Imaginile cu miile de afgani disperați care au ocupat pista aeroportului din Kabul au devenit virale. Nu cred că e cineva care să nu fi fost impresionat de oamenii care se agățau pur și simplu de un avion militar C-17, aflat în plină procedură de decolare.
Sunt foarte mulți cei care vor să fugă din Afganistan zilele acestea pentru că sunt pe lista neagră a talibanilor. Țările puternice din fosta coaliției internațională au anunțat deja că-i vor ajuta să plece pe cei cu care militarii lor au colaborat de-a lungul celor aproape două decenii.
Îmi place să cred că și armata română îi va salva pe translatori. De altfel, pe surse, am aflat că o astfel de operațiune va avea loc. Nu știm deocamdată câte familii vor putea scăpa de talibani cu ajutorul României.
20 de ani pierduți
În fine, în total, zeci de mii de afgani, poate sute de mii vor fi ajutați de Occident. Ce facem însă cu restul de peste 37-38 de milioane? Ce facem cu o întreagă generație născută într-o oarecare libertate, cu presă, cu internet și cu femei implicate-n viața socială? Pe acești oameni cine și cum îi va salva? E clar că lumea liberă nu poate da vize pentru tot Afganistanul.
Ar fi putut salva zecile de milioane de afgani doar dacă ar fi reușit să construiască acolo o țară funcțională. SUA și aliații au eșuat însă. Aproape 20 de ani au hrănit cu sute de miliarde de dolari un regim corupt, cu o armată puternică doar pe hârtie, armata care s-a volatilizat chiar înainte ca lupta cu talibanii să înceapă.
Doi frați, în tabere opuse
Liderii țărilor participante la coaliție vor deconta cu siguranță politic nebunia lăsată-n urmă în Afganistan, însă ce se va întâmpla cu oamenii de acolo? Probabil că unii se vor salva așa cum au tot fost obligați să o facă ai lor în ultimii 40 de ani, la fiecare schimbare de regim.
Mi-am adus aminte ce mi-a răspuns, prin 2010, un bătrân din Logar, în momentul în care l-am întrebat cum îi vede pe militarii din NATO. Bărbatul, cu o barbă albă, lungă, cu ochi albaștri și reci, m-a privit fix și mi-a spus: „Unul dintre copiii mei este translator pentru americani, iar altul luptă alături de talibani. Voi plecați, noi rămânem aici și trebuie să ne asigurăm că supraviețuim”.
Da, foarte probabil, cei mai mulți dintre afgani nu se vor agăța de avioane militare, ci vor încerca să sară în barca acelor aflați acum la putere. Unii vor reuși, alții nu…