Desfăşurat timp de o săptămână, prin deşertul Sahara, concursul va beneficia de asistenţa a doi piloţi români, care vor supraveghea din aer, împreună cu un paramedic, desfăşurarea curselor.
În a doua săptămână a lunii martie, deşertul Sahara va fi luat cu asalt de aproape 200 de dependenţi de adrenalină, în cea de-a cincea ediţie a Raliului Libiei. Un aspect inedit al competiţiei îl constituie participarea unei echipe de piloţi de aeronave ultrauşoare din România. Laszlo Kiss, 39 de ani, va pilota girocopterul M24 Orion, în permanenţă cu un paramedic la bord.
Vor merge cu maşina până în Libia
“Am auzit de competiţie întâmplător. Aveau nevoie de un aparat de zbor uşor, care să aterizeze şi să decoleze pe distanţe scurte, dar şi să se poată deplasa rapid într-un anumit punct. Cum girocopterul nostru poate să facă toate aceste lucruri, am contactat organizatorul şi am bătut palma. Rolul nostru acolo e să asigurăm intervenţia rapidă a paramedicului în cazul unei accidentări. De exemplu, dacă are loc un astfel de eveniment, noi aterizăm în zonă, iar medicul acordă primul ajutor sau îl stabilizează pe rănit până când ajunge ambulanţa”, ne-a spus Laszlo Kiss.
Împreună cu Andrei Holca, el se va îndrepta spre Libia, la finalul acestei luni. “Plecăm cu maşina. Cum ne aşteaptă un drum lung, pornim mai devreme. Avem un automobil 4×4 cu o remorcă pe care vom ancora girocopterul. Cât Laszlo va pilota, eu voi fi cu maşina la sol. Dacă e nevoie, putem face schimb”, ne-a explicat Andrei Holca.
Aeronava românilor deţine două recorduri naţionale
Piloţii Laszlo Kiss, 39 de ani, şi Andrei Holca, 24 de ani, sunt membri ai Asociaţiei piloţilor şi proprietarilor de aeronave ultrauşoare. Amândoi pilotează diverse aparate de acest fel la Aerodromul Tăriceni-Şirna, din apropierea Bucureştiului.
În luna noiembrie a anului trecut, Laszlo Kiss a reuşit să stabilească recordul naţional la girocopter pentru viteză (165 km/h) şi altitudine (1.000 de metri). Deşi pare fragil, girocopterul este un aparat de zbor extrem de sigur, acesta împrumutând caracteristici atât de la elicoptere, cât şi de la avioane.
2.000 km prin Sahara
Raliul Libiei e una dintre competiţiile extreme de profil. Organizatorii prezintă concursul drept un bun exerciţiu pentru cei care au de gând să participe la Raliul Dakar. În decursul a şapte zile, cei 192 de concurenţi vor parcurge aproximativ 2.000 de kilometri prin Sahara, cu motociclete, ATV-uri şi maşini de teren. Ei vor avea de înfruntat dune de nisip de aproape 200 de metri înălţime. Cei doi piloţi români vor posta cele mai interesante aspecte ale aventurii din Libia pe site-ul www.pilotmagazin.ro.