„Tema zilei” se face pe stoc, cu spatele la public și cu fața la politicieni, fiind un produs media care nu folosește la nimic, nu are nicio relevanță pentru telespectatori, dar este făcută ca să fie… acolo, în grila de programe, ca nu cumva să se spună că TVR nu-și îndeplinește „misiunea publică”. Calitatea „produsului” este mediocră, nu prezintă niciun interes pentru consumatorii de televiziune pe telecomandă. Asta nu înseamnă că „România9” a lui Ionuț Cristache, care a stat ani buni pe acest tronson orar, de asemenea, din motive politice, ar fi fost mai bună. Dimpotrivă!
Un exemplu de „marfă pe stoc” a fost ediția „Tema zilei” de marți, 15 februarie. Am văzut trei bărbați în studio, gravi, scorțoși, jucându-și prost rolurile de oameni apăsați de problemele grele ale țării: Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, reprezentantul PSD și, între cei doi, Claudiu Năsui, deputat USR. Tema ediției: „Inflația și facturile la energie, motive de dispută în coaliție”.
Harnica jurnalistă Ramona Avramescu a lansat tema în forță, citind de pe prompter: „Inflație record, creștere economică sub așteptări, o explozie a prețurilor la gaze și carburanți. Pare furtuna perfectă care ne poate duce din criza pandemică direct într-una economică de proporții. În tot acest timp, în coaliția de guvernare nu se găsește consensul pentru soluții de redresare (…) Ce urmează și cum se poate ieși din acest cerc vicios…”
A fost o jumătate de oră de clămpăneală, de contre între Stroe și Botănoiu, pe de o parte, și Năsui, pe de altă parte, nimic relevant, au vorbit unii peste alții, bine că n-au răcnit, și-au amestecat cuvintele, n-au emis nicio idee, nicio soluție, numai șabloane, lozinci, noroc că la un moment dat a intervenit omul de afaceri Dragoș Anastasiu, invitat prin Skype, care, cu o mină dezumflată de ceea ce auzise până atunci în studio, a spus că încă nu au fost discutate chestiunile tehnice, concrete, între mediul politic și mediul de afaceri privind situația economică, după ce s-a retras din emisie, cei trei gargaragii și-au reluat încăierarea, unii peste alții.
Sigur că Stroe și Botănoiu au profitat de ocazie și l-au înghesuit pe Năsui, aproape sufocat, care dădea din mâini disperat, cerând ajutorul moderatoarei, fără succes, pentru că Ramona Avramescu i-a lăsat să se dea în „spectacol”, probabil că se săturase să-i mai modereze pe cei trei „apucați”, dar la ora 21:36, le-a tăiat macaroana: „Vă mulțumesc, am ajuns la final, și mă tem că problema pensiilor speciale este prea spinoasă ca să o rezolvăm în această seară. Vă mulțumesc, domnilor!” Pe această încheiere precipitată, cei trei au vorbit în dodii, fără să le pese, fără respect, o nesimțire, o scrânteală!
Care a fost rostul prezenței celor trei la „Tema zilei”? Au fost invitați pentru că le veniseră rândul? Au fost trimiși de partide pentru că nu erau alți membri disponibili? Aveau de semnat condica la TVR? Până la urmă, nu contează aceste întrebări aiuritoare. Totuși, cu ce-am rămas de pe urma acestei desfășurări de nebunie? Repulsie și dispreț.
Dar „Tema zilei” din 15 februarie nu s-a terminat odată cu expedierea celor trei politicieni. Ramona Avramescu s-a întors la cameră și ne-a anunțat că a doua parte a emisiunii este dedicată Zilei Naționale a Lecturii! Da, conform legii care stabilește Ziua Națională a Lecturii, radioul și televiziunea publică „produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare și încurajare a lecturii”. Dacă Partidul a stabilit, televiziunea se încolonează!
Deci, TVR trebuia să îndeplinească și această „misiune”, așa încât a difuzat niște imagini filmate cu niște elevi de liceu într-o clasă, fiecare cu o carte pe bancă, unii prefăcându-se că citesc de ziua lecturii, în timp ce Ramona Avramescu citea de pe prompter că românii citesc din ce în ce mai puțin, elevii îmi păreau ca niște UTC-iști de pe vremurile lui Ceaușescu, aduși cu forța la orele de învățământul politico-ideologic, totul puțea a făcătură, puțea a Cântarea României, Iohannis, fă-te că citești cu „România ta educată”! – am gândit urmărind făcătura.
Când s-a revenit în studio, Ramona Avramescu a invitat-o pe scriitoarea Ioana Nicolaie să povestească despre cum și-a petrecut ziua, fiind și profesoară, implicată în activități de promovare a cărții, dar n-a apucat să rostească vreo cinci fraze, că legătura prin Skype s-a întrerupt, și moderatoarea a rămas singură, penibil!
Ce să facă în această situație? A repetat că este Ziua Națională a Lecturii și că românii citesc mai puțin, apoi ne-a anunțat că, la ora 22:30, președintele Joe Biden va ține un discurs pe care să-l urmărim la TVR. „Rămâneți cu noi!”, ne-a încurajat Avramescu și am rămas încă vreo trei minute, în care ea a repetat de două ori că, în curând, Joe Biden va vorbi, și într-un târziu a revenit pe ecran scriitoarea Ioana Nicolaie care, în cinci minute, a apucat cu o voce plângăcioasă să spună că „problema fundamentală vine de la cei care conduc țara” și Ministerul Educației ar trebui să dea bani către școli pentru biblioteci, oricum, lucruri spuse în pripă, confuze, în grabă, un alt prilej de lamentație față de situația cărților din România, altceva n-a fost demn de reținut din această intervenție, pentru că la 22:50 a intrat calupul de publicitate și „Tema zilei” s-a fumat.
TVR și-a îndeplinit „misiunea” de televiziune publică și în această seară, ura și la gară!