MENIU CAUTĂ
06 Mar. 2018 17:59

Balerina româncă Francesca Velicu, nominalizată la Olivier Awards!

Distribuie

Francesca Velicu, singura balerină din România care dansează la English National Ballet (Baletul Național Englez), în afară de Alina Cojocaru, a fost nominalizată pentru prestigiosul „Olivier Awards”, cele mai importante premii de teatru și dans care se acordă în Marea Britanie.

În vârstă de doar 19 ani, Francesca Velicu este nominalizată pentru rolul său din spectacolul „Le Sacre du Printemps”, în coregrafia celebrei Pina Bausch, susținut la Sadler's Wells, cel mai important centru al dansului britanic. Gala Premiilor Olivier va avea loc în seara de 8 aprilie, la Royal Albert Hall.

Premiile Laurence Olivier („Laurence Olivier Awards'), cunoscute mai simplu ca Premiile Olivier, sunt niște premii de teatru, prezentate anual în cadrul unei gale, de către Societatea Teatrului Londonez (Society of London Theatre) pentru a recunoaște excelența în teatru. Cunoscute inițial ca Premiile Societății teatrului din West End (Society of West End Theatre Awards), au fost redenumite în 1984 pentru a-l onora pe Laurence Olivier, cunoscutul actor britanic.

Francesca Velicu în spectacolul „Le Sacre du Printemps' (Pina Bausch) 

Premiile sunt acordate de patru jurii separate pentru fiecare categorie în parte (teatru, operă, dans). Juriul constă din cinci membri anonimi, specialiști în domeniu, care sunt aleși pe baza prestației lor profesionale. La acest juriu profesionist se adaugă opt membri ai publicului, patru pentru piese și patru pentru muzicaluri. Printre prezentatorii ceremoniilor de decernare a Premiilor Olivier se numără și Angela Lansbury, Barry Norman, Daniel Radcliffe, Anthony Hopkins, Edward Fox sau Tim Rice.

Francesca Velicu, nominalizată pentru „performanță remarcabilă în dans', va concura la această categorie cu Locio Molina (Barbican Theatre) și cu Zenaida Yanowsky (Royal Opera House). Românca de doar 19 ani a studiat la Liceul de Coregrafie din București, primind o bursă de studii la celebra școală a Bolshoi Theatre. Reîntoarsă în țară pentru terminarea studiilor liceale, a lucrat cu celebrul coregraf Johan Kobborg, partenerul Alinei Cojocaru. Ulterior, după plecarea acestora de la Opera Națională din București, a dat probă la English National Ballet, unde a fost acceptată și primită ca o viitoare mare stea.

Loading...
Comentarii