Dacă până de curând vinul roşu era cunoscut ca fiind „bun pentru femei, în cazul în care este băut de bărbaţi”, se pare că iubitorii licorii au acum şi un serios motiv medical să-l savureze. Consumul de vin roşu, cu măsură, poate reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de un grup de cercetători americani.
Se pare că un consum regulat previne cancerul pulmonar
Consumul moderat de vin roşu poate reduce riscul apariţiei cancerului pulmonar, în special în cazul fumătorilor şi al persoanelor care au avut acest viciu. Conform unui studiu realizat de specialiştii americani, publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, persoanele fumătoare care beau un pahar de vin roşu zilnic sunt cu 60% mai puţin expuse riscului de a dezvolta această maladie. Potrivit coordonatorului echipei de cercetători, profesorul Chun Chao, de la Kaiser Permanente Southern California din Pasadena, vinul alb nu are însă acelaşi efect, fapt care sugerează că protecţia este oferită mai degrabă de anumite ingrediente specifice vinului roşu, precum flavonoizii (antioxidanţi hidrosolubili, prezenţi în mod natural în fructe, legume, ceai şi vin).
La studiu au participat 84.170 de bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 45 şi 69 de ani. Pe perioada studiului, efectuat între anii 2000 şi 2008, 210 dintre aceste persoane au fost diagnosticate ca având cancer pulmonar. După ce au luat în calcul influenţa vârstei, a nivelului de educaţie, a veniturilor, a expunerii la fumatul pasiv, a greutăţii corporale şi a altor factori relevanţi, cercetătorii americani au descoperit că riscul apariţiei cancerului pulmonar a scăzut simţitor în urma consumului regulat de vin roşu, cu un procent de 2% pentru fiecare pahar din această băutură consumat în plus într-o lună. Pentru fumătorii înveteraţi, scăderea este şi mai spectaculoasă, cu un procent de 4% pentru fiecare pahar de vin suplimentar băut într-o lună.