de YouTube Netflix până pe 21 februarie ora 9.59.
„Acesta este numele meu”, Chanel Miller, Editura Trei
Într-o noapte din ianuarie 2015, în campusul universității americane Stanford, doi studenți au fost martorii unui viol comis de un alt student asupra unei studente care-și pierduse conștiența. În urma procesului, studentul care a comis violul a primit o sentință foarte blândă pentru că, motiva instanța, tânărul avea rezultate foarte bune ca sportiv și sentința ar fi avut un efect puternic asupra carierei lui.
În ianuarie 2016, tânăra supraviețuitoare a violului, care a rămas anonimă, a transmis publicației americane Buzzfeed scrisoarea pe care a citit-o în sala de judecată, în care se adresa judecătorului și agresorului, vorbind despre trauma la care a fost supusă și nedreptatea procesului care l-a favorizat pe agresor. Scrisoarea ei a dus la schimbări în legislația statului California și l-a demiterea judecătorului care a instrumentat cazul.
În 2019, tânăra a ales să-și dezvăluie identitatea odată cu lansarea cărții sale de memorii, „Know My Name”. Cartea a fost acum lansată și în România, la Editura Trei, cu titlul „Acesta e numele meu”.
În cartea sa, Chanel Miller își revendică identitatea și își spune povestea. Vorbește despre traumă și despre lupta cu izolarea și cu rușinea pe care le trăiesc victimele violurilor, despre nedreptățile cu care acestea au de-a face.
Cartea costă 39 de lei pe edituratrei.ro.
„Marii încrezători”, Rebecca Makkai, Editura Black Button Books
Scriitoarea americană Rebecca Makkai, autoarea faimoasei colecții de povestiri „Music for Wartime”, a lansat „Marii încrezători”, al treilea său roman, în 2018. Cartea a fost inclusă pe lista finaliștilor pentru Premiile Pulitzer în 2019. Versiunea în limba română a apărut recent la editura românească Black Button Books.
În „Marii încrezători”, două planuri temporale și spațiale, Chicago în anii 80 și Paris în 2015, care se întrepătrund prin protagoniști. Poveștile urmăresc firul realității și al consecințelor epidemiei de SIDA din S.U.A. Cartea aduce în discuție teme ca prietenia, pierderea și izbăvirea.
În 1985, directorul unei galerii de artă din Chicago pregătește o expoziție fantastică cu tablouri din anii 1920. Cariera lui e în floare. Cu toate acestea, în jurul lui oamenii suferă din cauza epidemiei de SIDA. Curând, prietenii lui mor unul câte unul din cauza virusului.
Treizeci de ani mai târziu, o femeie își caută fiica dispărută în cadrul unui cult. Un prieten vechi, fotograf faimos, o ajută să-și amintească de epidemia de SIDA din Chicago care i-a schimbat femeii viața și care i-a afectat relația cu fiica ei.
Costă 60 de lei pe blackbutton.ro.