Ce este o emisferă

Termenul de emisferă se referă, în geografie, la fiecare dintre cele două jumătăți ale globului terestru, care sunt mărginite de Ecuator: emisfera nordică sau boreală și emisfera sudică sau australă. Într-o accepțiune mai largă, aceasta este orice semisferă a globului pământesc caracterizată de unele proprietăți speciale, cum ar fi de exemplu emisferele uscatului și apei. Cuvântul „emisferă” datează încă din Grecia Antică și era folosit pentru a se referi la o jumătate de obiect sferic, iar cum Pământul este rotund, acesta poate fi împărțit în două jumătăți. În mod tradițional, lumea este împărțită în patru emisfere, și anume emisfera estică, emisfera sudică, emisfera vestică și emisfera nordică.

Emisferele nordică și sudică

Emisfera nordică și cea sudică sunt împărțite de-a lungul Ecuatorului, care este o linie imaginară cunoscută și sub numele de „latitudine zero”. Emisfera nordică conține aproximativ 68% din masa terestră a Pământului, care cuprinde în întregime continentele Asia, America de Nord și Europa. De asemenea, această emisferă cuprinde și părți semnificative din America de Sud și din Africa. De partea cealaltă, în emisfera sudică sunt incluse Antarctica, Australia, precum și părțile sudice ale Americii de Sud și Africii. Asta înseamnă că această emisferă găzduiește doar 32% din masa terestră a Terrei. Suprafața emisferei sudice este compusă în proporție de 80% din apă, cum ar fi oceanele, în timp ce restul este ocupat de uscat. În emisfera sudică locuiește doar o proporţie de aproximativ 10% din populația lumii, asta din cauza suprafețelor relativ mai mici și a caracterului nelocuibil al unuia dintre continente, și anume Antarctica, aflăm de pe site-ul World Atlas.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Emisferele estică și vestică

Emisferele vestică și estică sunt împărțite de o linie imaginară de longitudine, care traversează vertical globul pământesc și care este cunoscută sub denumirea de Meridianul Zero (Meridianul Greenwich, longitudine 0). Aceste emisfere sunt uneori asociate în mod eronat cu diverse noțiuni politice, culturale și istorice. Atunci când Europa a început să colonizeze continentele America de Nord și America de Sud, emisfera estică a fost denumită „Lumea Veche”, în timp ce noile colonii vestice au fost denumite „Lumea Nouă”, mai precizează sursa citată anterior. În același timp, termenul de „Lumea occidentală” este adeseori folosit pentru a face referire la porțiuni din Europa și din America de Nord datorită valorilor economice și culturale comune. În schimb, „Estul” este folosit pentru a se referi la națiunile asiatice.

Țara „împrăștiată” în cele patru emisfere

În lume există o singură țară situată în toate cele patru emisfere. Țara la care facem referire este Kiribati, una dintre cele mai mici din lume, are un nume mai puțin cunoscut și ocupă o suprafață de uscat de doar 811 kmp, fiind mai mică decât insula spaniolă Lanzarote (845 kmp).

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Care este singura țară din lume situată în toate cele patru emisfere - Imagine cu locul pe hartă al statului Kiribati.

Kiribati este un stat insular care se află în zona central-vestică a Oceanului Pacific, în nord-estul Australiei, la aproximativ jumătatea distanței față de Hawaii. Acesta este format din 33 de atoli de corali, dintre care 21 sunt locuiți. Insulele se găsesc în regiunile Pacificului de Sud din Polinezia și Micronezia și se întind pe o suprafață de peste 3,4 milioane de kilometri pătrați. Tocmai această separare largă face să fie singura țară din lume aflată în toate emisferele.

Informaţii despre Kiribati

Kiribati, denumită oficial Republica Kiribati (n.n. – în limba gilberteză Ribaberikin Kiribati; în engleză Republic of Kirirbati), este o țară insulară situată, cum spuneam, în Oceanul Pacific. Din punctul de vedere al întinderii este cel mai mare stat din Oceania, ocupând o suprafață totală de 3.441.810 kmp acoperită de apele oceanului. Însă, aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 kmp, sub forma a 32 de insulițe de corali.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Pe aceste zone de uscat, răspândite în tot oceanul, trăiesc peste 133.000 de oameni. Kiribati este formată din patru grupuri de insule, și anume Insulele Line (fără Jarvis, Palmyra și Kinoman Reef), Insulele Gilbert, Insulele Phoenix și insula vulcanică Banaba, denumită și Ocean. Cea mai vastă întindere de uscat este Kiritimati, din grupul insular Line, care este cunoscută și sub denumirea de Christmas Island (n.n. – Insula Crăciunului). Și-a obținut independența în anul 1979 și a devenit membră cu drepturi depline a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 1999. South Tarawa este capitala și cel mai populat oraș al țării.

Cum se pronunță numele Kiribati

Kiribati este o fostă parte a coloniei britanice Gilbert și Insulele Ellice. Acestea din urmă au devenit națiunea independentă Tuvalu în 1978. Insulelor Gilbert li s-a acordat autonomie totală de către Regatul Unit al Marii Britanii în 1971 și independența completă în 1979 sub noul nume de Kiribati. Capitala și centrele guvernamentale se află la Ambo, Bairiki și Betio, toate acestea fiind insulițe din Tarawa de Sud, în nordul insulelor Gilberts. Numele Kiribati este redarea locală a lui Gilberts în limba gilberteză sau I-Kiribati, care conține treisprezece sunete. Interesant este că sunetul „ti” se pronunță „s”, ceea ce înseamnă că numele țării este pronunțat „Ki-ri-baas”, potrivit Britannica. De asemenea, oamenii și limba acestei țări sunt cunoscute ca i-Kiribati (n.n. – ee-Kiribaas). Kiribati este mai cunoscut în emisfera de est și are legături strânse istorice și contemporane în cadrul Commonwealth-ului cu Noua Zeelandă și Australia.

Badminton în cele patru emisfere

Dacă vei căuta Kiribati pe hartă, abia îți poți da seama că este acolo. Cu toate acestea, privind cu atenție, vei descoperi că insulele din Republica Kiribati sunt atât de răspândite în Oceanul Pacific încât se întind în toate cele patru emisfere ale planetei noastre (emisfera vestică, cea estică, emisfera nordică și emisfera sudică), scrie Tripoto.com. Acesta este și motivul pentru care, până în 1995, între insulele situate în estul țării și cele din vest exista o diferență de fus orar de nu mai puțin de 23 de ore, deoarece se aflau la cele două extremități ale Liniei Internaționale a Datei. În acel an, autoritățile din Kiribati au ajustat poziția Liniei Internaționale a Datei, astfel încât să reducă această diferență de fus orar la doar două ore şi întreaga țară să aibă o zi comună de lucru. Totodată, locuitorii din Kiribati se bucură și de avantajul că sunt primii care întâmpină Anul Nou. Un alt fapt interesant este acela că, prin prisma poziției geografice, Kiritabi este singura țară unde s-a jucat badminton concomitent în toate cele patru emisfere. S-a întâmplat în 2019 și au fost prezente 600 de persoane.

Care este speranța de viață în Kiribati

Din cauza altitudinii sale medii scăzute, specialiștii estimează că Republica Kiribati ar fi una dintre primele țări din lume care ar dispărea sub apă ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit estimărilor actuale, acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii zece ani, motiv pentru care există planuri de strămutare a rezidenților din acest stat insular în Noua Zeelandă și în Australia. Este important de menționat faptul că aceasta este o țară suprapopulată, având o densitate a populației de 165 de locuitori/km². Mai mult de jumătate din populația i-Kiribati are între 15 și 64 de ani, iar speranța de viață la naștere este de 60 de ani: 57 pentru bărbați și 63 în cazul femeilor. Rata mortalității infantile este de 54 de decese la 1.000 de nașteri.

Curiozități despre Kiribati

  • Primii coloniști din Kiribati au venit din Asia de Sud-Est prin Micronezia, cu aproximativ 4.000 până la 5.000 de ani în urmă.
  • În 1820, Kiribati a fost denumită Insulele Gilbert după căpitanul britanic Thomas Gilbert, care a descoperit mai multe dintre insulele din arhipelag în 1788, pe când naviga din Australia în China.
  • În 1999, două insule nelocuite, Tebua Tarawa și Abanuea, au dispărut sub ape.
  • Kiribati este a treia țară cel mai puțin vizitată țară din lume, cu doar aproximativ 6.000 de turiști pe an. Doar țările insulare din Pacific, Insulele Marshall și Tuvalu, primesc mai puțini turiști.
  • Kiribati este doar una dintre cele 21 de țări din lume care nu au armată.
  • Cu o altitudine medie de doar 2 metri, Kiribati are una dintre cele mai mici altitudini medii din lume. Cel mai înalt punct din țară este situat la doar 81 metri deasupra nivelului mării, potrivit Facts Institute.
  • Atolul Kirimati reprezintă aproximativ 80% din suprafața acestei țări.
  • În secolul al XX-lea, Statele Unite ale Americii au testat bombe atomice pe doi atoli din Kiribati.
  • În țară există localități care se numesc Paris și Londra, fiindcă oamenilor le plac numele capitalelor europene.
  • Kiribati este creștin în proporție de aproximativ 96%, cu aproximativ 57% din țară identificându-se ca romano-catolic.
  • Băutura alcoolică preferată a locuitorilor Kiribati este sucul de cocos fermentat, probabil din cauza disponibilității acestei culturi.
  • Cu toate că sunt înconjurați din toate părțile de apă, locuitorii din Kiribati întâmpină dificultăți în aprovizionarea cu apă potabilă. Creșterea nivelului mării, inundațiile și eroziunea coastelor au dus la contaminarea apelor subterane.

Citeşte şi: Singura țară care se întinde pe trei continente

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
FANATIK.RO
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI