Mobilizarea românilor în criza ucrainenilor a fost uimitoare. Încă din prima zi a războiului, 24 februarie, oamenii simpli au sărit în ajutor: au oferit cazare, transport, au donat medicamente și alimente, s-au dus la granițe să-i primească. Treptat, li s-au alăturat autoritățile, ONG-urile, afacerile locale și marile companii. 

Nici sectorul cultural n-a rămas indiferent la drama miilor de ucraineni care au ajuns în România. Fie că asigură acces gratuit la reprezentații, își donează încasările sau oferă locuri de muncă, instituțiile și companiile din sfera culturală încearcă să pună umărul la efortul colectiv. 

467,703 ucraineni

au intrat în România de la începutul războiului, iar dintre aceștia, aproximativ 82.000 au și rămas, potrivit ultimelor cifre oficiale. 

Solidaritate prin cultură pentru refugiații ucraineni. Cum puteți contribui

Ajutor pentru scriitorii și jurnaliștii ucraineni 

Una dintre cele mai mari edituri din România, Curtea Veche Publishing, a hotărât să doneze toate încasările obținute în luna martie din vânzarea cărților scrise de autori ruși disidenți către acțiunile de ajutorare a refugiaților ucraineni din România. 

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

Totodată, editura lansează un apel către scriitorii și jurnaliștii ucraineni de a-și publica textele într-o antologie despre situația actuală. 50% din încasările obținute în urma vânzării acestei antologii vor fi donate refugiaților, iar cealaltă jumătate va merge către autori. Cei interesați pot cere detalii la adresa de e-mail forukraine@curteaveche.ro.

De asemenea, Asociația Curtea Veche își va redirecționa donațiile din luna martie către ONG-urile care transportă ajutoare la graniță sau în zonele de conflict. 

Cei care doresc să doneze o pot face în conturile asociației.

Proiecții speciale ale filmului „Donbass”

„Donbass”, filmul regizorului ucrainean Sergei Loznitsa despre conflictul din estul Ucrainei, va avea în perioada următoare o serie de proiecții în mai multe cinematografe din țară. Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi donate pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.  

Comedie neagră despre opresiune, efectele propagandei și manipulare în era post adevărului, „Donbass” a fost prezentat la Cannes 2018, unde Loznitsa a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor. 

Proiecțiile speciale vor avea loc în: București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Happy Cinema), Cluj (Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria), Alexandria (Happy Cinema), Bacău (Happy Cinema), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Happy Cinema), Botoșani (Happy Cinema), Buzău (Happy Cinema), Constanța (Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”), Focșani (Happy Cinema), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex), Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș), Toplița (Cinema 3D Călimani), Vaslui (Happy Cinema), precum și pe platformele TIFF Unlimited și Happy Cinema.

Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Opera Națională București strânge donații

După ce a primit în echipă opt balerini refugiați, Opera Națională București (ONB) a devenit și punct de colectare a donațiilor. Potrivit instituției, este mare nevoie de pături, produse alimentare neperisabile și de igienă, produse și lapte pentru copii. 

Toți cei care doresc să doneze o pot face la sediul ONB din Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 70-72, Sector 5, între orele 10.00 și 16.00, de luni până vineri. Persoana de contact este Dumitru Andrei (telefon 0753.030.116).

„Opera Națională București este o instituție de cultură care trebuie să rămână ancorată în realitatea societății noastre. În aceste vremuri, statul român și societatea civilă lucrează împreună și vin în ajutorul persoanelor care fug din calea războiului. Noi putem să le facem tranziția mai ușoară, să întindem o mână de ajutor”, a declarat managerul general interimar al ONB, Daniel Jinga.

Bunătatea și empatia nu au granițe și reușesc să creeze punți și chiar să vindece.

Daniel Jinga, manager general interimar ONB:

Cărți și creioane colorate pentru copiii refugiați 

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Librăria Libris oferă cărți și creioane de colorat copiilor din Ucraina. Așadar, centrele și organizațiile din România care au în grijă minori pot solicita sprijinul printr-un e-mail la adresa: pentru.ucraina@libris.ro. 

Cafeneaua MNAC s-a transformat în centru comunitar

Solidaritate prin cultură pentru refugiații ucraineni. Cum puteți contribui

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și-a pus la dispoziția refugiaților ucraineni spațiile sale. Cafeneaua MNAC a fost transformată în centru comunitar. Fiecare vizitator este încurajat să contribuie cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiți, ciocolată sau snacksuri. 

„Ne dorim ca acest loc să se transforme și într-un punct de întâlnire pentru persoanele în vârstă care ajung la București. Le putem oferi un spațiu de întâlnire sigur la MNAC și putem crea un program special pentru ei, oferindu-le un loc în care să-și petreacă mai suportabil timpul. Contactați-ne la info@mnac.ro”, au transmis reprezentanții instituției. 

În plus, echipa mobilă de educatori muzeali a MNAC este pregătită să ofere sprijinul prin ateliere pentru copii. 

Împreună cu Ordinul Arhitecților din România, MNAC strânge și donații, care ajung la vămi. Muzeul a amenajat în spațiile sale un centru de colectare a ajutoarelor umanitare, care pot fi lăsate în zilele de luni și marți, în intervalul 9.00-16.30, și de miercuri până duminică, între 11.00 și 17.30.

Artiștii, curatorii, muzeografii și conservatorii interesați de o experiență profesională în România vor găsi la MNAC resurse logistice, sprijin uman și un spațiu de lucru.

„Oferim suport pentru transfer de la oricare punct de trecere a frontierei și găzduire pentru obiecte și colecții de artă de la instituții de stat sau private, în baza documentelor doveditoare necesare, și contracte de muncă temporare pentru cercetători, arhivari, conservatori, experți în restaurare, custozi, pe baza CV-ului.”

Muzeele își deschid porțile pentru refugiați

Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Guști” și Ateneul Român, alături de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Palatul Culturii din Iași oferă pentru toți refugiații posibilitatea de a vizita gratuit colecțiile și expozițiile temporare pe care le găzduiesc, în baza unui act de identitate. 

Filarmonica „George Enescu” oferă, dincolo de posibilitatea vizitării gratuite a Ateneului, acces gratuit la concerte pentru refugiații din Ucraina, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Guști” a pus la dispoziție un spațiu de colectare pentru donații. 

„Muzica unește, războiul dezbină”

Tot pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de război, numeroase instituții din subordinea Ministerului Culturii s-au implicat în acțiuni de întrajutorare. 

Biblioteca Națională a României și Muzeul Ororilor Comunismului în România au organizat la sediul lor o campanie umanitară de strângere de donații.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a început o campanie umanitară de strângere de donaţii (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă), intitulată „Muzica uneşte, războiul dezbină”. Toate donațiile vor ajunge la centrele de refugiaţi din Suceava. 

Solidaritate prin cultură pentru refugiații ucraineni. Cum puteți contribui
Mesajul proiectat pe TNB | Foto: Florin Ghioca

TNB, poziție controversată

Teatrul Național București a fost aspru criticat în ultimele zile, după ce actorul Mihai Călin a dezvăluit că directorul interimar al instituției, Mircea Rusu, a refuzat să proiecteze pe clădirea din centrul Capitalei drapelul Ucrainei, dar și să lanseze campania „TNB pentru Ucraina”. Nu este clar însă în ce ar fi constat inițiativa. 

Într-o intervenție la Antena 3, Rusu a precizat: „Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”. 

Totuși, la scurt timp după această declarație, pe clădirea TNB a fost proiectat mesajul: „Putin, stop the war!”.

La inițiativa Sindicatului Actorilor din TNB, susținută de conducerea teatrului, autocarul de turnee al Teatrului „I. L. Caragiale” a fost pe 28 februarie la Suceava pentru susținerea acțiunilor de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Sindicatul Actorilor din TNB a anunțat că a fost doar prima dintre acțiunile pe care colectivul TNB le pregătește.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI