22 Apr. 2009 11:31

Cum scapi de pistrui

Distribuie

3982-141464-pistrui.jpgPrimăvara şi vara, soarele poate fi un duşman nemilos pentru persoanele cu piele sensibilă. O problemă doar de natură estetică o reprezintă pistruii, care pentru unele tinere înseamnă “un dezastru” mai mare chiar decât coşurile. Pistruii, acele pete mici, neregulate, de culoare galben-brun, se întâlnesc mai ales la tineri, apar pe la vârsta de 5 ani şi se răresc după 40 de ani. Se localizează pe pomeţi, pe frunte, nas, mai rar pe gât, umeri, antebraţe şi dosul palmelor. Iată câteva reţete cosmetice, pe bază de plante, care estompează pistruii.

Mască din suc de păpădie

Sucul de păpădie obţinut din flori şi tulpini pisate se amestecă cu aceeaşi cantitate de suc de lămâie şi miere, la care se adaugă argilă verde, până se obţine o pastă moale. Se aplică pe faţa curată şi se îndepărtează prin fricţionare cu degetele umede, iar resturile se spală cu apă călduţă. Această mască se poate aplica de 3-4 ori pe săptămână.

3982-141465-papa.jpg
3982-141453-hrean.jpgHrean

Un pahar de rădăcină rasă de hrean se pune într-o sticlă de 500 ml. Se adaugă 250 ml de oţet şi se lasă cinci zile la macerat, timp în care sticla se agită zilnic. După cele cinci zile, soluţia se strecoară, iar cu zeama rămasă se ung locurile unde există pistrui sau pete.

Ceapă

Sucul obţinut din două-trei cepe mari, uscate se amestecă în părţi egale cu ulei de măsline sau cu ulei de porumb. Preparatul obţinut se aplică de câteva ori pe zi, pe faţă şi pe celelalte locuri unde sunt pistrui. Acest tratamen, urmat o perioadă mai lungă, duce la reducerea vizibilă a pistruilor.
3982-141454-ceapa.jpg

Castravete

Sucul obţinut de la trei-patru castraveţi se întinde pe faţă şi se lasă să se usuce. Puteţi face tratamentul şi de trei ori pe zi. De asemenea, castravetele dat pe răzătoare se aplică pe faţă în locurile unde se află pistruii. Efectul de diminuare a intensităţii acestora este imediat. Tamponaţi de două- trei ori pe zi cu o loţiune preparată din lapte dulce şi castravete. Tăiat rondele subţiri, castravetele se pune într-o cană. Se acoperă cu lapte proaspăt, nefiert şi se lasă la macerat câteva ore, la rece.
3982-141455-castravete.jpg
3982-141456-patrunjel.jpgInfuzie de frunze de pătrunjel

Peste trei linguriţe de frunze uscate de pătrunjel sau o legătură de frunze poaspete tăiate mărunt se toarnă o cană de apă clocotită. După 30 de minute se strecoară, iar soluţia obţinută se aplică seara pe faţă şi se lasă aşa peste noapte.

Dimineaţa se spală tenul cu apă călduţă. Acelaşi efect îl are şi decoctul de pătrunjel realizat dintr-o mână de frunze puse la fiert 15 minute într-o jumătate de litru de apă. Cu acest decoct se spală faţa dimineaţa şi seara, timp de şapte zile.3982-141457-morcov.jpg

Morcov ras

Cu morcov ras se face o mască pentru tenul afectat de pistrui. Efect împotriva pistruilor are şi sucul de morcovi, care se poate aplica pe faţă prin tamponare

Viţa de vie
Frunzele de viţă-de-vie opărite se aplică pe faţă cât încă sunt călduţe. Estompează pistruii şi petele.

Frunză de mesteacăn

Peste o lingură de frunze de mesteacăn uscate şi mărunţite se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă infuzia acoperită 30 de minute. Se tamponează petele de pe faţă de trei-patru ori pe zi cu această soluţie.
3982-141458-mesteacan.jpg
Fragi

Fragii zdrobiţi se amestecă cu un albuş de ou bătut bine (pentru tenul gras) sau cu smântână (pentru tenul uscat). Se întinde pe faţă şi se lasă timp de 15-20 de minute, după care tenul se curăţă cu apă. Efectul este de decolorare a pistruilor.

3982-141461-fragi.jpg

3982-141462-papadie.jpgPlanta săptămânii: Coada-şoricelului

Planta poate fi folosită la vindecarea zgârieturilor sau a rănilor deschise. În acest caz se pune o compresă cu suc proaspăt sau cu tinctură de coada-şoricelului pe locul afectat şi se ţine circa 60 de minute. Efectul cicatrizant este foarte rapid. Se recomandă însă, în prealabil, dezinfectarea rănii. Coada-şoricelului mai poate fi folosită pentru vindecarea alergiilor, a arsurilor sau a candidei vaginale. Planta mai este benefică în cazul abceselor, acneei, afecţiunilor stomacale, anorexiei, enterocolitei sau durerilor menstruale. Mod de preparare: o linguriţă de plantă mărunţită se va pune în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă zece minute, apoi se strecoară. O infuzie mai concentrată se face din zece grame de plantă şi 100 ml de apă. Aceasta ajută la eliminarea viermilor intestinali.

Comentarii