Cuprins:
Despre tzatziki
I se mai spune și tarator, care era numele unui fel de mâncare preparat din nuci măcinate și oțet în Imperiul Otoman. Feluri de mâncare cu diverse preparate din regiune, inclusiv sosuri și salate au căpătat acest nume. În Levant, tarator este un sos pe bază de tahini, în timp ce în Turcia și în Balcani a ajuns să însemne o combinație de iaurt și castraveți, uneori cu nuci. A devenit o parte tradițională a meze-ului.
Sosul tzatziki în stil grecesc este servit în mod obișnuit ca meze, aperitiv, pentru a fi consumat cu pâine, vinete prăjite sau dovlecei.
Tzatziki se prepară din iaurt strecurat (de obicei din lapte de oaie sau de capră) amestecat cu castraveți, usturoi, sare, ulei de măsline și, uneori, suc de lămâie și mărar, mentă sau pătrunjel.
Cum se prepară tzatziki
Tzatziki este unul dintre cele mai ușor de preparat, mai ales acum, când iaurtul grecesc gros este atât de ușor de găsit.
Dacă ai magazine grecești în apropiere, merită să cauți să vezi dacă au unele dintre mărcile tradiționale, care pot fi chiar mai groase, mai bogate și mai delicioase decât mărcile care se găsesc în marile lanțuri de magazine alimentare.
Folosește întotdeauna iaurt grecesc integral. Este ingredientul principal, așa că trebuie să fie de calitate.
Folosește castraveți fără semințe, dacă găsești. Aceștia vor fi mai dulci și mai puțin apoși decât cei obișnuiți.
Dacă nu ești un fan al usturoiului crud, poți folosi o ceapă sau o eșalotă proaspătă tocată mărunt ca un înlocuitor excelent.
Cel mai bine este să razi castravetele cu aproximativ 20-30 de minute înainte, să îl sărezi ușor, apoi să îl lași să se odihnească într-o strecurătoare deasupra chiuvetei pentru a lăsa să se scurgă excesul de apă și apoi să îl storci bine înainte de a-l amesteca în tzatziki.
Acest lucru este important dacă faci o cantitate mai mare sau vrei să îl consumi mai târziu, pentru că își va menține consistența groasă și nu va deveni apos din cauza castraveților.
- 100 g de castravete ras
- 200 g de iaurt grecesc simplu
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de mentă și/sau mărar proaspăt tocat
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi mediu, ras sau tocat mărunt
- ½ linguriță de sare de mare fină
Amestecă toate ingrediente și lasă sosul la frigider înainte de a îl consuma, pentru ca aromele să se îmbine bne.
Ce să faci cu tzatziki?
Folosește-l în loc de maioneză pe un sandviș sau pe un burger, sau în salata de cartofi sau în salata de pui.
Servește-l cu aripioare picante sau pune puțin ulei de măsline și un strop suplimentar de suc de lămâie sau oțet de vin roșu pentru un dressing de salată cremos care este mult mai interesant decât clasicele oțet și ulei.
Folosește-l ca înlocuitor mai ușor al smântânii pentru cartofi copți la cuptor.
Adaugă-l deasupra pastelor pentru o salată rece, cu roșii uscate, măsline, șuncă, porumb și resturi de piept de pui.
Adaugă-l în sandvișurile cu pită și falafel, servește-l cu lipii și humus, alături de salata tabouleh sau salate de vinete, ori năut.
Folosește-l ca sos pentru dovlecei și vinete pane prăjite. Fă un gyros de casă cu pui și unge lipiile cu tzatziki. Adaugă brânza feta, roșii și ceapă pentru un gyros perfect.
Sursa foto: 123rf.com
Sos barbeque – cum se face acasă și cum se folosește
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!