I

Discursul victoriei lui Biden ne-a adus în prim-plan o idee pe care o repetă papagalicește și analiștii noștri: gata, abia acum America se face ”great again”, se face ”și mai măreață”, adică își recâștigă titlul de campion al liberalismului global. 

Numai că  și aici avem de-a face cu un fapt istoric mai mult decât cu un proiect. Revenirea la un ”normal” de dinainte de Trump e o aberație. Una înseamnă SUA victorioase din anii 90, după Războiul rece, altfel arată designul geopolitic acum. Până una alta, la Davos acum vreo 3 ani, Xi Jinping apăra comerțul liber global.

Deci o Americă supergreat, acea Americă dezvăluită de wikileaks, cu birouri în toată lumea unde se duceau Geoană și Băsescu să-și spună viziunea despre viață, s-a schimbat infinit de mult. 

Cine își închipuie că se va schimba peste noapte diplomația americană pentru că a câștigat Biden trebuie să fie mai multe decât naiv. 

Cum bine zicea cineva, Trump mințea mult, dar Trump spunea uneori și adevărul brutal, așa cum nu o spun politicienii de profesie. 

Adevărul ăla brutal va rămâne tot acolo, chiar dacă nu mai e un clovn să-l posteze pe Twitter.

II

Începe lupta în interiorul frontului democrat? 

În condițiile unei prezențe istorice la urne, pierzătorul Trump a adunat foarte multe voturi. Nu doar pentru, ci și împotrivă. Biden a fost una dintre cele mai slabe variante ale democraților, dar cea mai iubită variantă de marii donatori, corporații și lobbyștii lor. 

Fără eforturile aripii stângi din Partidul Democrat, alegerile ar fi fost tranșate scurt în favoarea lui Trump. Eforturile unor Sanders, Ocasio-Cortez, Cari Bush și mulți alții au adus acel plus esențial. Însă acum vine nota de plată. 

Frontul progresist vrea revendicările puse pe agendă. Biden e obișnuit cu lobbyul și nici taxarea sau serviciile publice nu prea-i plac, că doar e reprezentantul paradisului fiscal Delaware.

Vom avea lupte ca-n Marea Britanie, în interiorul Partidului Laburist, ale centriștilor care nu vor să schimbe nimic împotriva unui Corbyn social-democrat? Există această posibilitate. Până una alta, ar trebui totuși să ne întrebăm cât de slab trebuie să fi fost Biden ca să nu-l bată entuziasmant pe dezastruosul Trump?

III

Cine l-a votat pe Trump? 

A avut remarci jignitoare la adresa femeilor, afro-americanilor, etniilor central și sud-americane. A reușit să ia mai mult de la aceste comunități decât la alegerile precedente. De ce? Pe lângă situații precum comunități cubaneze sau venezuelene care votează dreapta din motive ușor de înțeles, există o observație mai importantă, subliniată de mulți.

Cumva, indiferența establishmentului democrat față de situația economică a anumitor categorii sociale împinge electoratul către Partidul Republican printr-un reflex anti-establishment. 

Când analizezi doar demografic, greșești. Trebuie introduse și multe alte constante, economică, religioasă (se petrec niște alunecări de teren și în susținerea catolicilor, care, se pare, nu l-au mai susținut în bloc pe Trump). Trump și-a îmbunătățit scorul la mai toate categoriile, în afară de bărbații albi, observa Matt Taibbi.

Din sondaje se văd și lucruri incredibile, nu doar erori de predicție. 41% dintre americani considerau COVID ca fiind principala problemă. Dintre ei, Biden a câștigat vreo trei sferturi.

Dar 28% dintre americani consideră că prima grijă ar trebui să fie economia. Din această categorie, Trump a câștigat 80%! Asta arată cât de anemic a fost, de fapt, Biden pe partea socială și economică.

Biden e complet necredibil în chestiunea atacării inegalităților americane. A fost chiar mai puțin credibil decât Trump, pentru unii americani.

IV

Kamala Harris a fost propusă de toată lumea ca un simbol al progresismului

Vicepreședintele ales aduce un lung șir de premiere în politica americană.

Cu un umor involuntar superb, Cristian Tudor Popescu a numit-o ”Codruța Kovesi a Americii”. Kamala Harris s-a remarcat ca procuror prin politici neîndurătoare împotriva săracilor din California. 

Un document-șoc a fost lăsat la ”și altele” de presa pro-democrată. E vorba despre dovezi clare că Harris l-ar fi scutit de anchetă pe unul din oamenii lui Trump care se ocupa cu evacuarea ilegală a americanilor din case în vremea crizei imobiliare de acum 10 ani.

Harris a stat cuminte și nu s-a luat de băieții grei de pe Wall Street care abuzau ca la carte, în schimb s-a remarcat vânând plevușcă, infractori mărunți. 

Harris n-are nicio treabă cu progresismul, este un candidat al establishmentului în toată puterea cuvântului, conformism și carierism absolute. De aia zic că CTP are umor, chiar seamănă cu Kovesi, dar nu din motivele pe care le crede zeul ziarismului.

V

Lobby-ul american deja pregătește marele atac 

Atacul se dă la adresa promisiunilor ”radicale” făcute de Biden ca să câștige aripa stângă a partidului. Nu mă îndoiesc că vor reuși. 

Biden e și cunoscut ca un procrastinator de profesie, amână până la insuportabil orice decizie mai grea. 

Atacul la marile bănci, atacarea inegalității, sănătatea pentru toți (propuse de Warren și Sanders) au fost foarte populare în rândul electorilor. Miza lobbyștilor: cum să le amânăm până le discredităm complet?

VI

Bătălia pentru Senat nu e tranșată

Iar asta îl avantajează pe unul ca Biden, care va putea spune că nu poate lua decizii ”radicale” (a se înțelege a face ceva în zona redistribuirii, anti-inegalități) din cauza rezultatelor proaste ale partidului împotriva republicanilor. De exemplu, el propusese o taxă mărită pentru marile bănci (care să adune vreo 9 miliarde), dar să vedeți pocinog, că nu-i va reuși.

VII

E bine că Trump s-a dus. Dar nu se putea victorie mai fără speranță, fără entuziasm pentru democrații americani. 

Iar asta aruncă noi umbre de neliniște și nesiguranță în multe zone de pe glob. Speranța la ”clarificare” globală e amuzant-tragică. Biden nu clarifică nimic, nici diviziunile interne în SUA, nici tensiunile globale.

VIII

În România s-a scotocit intens după poze cu Biden 

Au apărut și Biden cu Cioloș, până și judecătorul Cristian Dănileț și-a pus poză cu Biden pe facebook. Biden cu Iohannis n-am văzut. Dar e ok. Nu se va schimba politica achiziției isterice de armament. Nu se va trece spre o diplomație a inteligenței în partea asta de lume. Să stăm liniștiți, noi suntem dezvrăjiți de mult. Știm că nimeni nu ne iubește dacă nu semnăm contracte dezavantajoase pentru noi.


Citeşte şi:

Pfizer anunță că vaccinul împotriva COVID este eficient în proporție de 90%. Comisia Europeană va cumpăra “până la 300 de milioane de doze”

Ce reguli au și cum explică Franţa, Grecia, Italia sau Slovacia faptul că au lăsat școlile deschise

ȘOCANT! Ce a pățit a doua zi fotbalista care a sfidat omagiul pentru Maradona și l-a făcut violator
PARTENERI - GSP.RO
ȘOCANT! Ce a pățit a doua zi fotbalista care a sfidat omagiul pentru Maradona și l-a făcut violator
GEST FABULOS făcut de Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu după ce acesta a ajuns sărac lipit
PARTENERI - PLAYTECH
GEST FABULOS făcut de Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu după ce acesta a ajuns sărac lipit
Horoscop 1 decembrie 2020. Berbecii trebuie să fie ei cei rezonabili, care caută soluții, nu motive de gâlceavă
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2020. Berbecii trebuie să fie ei cei rezonabili, care caută soluții, nu motive de gâlceavă
Noi simptome asociate infectării cu SARS-CoV-2. Primele semne care ar trebui să ne atragă atenția
Știrileprotv.ro
Noi simptome asociate infectării cu SARS-CoV-2. Primele semne care ar trebui să ne atragă atenția
DOLIU pentru Halep. Veste teribilă primită de Simona. A murit din cauza COVID-19
Telekomsport
DOLIU pentru Halep. Veste teribilă primită de Simona. A murit din cauza COVID-19