Copilăria chinuitoare la bunici: “Oaia neagră” a familiei

După ce părinții s-au lepădat de el și a crescut până la doi ani într-un orfelinat din municipiul Galaţi, Gheorghe Căluian a ajuns în grija bunicilor materni, care s-au îndurat de el. Despre perioada din casa bunicilor, în satul Scânteieşti, de care toți copiii ar trebui să-și amintească cu duioșie, vorbeşte îngândurat din cauza firii aspre a bunicului, care nu contenea să-i reproşeze că l-a făcut de râs în sat.

„Am crescut la orfelinat, de mic şi până la 2 ani şi jumătate, apoi m-au luat părinţii mamei, până la 14 ani. A fost o perioadă chinuitoare, aşa era pe vremuri. Au apărut divergenţe între părinţi, au vrut să scape unul de celălalt şi fiecare de mine, ca să poată să-şi refacă viaţa. Copilăria la bunici a fost chinuitoare, eram „oaia cea neagră” a familiei. Bunicul era sever, îmi spunea că mama şi tata m-au făcut, iar eu l-am făcut de râs în sat. Astea erau cuvintele care m-au marcat în acest timp”, spune el.

galati 4Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

După ce a mai crescut, a fost obligat să muncească din greu în gospodăria bunicilor. Făcea curat la animale, îngrijea casa sau săpa în grădină, în timp ce în vacanţă era trimis să lucreze la CAP, la căratul baloţilor sau la culesul porumbului. Deşi muncea cât îl ţineau puterile, își amintește cu tristeţe, aproape nimic nu era pe placul bunicului care-l bătea deseori.

„Tot timpul eram la muncă şi totul cădea în sarcina mea şi a unchiului, cu jumătate de an mai mare, iar când venea bunicul făcea control. Au fost bătăi destule pe care le-am primit de la bunicul, nu mai trăieşte acum. Într-adevăr, dădea totul pentru familie, dar era foarte dur. Eu copilărie nu am avut”, afirmă Gheorghe Căluian.

“Refugiul copilăriei mele era biserica”

De foarte multe ori, ca să scape de jignirile şi bătăile primite de la bunicul său, dormea pe unde se putea, fiind ocrotit doar de bunica lui.

„Dormeam prin glugile cu ciocani, prin hambarele cu porumb, numai să pot supravieţui. Bunicul mă gonea, dar bunica mă ocrotea şi trebuia să fiu ascuns când venea”, rememorează Gheorghe Căluian copilăria de coșmar.

Astfel, sătul de viaţa pe care o ducea şi sfătuit de bunica sa, la vârsta de 14 ani a decis să plece la Mănăstirea Ciolanu, în judeţul Buzău, cu dorinţa de a deveni dascăl.

„Eu am foarte multă credinţă. Visul meu era să ajung să cânt în strană. Refugiul copilăriei mele era biserica, visul meu era să devin dascăl, slujitorul bisericii. Am zis că în biserică e iubire, armonie, înţelegere şi oamenii îşi deschid sufletul acolo”, spune el.

Astfel, a ajuns la mănăstire, dar pentru că nu a avut bani a acceptat să presteze tot felul de munci grele pentru a putea urma studiile de dascăl.

Ad placeholder
INTERVIU | Politologul Cristian Pîrvulescu, scenarii pentru alegerile la Primăria Capitalei. Cum pierde Firea, cum pierde Nicușor Dan. Previziuni și pentru sectoare și restul țării
Recomandări
INTERVIU | Politologul Cristian Pîrvulescu, scenarii pentru alegerile la Primăria Capitalei. Cum pierde Firea, cum pierde Nicușor Dan. Previziuni și pentru sectoare și restul țării

„Era foarte mult de muncă, nu îmi e ruşine să spun că am muls şi vaci, că am fost şi cu oile, aveam grijă şi de păsări, munceam la hambar, la bucătărie, peste tot unde era nevoie. Unul te lăsa de obosit şi altul te lua de odihnit, aşa era ascultarea acolo”,  afirmă Căluian.

Dormeam pe străzi și cerșeam prin trenuri pentru mâncare: Nu-mi-e rușine să spun!

După doi ani, i s-a eliberat o adeverinţă cu ajutorul căreia putea să dea examen la Buzău pentru a deveni dascăl, însă nu a reuşit să-l promoveze, fiind nevoit să revină la Galaţi. A urmat cea mai grea perioadă din viaţa sa din cauză că acasă la bunici nu mai putea fi primit, astfel încât a ajuns să doarmă pe străzi, să cerşească prin trenuri şi cu noroc să mai găsească de lucru cu ziua.

„Venind din mănăstire nu mă mai puteam duce acasă şi am rămas în Galaţi. A fost o perioadă critică a vieţii mele: ajunsesem să dorm pe străzi şi, nu îmi e ruşine să spun, să cerşesc prin trenuri, pentru mâncare şi chiar să muncesc la unii oameni pentru a-mi asigura mâncare şi un loc de dormit”, spune el.

A reuşit totuşi ulterior să se angajeze la o fermă de legume-fructe din Galaţi şi chiar să urmeze cursurile şcolii complementare, la Galaţi, dar în acea perioadă a avut parte şi de o minune pentru că a fost luat acasă de o familie, care i-a oferit un acoperiş deasupra capului.

„A început să răsară şi soarele pe strada mea, ca să spun aşa. Un domn pe nume Constantin Carp m-a văzut şi îi sunt recunoscător toată viaţa, precum şi soţiei acestuia, Margareta Carp, care pentru mine a fost ca o mamă. Acest om m-a văzut când stăteam pe străzi cu bagaje, dat afară de la un om. El se ducea spre casă, m-a întrebat de ce stau pe străzi, m-a luat la el acasă şi a spus că de azi înainte am un acoperiş deasupra capului. Am stat aproape doi ani la el, dar, deşi munceam, banii nu îmi ajungeau, nevoile erau mari”, povestește Gheorghe Căluian.

Ad placeholder
Autorităţile din România nu spun câţi morţi COVID-19 au luat infecţia din spital, deși recunosc 44 de focare de coronavirus în unităţi medicale, doar în ultima săptămână
Recomandări
Autorităţile din România nu spun câţi morţi COVID-19 au luat infecţia din spital, deși recunosc 44 de focare de coronavirus în unităţi medicale, doar în ultima săptămână

Nu avea ce mânca şi adesea se ducea la culcare flămând, pentru că nu le spunea celor doi binefăcători ai săi despre neajunsurile sale, fiindu-le recunoscător că are un acoperis deasupra capului.

După un timp, a avut şansa să întâlnească altă familie binevoitoare, familia Preda, care i-a pus la dispoziție casa părintească a domnului Preda, unde a stat timp de 12 ani contra unei chirii modice.

„Sunt oameni cărora le voi fi recunoscător toată viaţa”, spune cu tărie Gheorghe Căluian.

Nu a renunțat la visul de a deveni dascăl, dar acum se dedică altui vis

Fără să renunţe la visul de a deveni dascăl, a urmat în acea perioadă cursurile Liceului Teologic din Brăila, timp în care a întâlnit-o şi pe Cornelia, care i-a devenit soţie şi sprijin în tot ceea ce a întreprins. Cornelia i-a dăruit şi doi copii, pe Andrei Florin, care acum are 21 de ani, şi pe Gabriel, de 19 ani, de care este foarte mândru.

Ad placeholder
Cum a scăpat de închisoare fostul prefect de Constanţa care a ucis un om, conducând cu sticla de vin la volan. “E ancorat în societate”, a motivat judecătorul
Recomandări
Cum a scăpat de închisoare fostul prefect de Constanţa care a ucis un om, conducând cu sticla de vin la volan. “E ancorat în societate”, a motivat judecătorul

„Am reuşit să devin dascăl, cu sprijinul soţiei. Nu aveam bani. Ea lucra la un chioşc şi m-a ajutat foarte mult financiar. Aşa am ajuns să termin şcoala şi să devin cântăreţ bisericesc la parohia Sf. Ilie din Galaţi, din 1999 până anul acesta, în iunie”, povesteşte Gheorghe Căluian.

A renunţat de curând la profesia de dascăl pentru a-și îndeplini un alt vis, acela de a se dedica unui proiect ambiţios pentru realizarea unui centru multifuncţional pentru vârstnici, copii aflaţi în dificultate şi femei abuzate, printr-o fundaţie pe care a înfiinţat-o în urmă cu câţiva ani.

„Ştiu ce înseamnă singurătatea, lipsa de iubire şi afecţiunea părintească. Am renunţat să mai fiu dascăl când mi s-a făcut un program de activitate astfel încât nu mai puteam să fac mai nimic pentru asociaţia pe care am fondat-o: Respectul Semenilor. Oamenii mă ştiu, nu am avut nicio reclamaţie. Eu am foarte multă credinţă care m-a ajutat şi mă ajută în tot ceea ce fac. Dar îmi doresc foarte mult să fac acest centru”, spune Gheorghe Căluian plin de speranţă.

Centru pentru oropsiții sorții

Despre proiectul său pentru înfiinţarea centrului de cazare, cu posibilitatea asigurării hranei și a condițiilor necesare pentru vârstnici și copii, dar şi pentru femeile afectate de violentă domestică, povestește că este abia la început.

Ad placeholder

În final, explică el, centrul va dispune de un cămin pentru vârstnici cu o capacitate de până la 124 de locuri și de o clădire cu o cantină socială la parter și în care-și vor găsi adăpost și liniște, la etajele superioare, copiii aflaţi în dificultate și femeile victime violenţei în familie. Cum a reușit să strângă banii necesari punerii în practică a proiectului? Mergând din uşă în uşă, apelând la sprijinul unor firme şi organizând diverse evenimente festive a reușit să colecteze fonduri și să cumpere deja un teren de 9.800 de metri pătrați la mică distanţă de muncipiul Galaţi, în satul Costi, pe care l-a trecut în intravilan. Astfel, va dispune de un sistem de utilităţi în regie proprie, pentru realizarea centrului pe care visează să-l inaugureze.

Arată deschis toate planurile făcute şi spune că este foarte mulţumit de stadiul în care a ajuns proiectul său.

Ad placeholder

„Avem nevoie însă de peste 200 de miliarde de lei vechi, cu tot ce ne trebuie, dar dacă accesăm fonduri europene lucrurile devin mult mai simple. Nu este deschisă însă linia de finanţare pentru înfiinţare la proiectele pe probleme sociale, ci doar pentru modernizări, extinderi şi reabilitări”, spune el.

Totuşi, este bucuros că a găsit o cale ca să poată porni efectiv construcţiile, iar anul viitor vrea să realizeze din banii strânşi până acum de la oameni un spaţiu cu şase camere pentru cazarea unor persoane aflate în dificultate, astfel încât ulterior să poată accesa şi fondurile europene, iar centrul să devină funcţional în cel mult zece ani.

„Eu am plecat de la un vis şi cred că în zece ani se poate face. Am 41 de ani, dar dacă mă apucam la 30 de ani acum era finalizat. Aşa sper ca măcar până la 50 de ani să fie gata. Vreau să las ceva în urma mea, de aceea şi motto-ul asociaţiei este: „Oamenii sunt vii și fără de fapte sunt morți, iar unii morți prin faptele lor rămân vii”.

Problema banilor nu există, ci doar a implicării în societate

Este hotărât să nu renunțe în ruptul capului la acest proiect și speră totodată la susținerea și ajutorul unor oameni de bine.

„E nevoie însă de implicare. Tot ce am făcut a fost pe bază de voluntariat. Problema banilor nu există în final, eu zic că există problema implicării în societate. Noi toţi putem fi puterea exemplului prin tot ceea ce facem, cu implicare, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a oamenilor cu suflet mare. Proiectul pentru realizarea centrului multifuncţional este doar o chestiune de timp”, spune el.

Ad placeholder

De aceea, îi roagă pe toţi cei care vor să i se alăture în realizarea acestui vis să îl susţină și spune că firmele pot direcţiona 20% din profit, iar oamenii cu suflet mare cei 2% din impozitul pe venit. Mai spune că toţi cei care se alătură acestui proiect au dreptul să verifice toate cheltuilile asociaţiei sau să ajute prin materiale în realizarea obiectivului.

„Dacă viaţa mea a fost crudă şi am acest vis măreţ strângând suma de peste 5 miliarde de lei vechi, toţi oamenii cu suflet mare dacă ni se alătură pentru realizarea acestui obiectiv va rămâne zâmbet în loc de întristare, bucurie în loc de suferinţă. Prin acest proiect, prin puterea exemplului se creează şi locuri de muncă. Într-un cuvânt, important este să lăsăm ceva în urmă şi cred că doar împreună putem realiza ceea ce ne-am propus. Nimic nu este imposibil”, spune el.

Duce încă o existenţă modestă, stând cu chirie într-un bloc de locuinţe ANL, fără o casă a lui, dar acest lucru nu îl deranjează, fiind ajutat de soţie, dar şi de către cei doi copii ai săi, care acum lucrează la o firmă din Cehia. Astfel, spune că se poate dedica zi şi noapte realizării centrului, având întipărită în minte perioada grea a vieţii sale, când a trăit fără afecţiunea părinetească.

„Cel mai dificil moment al vieţii a fost că nu am avut iubirea părintească, este ceea ce mi-a lipsit. M-am întâlnit de câteva ori cu mama, dar nu vorbim, nu ţinem legătura. Pe tata acum doi l-am întâlnit şi mi-a spus că nu el e de vină că am fost abandonat, ci mama. Eu i-am zis să uităm trecutul şi să ne gândim la lucrurile frumoase din viitor. Acum copiii mă ajută pe mine: mi-au spus că a venit vremea să mă ajute pentru tot ceea ce am făcut pentru ei. Şi ei îşi doresc să îmi îndeplinesc acest vis”, spune în final Gheorghe Căluian.

Mărturisește că lui și soției nu le trebuie mare lucru, ci doar să-și plătească dările şi să aibă ce mânca. Și, desigur, să-și îndeplinească cea mai mare dorinţă: realizarea acestui centru pentru oropsiții sorții.

Ad placeholder

Citește și: Sacrificiul enorm pe care il face în fiecare zi soțul femeii spulberate pe trecerea de pietoni

 

Cum a ajuns Ionuț Luțu în faliment: „Am topit 2 milioane de dolari, dormeam în Militari”
PARTENERI - GSP.RO
Cum a ajuns Ionuț Luțu în faliment: „Am topit 2 milioane de dolari, dormeam în Militari”
Descoperirea din Marea Neagră care pune România pe harta ISTORICĂ a lumii! AM REUȘIT! „Este cea mai veche din istoria omenirii”
PARTENERI - PLAYTECH
Descoperirea din Marea Neagră care pune România pe harta ISTORICĂ a lumii! AM REUȘIT! „Este cea mai veche din istoria omenirii”
Horoscop 26 septembrie 2020. Scorpionii sunt în formă și prietenii beneficiză de buna lor dispoziție
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2020. Scorpionii sunt în formă și prietenii beneficiză de buna lor dispoziție
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021