Centre de excelență, axe prioritare, competiție, buget uriaș?

Când ai asemenea ambiții se presupune că tu, ca minister, UEFSCDI și toți actorii implicați în acest proces, îți dorești o competiție deschisă, onestă, free and fair, iar mecanismele de selecție să fie în așa fel construite încât să fie selectate cele mai bune proiecte și echipe de cercetare. Pe scurt, să nu planeze nici o suspiciune asupra procesului de selecție. 

Și totuși…

Mai mulți profesori și cercetători de la universitățile și institutele de cercetare din România acuză modul în care sunt selecționate proiectele eligibile (petitieonline.com/petitie_-_uefiscdi_iulie_2024). 

Practic, multe proiecte au fost declarate neeligibile. Se întâmplă asta nu pentru că propunerile de cercetare avansate nu ar fi bune din punct de vedere ştiinţific, neîntrunind punctajul necesar pentru a fi selectate pentru finanțare. Nu, nici vorbă. Se întâmplă asta doar pentru că unii cercetători  au fost nominalizați neintenționat (sau autopropuși) ca persoane-cheie în două sau mai multe propuneri.

Directorii propunerilor de proiecte acuză însă faptul că nu au avut niciun instrument obiectiv pentru a putea verifica prezența unui membru-cheie în mai mult de o aplicație, „instrument care ar fi trebuit să fie pus la dispoziția directorilor chiar de către UEFISCDI prin platforma de depunere a proiectelor.” (citat din Scrisoarea deschisă, link aici: petitieonline.com/petitie_-_uefiscdi_iulie_2024)

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Sunt niște mecanisme simple: platforma UEFSCDI ar fi trebuit să poată detecta automat prezența multiplă a unor persoane-cheie în mai multe aplicații, iar un exemplu banal este codul BrainMap introdus în platformă pentru fiecare membru (așa cum se procedează uzual la celelalte competiții). Astfel, nu ar fi fost posibilă validarea/finalizarea încărcării unei aplicații în condițiile detectării unei asemenea incompatibilități. 

Ori dacă la competiții precedente, mult mai puțin ambițioase din punct de vedere finaciar ca acest mega-proiect al Centrelor de excelență (CoEx), au existat mecanisme automatizate de detectare a incompatibilităților și criteriilor de eligibilitate, de ce acum când miza este una foarte ambițioasă, centre de excelență naționale!, nu se poate? De ce această scăpare? Și mai ales de ce nu se dorește corectarea ei? 

Ori în condițiile în care aproape o cincime (18%) din numărul total de aplicații sunt în această situație de non-eligibilitate pe criterii strict birocratice, ar trebui ca ministerul, UEFSCDI, și toți cei implicați în procesul de selecție, să-și pună niște întrebări. 

„Ceva nu a fost în regulă, organizarea competiției a inclus un viciu structural” 

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

De fapt, e posibil ca la nivelul UEFISCDI să se fi pus această întrebare şi se pare că au ajuns la un răspuns similar cu al semnatarilor scrisorii deschise: ceva nu a fost în regulă, organizarea competiției a inclus un viciu structural prevăzând un criteriu de eligibilitate care nu putea fi verificat de către aplicanți!

Astfel, recunoscându-şi indirect vina, UEFISCDI a încălcat el însuși pachetul de informaţii, nedeclarând imediat toate proiectele aflate în această situaţie ca neeligibile, ci oferind în compensaţie o alternativă „imorală”, aplicând o penalizare colectivă (unui întreg consorţiu, compus din zeci sau sute de persoane) pentru o vină individuală (persoanele nominalizate ca persoane-cheie erau singurele care ştiau cu certitudine în care consorţii erau implicate), respectiv aceea ca unele proiecte care împărțeau aceeași persoană-cheie să se retragă din competiţie în mod voluntar, pentru ca celelalte (cu care împărțeau persoana-cheie) să poată fi declarate eligibile.

Un troc absurd și imoral, care din disperare s-a şi întâmplat în unele situaţii. Deşi din partea directorilor de proiect şi a instituţiilor coordonatoare s-a solicitat atât Ministerului, cât şi UEFISCDI, o soluţie echitabilă fie prin eliminarea persoanelor-cheie cu dublă apartenenţă la consorţii, fie prin obligarea acestora de a opta pentru o singură aplicație, toate sesizările au fost ignorate şi lăsate fără răspuns.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Motivația acestor solicitări se referea la imposibilitatea tehnică de a controla în astfel de consorții cu numeroși parteneri (care conțin zeci de persoane-cheie în fiecare aplicație), eventuala prezență multiplă a unor persoane-cheie; această verificare nu putea fi realizată în cunoștință de cauză nici de către directorii de proiecte și nici de către instituţiile coordonatoare. 

UEFISCDI trebuia să creeze condițiile pentru preîntâmpina acest incovenient și să dezvolte un mecanism simplu, automatizat, de verificare transparentă a criteriilor de eligibilitate în momentul încărcării aplicațiilor în platformă. Ori dacă nu s-a făcut acest lucru şi penalităţile sunt aplicate colectiv, în condițiile în care se vorbește de excelență în cercetare, înseamnă că există o problemă majoră la nivelul sistemului şi a politicii naţionale privind domeniul cercetării.

În aceste condiţii, Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Adrian Curaj, Directorul general  al UEFSCDI, trebuie să ofere un răspuns și, subsecvent, o soluție de rezolvare a acestui conflict pur birocratic-administrativ de eligibilitate/non-eligibilitate, introdus în pachetul de informaţii fără a fi propus spre consultare publică şi respectiv a aplicării unei pedepse colective pentru o vină individuală.

Cum este pusă în pericol cea mai importantă competiție de cercetare din România de 20 de milioane de euro. Centrele de excelență (CoEx), declarate non-eligibile prin mecanisme tehnocrat-funcționărești 
Adrian Curaj. Foto: Agerpres

În situaţia actuală, aproape o cincime dintre proiectele propuse nici măcar nu vor fi luate în considerare indiferent de valoarea lor ştiinţifică, ele fiind descalificate pentru simpla duplicare a unei persoane-cheie, ceea ce denotă un proces de selecție viciat, care prin persistență în eroare riscă să se transforme într-o competiție trucată. Şi totul pe bani publici….

Foto: Agerpres

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

seaman651   •   24.07.2024, 18:40

Grea este gramatica limbii romane. Domnu' contributor, se aude?

Mivaren   •   24.07.2024, 15:43

Competiția CoEx a fost profund coruptă de practica repetată de utilizare a persoanelor-cheie în multiple proiecte, o subminare flagrantă a echității și integrității selecției. Această sfidare este amplificată de problemele grave de etică din rândul semnatarilor petiției, mulți fiind implicați în scandaluri de plagiat și falsificare a rezultatelor, cu dovezi accesibile pe PubPeer. Mai alarmant este faptul că acuzațiile de etică precară pot viza și pe acei semnatari anonimi, amplificând umbra de corupție care planează asupra întregului proces. Comunitatea academică și organismele de finanțare trebuie să răspundă cu măsuri draconice pentru a curăța această bătălie pentru fonduri, restabilind un teren de joc echitabil și transparent.

CercetatorRO   •   23.07.2024, 18:17

UEFISCDI a greșit grav: a impus un criteriu de eligibilitate care NU putea fi respectat în cunoștință de cauză! Prezența unui key-person în 2 proiecte (în loc de unul) nu putea fi verificată de nimeni (nici de către directorii de proiect, nici de către Instituții), în afara Platformei UEFISCDI care, în mod necesar!, trebuia să detecteze posibilele suprapuneri de persoane-cheie în timpul submiterii aplicațiilor. Nu e nimic discutabil aici, e un caz clar de VICIU DE ORGANIZARE! În schimb: 1) Perseverența UEFISCDI în această greșeală (pe care refuză să o corecteze) conduce LA TRUCAREA COMPETIȚIEI, deoarece o cincime din proiecte sunt eliminate FĂRĂ A AVEA VREO VINĂ 2) O singură aplicație dacă a fost descalificată din vicii organizatorice trebuie corectată. În cazul de față sunt însă 19 proiecte (18%), iar doctorul Mengele-Curaj vrea să omoare 1/5 din pacienți lâudându-se că alți 4/5 rămân oricum în viață. Pentru această poziționare iresponsabilă, într-o țară normală dl Curaj era demis

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI