Cuprins:
Despre sosul barbeque
Ingredientele variază, dar majoritatea includ oțet, pastă de tomate sau maioneză (sau o combinație) ca bază, precum și fum lichid, praf de ceapă, condimente precum muștar și piper negru și îndulcitori precum zahăr sau melasă.
Primele sosuri barbeque făcute în casă erau în general făcute doar din oțet, sare și piper. Zahărul, ketchupul și sosul Worcestershire au început să fie folosite în anii 20, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, cantitatea de zahăr și numărul de ingrediente au crescut dramatic.
Un prim sos barbeque produs în comerț a fost promovat de Georgia Barbecue Sauce Company din Atlanta în 1909.
Heinz a fost prima mare companie care a vândut sos barbeque îmbuteliat, în 1940.
Sosul barbeque este un sos sau un condiment folosit pentru a aromatiza produsele alimentare, iar utilizarea și rețeta acestuia variază în diferite regiuni și țări.
Unele sosuri sunt concepute pentru a fi folosite pentru a marina sau a unge carnea gătită pe grătar, precum și pentru a aromatiza alte alimente.
Acest sos are de obicei ca ingredient principal cel puțin pastă de tomate sau oțet, în funcție de scopul său, cu un adaos de zahăr sau melasă, condimente și, uneori, fum lichid.
Sosul este de culoare roșie-maronie până la maro închis. Este vândut în mod obișnuit în sticle în supermarketuri și este adesea similar cu ketchupul sau sosul de roșii în ceea ce privește gustul și utilizarea sa.
Își are originea în practica culinară de marinare, combinată cu metoda de grătar pe care nativii americani o foloseau pentru a-și găti carnea.
Unele sosuri barbeque au un conținut foarte ridicat de sodiu, sunt o sursă bună de mangan și au o cantitate semnificativă de vitamina A și potasiu, precum și alte vitamine și minerale.
Cum se face sos barbeque
- 2 căni de ketchup
- ⅓ cană de zahăr brun ambalat
- ⅓ cană de melasă neagră
- ½ cană de oțet alb distilat
- ½ linguriță de paprika afumată
- ½ linguriță de pudră de chili
- ½ linguriță de pudră de ardei iute, sau după gust
- ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- ¼ linguriță de condimente măcinate
- ¼ linguriță de coriandru măcinat
- ¼ linguriță chimen măcinat
Combină ketchupul, zahărul brun, melasa, oțetul, paprika, pudra de chili, boiaua de ardei, piperul cayenne, piperul negru, condimentele, coriandrul și chimenul într-un castron și bate bine.
Încarcă să folosești ketchup de bună calitate. Poți folosi paprika dulce în loc de cea afumată.
Sosul nu trebuie gătit dacă va fi folosit ca glazură pentru alimente precum coastele la grătar și puiul la grătar, dar dacă va fi folosit drept condiment, atunci adu-l la fierbere la foc mediu-mare, amestecând din când în când. Oprește focul și lasă să se răcească înainte de a îl depozita în frigider.
Cum se folosește
- Folosește-l ca sos pentru pizza sau spaghete.
- Folosește-l în loc de ketchup pentru burgeri, cartofi prăjiți, hot-dog și chifteluțe de carne sau vegetale.
- Se amestecă cu carne tocată, brânză și smântână pentru a fi folosit ca umplutură pentru taco sau cartofi.
- Condimentează sucul de roșii sau cocktailurile Bloody Mary.
- Amestecă cu smântână sau cremă de brânză pentru a o folosi ca sos de legume sau cartofi prăjiți.
- Folosește ca sos pentru salata de cartofi, porumb și fasole.
- Adaugă o aromă afumată la chili sau la plăcinte de carne.
- Combină cu carnea preferată pentru o umplutură de quesadilla.
- Condimentează fasolea sau mâncarea de fasole.
- Adaugă peste nachos cu carne trasă la grătar.
- Folosește-l în sandvișuri sau peste omlete.
- Adaugă-l peste friptura de pui sau aripioare pentru o crustă crocantă, dulce și afumată.
Sursa foto: 123rf.com
Sos de brânză – cum se face și cu ce să îl consumi?
Citeşte întreaga ştire: Sos de brânză – cum se face și cu ce să îl consumi?
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!