Robert Dumitru arbitrează în Liga I din 2001 şi a condus până acum 95 de meciuri, ultimul fiind Victoria Brăneşti – Gaz Metan Mediaş (2-3), disputat luni, în prima etapă a noului sezon. A jucat fotbal la nivel de juniori la FC Braşov, Metrom şi ICIM. Recunoaşte că nu avea talent, aşa că, la 17 ani, s-a apucat de arbitraj, poate şi pentru că tatăl său a fost arbitru.
“Anul trecut, am ajuns la un record personal de jocuri arbitrate într- un sezon de Liga I, 20. Cred că, datorită prestaţiilor mele, conducătorii cluburilor au ajuns să mă respecte. Fac totul cu profesionalism. Interesul unui arbitru e să treacă neobservat în timpul unui meci”, spune Robert Dumitru.
Crede că suma este rezonabilă
Sezonul 2009-2010 a fost unul excelent pentru arbitrul braşovean şi din punct de vedere financiar. În schimbul celor 20 de partide conduse în Liga I şi a celor 5 oficiate în eşalonul secund, Robert a câştigat 26.000 de euro.
“Pare o sumă mare, raportată la veniturile omului de rând. Dacă o comparăm însă cu banii care se câştigă în fotbal, suma este rezonabilă. Din aceşti bani ne reglăm celelalte cheltuieli: cazare, transport şi masă la fiecare deplasare, plus cheltuielile cu consfătuirile la care participăm. Apoi, avem un program de pregătire pentru care trebuie să plătim medicaţia, sala de fitness şi sauna”, ne-a explicat Robert Dumitru.
A avut concediu de paternitate
Timp de doi ani, Robert a fost în concediu de paternitate, pentru creşterea fiicei lui, Hannelore. “Nu pot spune că a fost greu, pentru că m-au ajutat foarte mult soacra şi soţia. De meserie sunt economist, iar înainte de a intra în concediu am lucrat la Roman SA, ca şef al Aprovizionării. De acolo am plecat cu demisie. Am cu soţia un bussines, un salon de înfrumuseţare în care oferim servicii de coafură, manichiură şi pedichiură”, ne-a spus Robert.
Soţia îi dă sfaturi
După meciurile pe care le arbitrează, Robert Dumitru le cere părerea celor mai exigenţi observatori ai săi, tatăl şi soţia Ramona. “Tata a fost arbitru şi este foarte stresat când am eu meci. Este criticul meu numărul 1, dar şi soţia mea a devenit un specialist în arbitraje. Reuşeşte să fie obiectivă şi nu ţine cont de ce spun comentatorii partidei la televizor şi chiar ţin cont de părerea ei”.
Vrea pe lista FIFA
Chiar dacă nu o spune răspicat, Robert Dumitru este nemulţumit de faptul că nu a reuşit încă să pătrundă pe lista FIFA. “Fiecare îşi propune să atingă maximum în domeniul în care lucrează. Ar fi incorect să spun că nu mi-am dorit să ajung pe lista FIFA. Dar atâta timp cât mai există speranţă o să fac totul pentru a ajunge acolo”, spune Robert Dumitru.
Impresionat de Collina
Robert spune că a avut multe modele în arbitraj şi crede că italianul Pierluigi Collina este cel mai bun arbitru din toate timpurile. “Pierluigi Collina a fost cel mai mare arbitru din toate timpurile. Să ieşi numărul 1 în lume cinci ani la rând este ceva incredibil. De la noi îl apreciez pe Sorin Corpodean, care a fost cel mai talentat arbitru şi mă bucur că am fost coleg cu el”, a declarat Robert Dumitru.
Pe podium în 2009
La finalul anului trecut, Robert Dumitru s-a clasat pe locul 3 în clasamentul celor mai buni arbitri români. Ierarhia a fost realizată pe baza voturilor arbitrilor şi ale observatorilor. “Este un premiu important care mă onorează, dar în acelaşi timp mă motivează “, a declarat Robert Dumitru.
Robert Dumitru, 36 de ani, arbitru Liga I
94 de meciuri arbitrate in Liga I
Debut în Liga I: Gaz Metan Mediaş – Steaua 1-3 (2001)
„Căutăm un partener, o bancă, pentru ca toţi arbitrii, arbitrii asistenţi şi observatorii să îşi deschidă fiecare câte un cont şi toate indemnizaţiile să se plătească prin acea bancă”, a spus ieri Vasile Avram, şeful Comisiei Centrale de Arbitraj 5.400 de lei net pe meci încasează un arbitru la un meci din Liga I