Rhodiola
Dacă te antrenezi să devii un alergător de distanțe lungi, ciclist sau înotător şi vrei să-ţi îmbunătăţeşti performanţele, atunci rhodiola poate fi suplimentul alimentar potrivit pentru tine. Rhodiola este o plantă „adaptogen”, ceea ce înseamnă că ajută corpul să se adapteze la stres, mai degrabă decât să îl combată, prin remedierea dezechilibrelor hormonale. În special, ajută la modularea acumulării hormonului stresului, cortizolul. Cercetările mai arată că rhodiola poate acționa și ca antioxidant, reducând acumularea de toxine și deteriorarea țesutului muscular după o sesiune de antrenament. Mai mult, această plantă poate ajuta cu mare succes şi la tratarea depresiei ușoare.
Creatină
Îţi place să ridici greutăţi? Sau vrei să adaugi în antrenamentul tău cardio câteva sprinturi de 400 de metri? Atunci ia în considerare suplimente GymBeam pe bază de creatină monohidrată. Deşi a fost indicată doar pentru culturişti și sprinteri, creatina este de fapt un supliment pe care s-au făcut numeroase cercetări. În esență, creatina este o formă de combustibil folosit de organism în mișcări scurte și puternice. Se găsește în alimente precum carnea și peștele, însă corpul stochează doar o cantitate mică de creatină în mușchi. Antrenamentele caracterizate prin reprize scurte de efort intens, cum ar fi antrenamentul de rezistență, sprintul și ridicarea de greutăţi, înseamnă că depozitele de creatină se pot epuiza pe parcursul unei sesiuni, ceea ce duce la o reducere a performanței. Cercetările arată că suplimentele care conţin cel puțin trei grame de creatină au efecte pozitive asupra antrenamentului de rezistență și al antrenamentului intermitent de înaltă intensitate.
Ulei de peşte
Articulațiile tale sunt foarte solicitate când alergi, sari sau practici sporturi de impact. Pe de altă parte, se blochează când stai aşezat ore în șir. Dacă ai o greutate peste cea normală, atunci articulaţiile tale se pot resimţi. Dacă vrei să îţi menţii flexibilitatea, este important să rămâi activ și să faci, de fiecare dată când ai ocazia, întinderi. În materie de suplimente alimentare, uleiul de peşte te poate ajuta. Studiile au arătat că acizii grași Omega-3, care se găsesc în peștele gras, inclusiv sardine, hering, macrou și somon, au un rol semnificativ în protejarea organismului împotriva multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă. De asemenea, acizii Omega-3 au un impact pozitiv asupra sănătății articulațiilor, contribuind la reducerea inflamațiilor cauzate de antrenamente sau de alte tipuri de stres.
Magneziu
Magneziul este utilizat de organismul tău în mai mult de 300 de reacții, inclusiv producerea de energie, absorbția oxigenului și menţinerea echilibrului electrolitic. Una dintre funcțiile principale ale magneziului constă în a ajuta mușchii și sistemul nervos să se relaxeze. Cu cât faci mai mult sport, cu atât poate fi mai greu să te relaxezi şi chiar să te bucuri de un somn odihnitor, care este esenţial pentru bunăstarea ta fizică, mintală și emoțională. Cercetările arată că suplimentele cu magneziu ajută la reducerea insomniei. Magneziul se găsește în banane, migdale și chiar în ciocolata neagră. Din păcate, majoritatea dintre noi nu putem obţine necesarul de magneziu doar din alimentaţie, aşa că e o idee bună să iei un supliment alimentar.
Suplimentele alimentare sunt importante în menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat, mai ales atunci când facem sport. Totuşi, este important să îţi consulţi medicul de familie înainte de a începe administrarea acestui tip de produse.
Sursă foto: Unsplash.com