Poveștile din spatele rețetelor

Hawa Hassan a ales țările reprezentate în carte pe baza conflictelor, instabilității și semnificației lor istorice și culturale. Autoarea a dorit să prezinte aspecte mai puțin cunoscute ale acestor locuri, dincolo de imaginea simplificată a zonelor de război.

Fiecare rețetă din carte este însoțită de o poveste personală.

„[Când] pui un nume pe rețetă, îi pui o față, o faci reală, o dă viață [și] o faci tangibilă. Cred că oamenii sunt interesați de alți oameni. Cred că acesta a fost întotdeauna cadrul pentru mine. Oamenii pe primul loc, mâncarea pe locul doi. Poveștile [vin] pe primul loc.”, a spus Hawa Hassan.

Autoarea subliniază că nu există o singură poveste dominantă, ci că forța cărții constă în ansamblul vocilor prezentate. Persoanele intervievate și-au împărtășit experiențele cu tandrețe, mândrie și uneori lacrimi.

Mâncarea, o ancoră

Scriitoarea  consideră că mâncarea are o legătură puternică cu identitatea, mai ales în perioadele de strămutare. 

„Ceea ce am ajuns să înțeleg este că [mâncarea este] senzorială. Un miros te poate plasa într-o cu totul altă perioadă a vieții tale. Un gust te poate plasa într-un cu totul alt loc. Și cred că este ceva obișnuit: indiferent cine ești sau unde te afli, trebuie să mănânci.”, a precizat Hawa Hassan.

Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală
Recomandări
Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală

Autoarea respinge ideea că mâncarea ar fi irelevantă în zonele de conflict: „De fapt, mâncarea este lucrul care îi ancorează.”

Aromele de acasă în farfuriile refugiaților

Hawa Hassan explică de ce a fost important pentru ea să documenteze experiențele imigranților și refugiaților. 

„Cineva trebuie să țină o evidență. Nu doar o persoană, ci mai mulți oameni trebuie să-și spună poveștile cât mai tare posibil, astfel încât cei aflați la conducere să nu ne reducă la tăcere, să ne facă să ne simțim marginalizați sau să ne facă să fim ignorați.”, a spus aceasta.

Ea încurajează implicarea activă, chiar și prin gesturi simple: „Nu-mi pasă dacă modul tău de a fi proactiv în aceste vremuri este doar să gătești o masă pentru o grămadă de oameni care încearcă să găsească soluția. Cred că, mai mult ca niciodată, este important să fii la masă.”

Hassan speră că cititorii vor dobândi „un respect mai profund pentru modurile discrete, cotidiene, prin care oamenii păstrează cultura”. 

Ea dorește ca oamenii să înțeleagă că „mâncarea nu este niciodată doar mâncare – este memorie, identitate și supraviețuire”.

„Speranța mea este că cititorii vor găti aceste feluri de mâncare, le vor împărtăși și, făcând acest lucru, vor face loc la masă pentru noi toți.”, a concluzionat scriitoarea.

Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele
Recomandări
Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele

Povești din bucătărie

Cartea lui Hassan prezintă diverse rețete tradiționale din țările afectate de conflicte. De exemplu, Ali Zaman, proprietarul unei cafenele din New York cu origini afgane, prepară un anumit  fel de mâncare adăugând ulei de susan prăjit pentru a intensifica aroma. 

El spune: „Acasă nu este doar un loc pe hartă. Este un sentiment care transcende granițele.”

Alte rețete menționate includ fil fil mahshi egiptean (ardei umpluți) și preparate tradiționale din Yemen, El Salvador, Liban și Republica Democrată Congo.

Hawa Hassan, bucătar-șef și autor somalo-american, și-a folosit propria experiență ca fiică a refugiaților pentru a da viață acestor povești despre imigrație. Ea a început să exploreze legătura dintre mâncare și identitate după ce s-a reunit cu familia sa după 15 ani de separare.

„Am început să pun la îndoială tot ce ștersesem sau încercasem să șterg. Cred că, pentru a ajunge în punctul în care sunt acum, a fost foarte important să înțeleg de unde vin”, explică Hassan.

„Setting a Place for Us” nu este doar o colecție de rețete, ci și o explorare a modului în care mâncarea poate păstra cultura și identitatea în cele mai dificile circumstanțe. 

Premierul tehnocrat, calea sigură ca AUR să ajungă la guvernare
Recomandări
Premierul tehnocrat, calea sigură ca AUR să ajungă la guvernare

Prin intermediul poveștilor și rețetelor adunate, Hassan oferă o perspectivă unică asupra experienței imigranților și refugiaților.

Cartea invită cititorii să reflecteze asupra propriilor legături cu mâncarea și cultura, încurajându-i să fie mai deschiși și empatici față de experiențele altora. 

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.