Ce este sosul Bearnaise și cum se prepară

Sosul Bearnaise este un sos fin și catifelat, care are la bază gălbenușuri de ou și unt. 

Procesul de preparare a sosului Bearnaise presupune încălzirea lentă a oțetului, a șalotei și a ierburilor până când lichidul se reduce la aproximativ jumătate. Amestecul este apoi strecurat și răcit înainte de a fi amestecat cu gălbenușuri de ou și unt clarifiat. Amestecul este apoi bătut continuu la foc mic până când se îngroașă și se emulsionează într-un sos neted și cremos.

Sosul Bearnaise este similar cu sosul Hollandaise, dar cu adaos de șalote și ierburi. Are o aromă picantă și ușor acidă, care se potrivește bine cu gustul bogat al cărnii, al peștelui și al legumelor. 

Unele variante ale sosului Bearnaise pot include ierburi suplimentare, cum ar fi pătrunjelul, iar unele rețete pot înlocui oțetul cu vin alb sau suc de lămâie.

Sosul Bearnaise poate fi dificil de preparat, deoarece emulsia se poate tăia sau închega cu ușurință dacă este căldura prea mare sau dacă ingredientele nu sunt amestecate corespunzător. Cu toate acestea, cu puțină practică și atenție la detalii, poate fi un adaos delicios și impresionant la orice fel de mâncare.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Istoria sosului Bearnaise

Bearnaise este o variație a sosului hollandaise – unul dintre „sosurile mamă” din bucătăria franceză gourmet.

Este alcătuit din gălbenușuri de ou și unt emulsionate și aromatizat cu oțet de vin alb, șalote și ierburi aromatice.

A fost creat pentru prima dată la Paris în secolul al XIX-lea și a fost numit în onoarea provinciei Bearn din sud-vestul Franței. În mod clasic, Bearnaise se servește peste friptură. Acest sos delicios funcționează, de asemenea, cu pește și crustacee.

Se crede că sosul Bearnaise ar fi derivat din sosul Hollandaise. În ceea ce privește perioada de timp de când există, sosul Bearnaise este relativ nou. În timp ce unele surse susțin că nu se cunoaște bucătarul care a creat sosul Bearnaise, altele îl atribuie unui bucătar pe nume Jules sau Jean-Louis Collinet. Se spune că acesta l-a creat în 1836 pentru deschiderea unui restaurant la periferia Parisului.

Restaurantul se numea Pavillon Henri IV și era situat în Chateau Neuf, care a fost casa familiei regale franceze în secolul al XVII-lea. Se spune că Collinet ar fi numit sosul Bearnaise după regiunea Bearn din Franța. 

Acesta a fost denumit astfel pentru a onora omonimul regal al restaurantului. Henri al IV-lea era un fan al bucătăriei rafinate și provenea din Bearn, în munții Pirinei.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Collinet a preparat aceeași bază care era folosită pentru sosul Hollandaise, dar a înlocuit sucul de lămâie cu oțet de vin alb și a adăugat ierburi precum șalotă, tarhon și pătrunjel.

Se pare că sosul Bearnaise a ajuns în SUA la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, moment în care a început să apară în cărțile de bucate.

Ce aromă are

Ca și sosul Hollandaise, sosul Bearnaise este bogat și cremos, deoarece este făcut din aceleași gălbenușuri de ou și unt emulsionate. Marea diferență are legătură cu condimentele adăugate.

Sosul Bearnaise este preparat cu ierburi, ceea ce îi conferă o calitate savuroasă și proaspătă pe care nu o vei obține de la mult mai simplistul sos Hollandaise. 

Folosirea oțetului de vin alb îi conferă o ascuțime care ajută când sosul e combinat cu friptură și alte tipuri de carne grasă.

Pentru cea mai bună aromă, prepară sosul Bearnaise chiar înainte de servire, dar îl poți face cu până la două ore înainte, dacă este necesar. Dacă faci acest lucru, vei avea nevoie de o modalitate de a-i menține temperatura caldă și relativ stabilă.

Beneficiile sosului Bearnaise

Chiar dacă nu e un aliment foarte nutritiv, acest sos are compuși care sunt benefici pentru sănătate. 

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Ingredientele nutritive, cum ar fi gălbenușurile de ou, precum și ierburile pe care le conține, pot furniza unele substanțe nutritive importante, cum ar fi:

Vitamine: Poți obține o cantitate semnificativă de vitamina A și cantități mai mici de vitamine B dintr-o porție de sos Bearnaise. Aceste vitamine sunt prezente în unt, gălbenușuri de ou și tarhon proaspăt.

Minerale: Principalele ingrediente din sosul Bearnaise sunt, de asemenea, bogate în minerale importante, cum ar fi fosforul, seleniul și fierul.

Rețetă de sos Bearnaise

Ingrediente

  • 240 g de unt nesărat, topit și clarifiat
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 85 g de oțet de vin alb
  • 60 g de șalotă tocată mărunt
  • 2 linguri de tarhon proaspăt tocat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Într-o cratiță mică, combină oțetul de vin alb, șalota și tarhonul tocat. Se gătește la foc mediu până când lichidul se reduce la jumătate.

Strecoară lichidul printr-o sită cu ochiuri fine și lasă-l să se răcească la temperatura camerei.

Într-un bol separat, bate gălbenușurile de ou până când devin omogene și spumoase.

În timp ce bați constant, toarnă încet untul clarifiat în gălbenușurile de ou, într-un flux constant.

Continuă să bați până când amestecul se îngroașă și devine omogen.

Adaugă reducția de oțet răcită în amestecul de gălbenușuri de ou și bate până când se combină bine.

Se condimentează sosul cu sare și piper după gust.

Servește sosul Bearnaise imediat sau păstrează-l la cald la bain-marie până când îl vei folosi.

Sosul Bearnaise poate fi dificil de preparat, așa că este important să fii foarte atent la proces și să te asiguri că emulsia nu se taie. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că bați constant și adaugi untul clarifiat foarte încet, menținând în același timp căldura scăzută.

Cum să folosești sosul Bearnaise

Acesta este un sos versatil care poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare. Iată câteva moduri de a folosi sosul Bearnaise:

Cu friptură: Este un acompaniament clasic pentru friptură. Pur și simplu adaugă sosul peste friptură înainte de a o servi sau servește-l alături ca sos de acompaniament.

Cu pește: Sosul Bearnaise se potrivește bine și cu peștele, cum ar fi somonul sau păstrăvul. Pur și simplu toarnă sosul peste peștele gătit sau pune-l lângă.

Cu legume: Este ideal pentru a fi folosit ca sos pentru legume la cuptor sau la grătar, cum ar fi sparanghelul, broccoli sau morcovii.

Cu ouă: Sosul Bearnaise este un adaos delicios la ouăle Benedict, care se prepară în mod tradițional cu ouă poșate și bacon pe o brioșă englezească, acoperite cu sos hollandaise. În acest caz, sosul bearnaise înlocuiește perfect sosul hollandaise într-un fel de mâncare clasic, dar puțin altfel.

Ca sos: Sosul Bearnaise poate fi folosit ca sos pentru cartofi prăjiți, alături de un șnițel sau orice altă mâncare.

Cu cartofi: Sosul Bearnaise este un adaos perfect pentru cartofii copți sau piureul de cartofi.

În general, acest sos adaugă o aromă bogată și picantă oricărui fel de mâncare pe care îl însoțește și poate transforma o masă simplă în ceva special. Se folosește pe fripturi, dar și pe sparanghel la grill sau tras la tigaie ori fructe de mare.

Nutriție

Porția de sos Bearnaise este cam de o lingură și ar conține cam 88 de calorii. Această porție are 1 gram de proteine, sau 2% din valoarea zilnică pentru adulții sănătoși care urmează o dietă de 2.000 de calorii, și nu conține carbohidrați. 

Sosul conține 9 grame de grăsimi totale, sau 14 la sută din valoarea zilnică. Fiecare porție de sos Bearnaise conține 92 miligrame de sodiu și 4 la sută din valoarea zilnică pentru vitamina A.

Grăsimi saturate

Sosul Bearnaise conține 5 grame de grăsimi saturate, sau 25 la sută din valoarea zilnică, în fiecare lingură. Grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol din sânge și contribuie la apariția bolilor de inimă. 

Untul și gălbenușurile de ou sunt sursele de grăsimi saturate din sosul Bearnaise. Uleiurile vegetale sunt mai sărace în grăsimi saturate și mai bogate în grăsimi sănătoase pentru inimă decât grăsimile solide, cum ar fi untul și untura.

Colesterol

O lingură de sos Bearnaise conține 92 miligrame de colesterol, adică 31% din valoarea zilnică. Colesterolul din alimentație crește nivelul de colesterol din sânge. O dietă bogată în colesterol poate crește riscul de boli de inimă, mai ales dacă dieta ta este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate. 

O singură lingură de sos Bearnaise cu legume sau carne slabă poate fi un fel de mâncare sănătos. 

Sursele nutritive de proteine, cum ar fi carnea slabă de vită, homarul și somonul sunt, de asemenea, opțiuni bune. Alimentele grase servite cu mai mult sos Bearnaise sunt alegeri nesănătoase. 

Beef Wellington cu sos Bearnaise, de exemplu, are un conținut ridicat de calorii, grăsimi saturate și colesterol din cauza cărnii de vită, a sosului și a aluatului pufos făcut cu unt.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce este sosul Meuniere și cum se prepară!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:20

Cremos, untos, aromat, bogat, acompaniament delicios pentru fripturi rafinate

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:26

Merita încercat măcar o data

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:26

Arată destul de bine acest sos

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
FANATIK.RO
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
Observatornews.ro
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI