Iată de la ce a pornit totul la Timișoara, cazul fiind dezvăluit de opiniatimisoarei.ro și a fost preluat pe larg de presa centrală, printre care și de către ”Libertatea”.
Claudiu Martescu și Iasmin Iovănuţ, cei doi bănățeni care se consideră prejudiciați, povestesc că o casă de pariuri, în speță ”Fortuna”, refuză să le plătească 30.000 de euro, sumă câștigată pe mai multe bilete. Respectivii ar fi mizat, la finele săptămânii trecute, pe evenimente înșirate pe 9 bilete, la o agenție unde pariază frecvent, reușind să indice corect rezultatele meciurilor. Când au mers să-și ridice premiul, stupoare! Nu au primit nimic. Apoi, au făcut scandal, ca să-și primească banii!
Casa de pariuri a refuzat plata (AICI, comunicatul), pretextând că în curs este o anchetă penală rezultată ca urmare a faptului că ar fi fost înșelată. Astfel, plata a fost blocată. ”Fortuna” s-a constituit în parte păgubită, susținând că totul a fost o scamatorie, anume că respectivii jucători nu au rulat niciodată banii respectivi. Ar fi preferat să construiască un grup infracțional cu operatorul de la casa de pariuri și să efectueze bilete la pariuri cu sume fictive.
Dosarul a ajuns deja pe mâna procurorilor. Dacă se va dovedi că s-a constituit un grup infracțional din angajatul casei de pariuri și cei doi jucători, se va lăsa cu dosare penale. Oricum, o ”țeapă” tot a fost dată casei de pariuri, conform spuselor operatorului, care a recunoscut totul, după ce și-a schimbat declarația inițială, când și-a dat seama că versiunea este ”subțire”, ușor demontabilă și nu îl ajută deloc.
Operatorul speră astfel să scape doar cu o pedeapsă cu suspendare. Iată cum a curs tot acest caz, din declarațiile asumate ale celui care a fost operator la ”Fortuna” și care, spune casa de pariuri, pot fi probate cu înregistrările video aflate pe masa anchetatorilor, dar care nu pot fi publice, precum și cu diverse acte: procesul verbal în care s-a constatat lipsa din gestiune a unei sume-record, de peste un miliard de lei vechi!
Kerber i-a nenorocit!
Angajatul de la ”Fortuna” se numește Marian Mihail Alexandru Căldăraru (20 de ani – foto) și este un bucureștean pripășit prin Timișoara. Locuiește în cămin și își duce zilele de azi pe mâine. Tânărul a acceptat să povestească totul pentru ”Libertatea”, la fel cum a făcut-o și în declarația dată la Parchet, tot astăzi.
Iată cum susține că a făcut bani din nimic: ”Au venit niște persoane (n.r. – Ion Georgian Claudiu Martescu şi Iasmin Iovănuţ) și mi-au propus să facem chestia asta. I-am cunoscut acum două săptămâni. În urmă cu două sâmbete, mi-au propus să mizăm suma de 200 de milioane vechi pe meciul Dunărea Călărași – ASU Timișoara, din Liga a II-a. S-a mers pe victoria gazdelor. S-a terminat 2! A fost 1-0 la pauză, 2-3 la final. S-au pierdut banii”. Aici, casa a suferit primul prejudiciu! Ar fi trebuit să încaseze suma mizată și pierdută de jucător, dar aceasta practic nu a existat!
Continuă același Căldăraru: ”Acum, ca să acoperim «gaura», au jucat, prin mine, pe un bilet de trei meciuri: Real Madrid la Alaves, Newcastle acasă și încă un meci, nu-l mai țin minte. Oricum, au fost trei evenimente pe bilete, în total. Toate au ieșit. Ne-am scos «gaura» de 200 de milioane și am fost pe plus 200 de milioane. Eu am primit 60 de milioane din sumă, atât a revenit partea mea. Nu mi-a convenit că am luat doar atât. Apoi, duminică, la finala Turneului Campionilor, meciul de tenis Kerber-Cibulkova, am pus, tot fictiv, 200 de milioane pe victorie Kerber. A pierdut Kerber, nu s-a câștigat biletul. Spre după-amiază, au pus un alt bilet, cu două meciuri: Nișikori – Cilici și Standard Liege (n.r. – echipă de fotbal din Belgia), în campionatul intern. Pariul pus pe meciul de fotbal a ieșit, dar Nișikori a luat bătaie. Eram în «gaură» mare. Pe la ora 17.30, am mizat pe Chelsea, ca să scoatem paguba. A ieșit 2 pauză, 2 final, iar băieții voiau să ia toți banii, dar n-am mai apucat să fac plata. În acel moment, agenția a fost blocată, după ce s-a aflat totul”, completează Căldăraru (foto medalion).
”Totul a fost fictiv!”. ”Carrasco” vrea o pedeapsă cu suspendare
”Nu știu cum pot să demonstreze cei doi că acel câștig este al lor. Eu am vrut să mă opresc, la un moment dat. Oricum, sper să-mi iau o pedeapsă cu suspendare, dar apoi îi voi da eu în judecată pe respectivii și o să le cer daune de un miliard. Dacă nu ieșeau biletele cu Chelsea, de 1,3 miliarde de lei, eu ce făceam? Rămâneam eu cu «gaura», nu? Căci ei ar fi dat bir cu fugiții. Oricum, dacă s-ar fi pierdut suma mizată, eu nu mai puteam mări miza, ca să încerc să recuperez banii. Deja, la ora 19.30, agenția era blocată, nu mai puteam face nicio tranzacție. În primă fază, în fața anchetatorilor, am susținut că jucătorii mi-au dat bani, căci pe cameră apare unul dintre băieți cu 50 de lei la ghișeu, iar eu am declarat inițial că am bătut greșit, 500 în loc de 50… Până la urmă, a trebuit să recunosc totul. N-am primit niciun ban de la jucători, totul a fost fictiv”, încheie Alexandru Căldăraru.
Pe forumul site-ului opiniatimisoarei.ro, unul dintre comentatori, utilizatorul ”andrei”, i-a dat speranțe lui Căldăraru, menționând că și el a fost mânat de aceleași gânduri murdare, pe când era operator la pariuri, dar, în final, nu a ajuns după gratii:
Căldăraru, poreclit ”Carrasco”, se prezintă ca un fost jucător de fotbal și provine dintr-o familie dezmembrată: ”Tata a murit, iar cu mama nu mai vorbesc. Nu vrea ea să vorbească!”. Și face și un comentariu fotbalistic: ”Se fac blaturi la Liga a II-a. Uite, Dunărea Călărași – ASU Poli, cu 1 Pauză, 2 Final. Ăsta a fost blat clar. Jucătorii vorbesc între ei, se știe totul”. La casa de pariuri, Căldăraru încasa un salariu de 1.100 de lei. El și-a dat dat demisia de la ”Fortuna”, după acest incident.
Iată în ce temei solicită bani jucătorii care se socotesc păgubiți. ”Duminică după-amiază, împreună cu un prieten, am plasat niște bilete la agența Fortuna Bet de pe strada Dorobanților din Timisoara. În momentul când am mers să ridicăm câștigurile, ei au invocat o greșeală de-a operatorului lor și anume că nu a înregistrat pe casa de marcat miza noastră și, din acest motiv, refuză să ne dea banii. Eu am biletele. În sensul acesta, regulamentul lor e foarte clar, tipizarea biletelor trebuie să fie precedată de plata mizei. Pe mine nu mă interesează că ei își angajează personal necalificat și care face greșeli. Din punct de vedere juridic, acest bilet de pariuri are valoare de contract. Eu mi-am îndeplinit obligația contractuală plătind miza, ei trebuie să își îndeplinească obligația corelativă de a plăti eventualul câștig”, spune pentru opiniatimisoarei.ro. Iasmin Iovanut, unul dintre cei doi tineri care se declară păgubiți, se prezintă ca fiind avocat și consilier în Primăria comunei Bogda – județul Timiș. Numele lui apare în mai multe scandaluri având ca subiect pariurile sportive.
Claudiu Martescu și Iasmin Iovănuț invocă, în acest caz, pe greșeala de scriere a operatorului, eroare care, spune ”Fortuna”, nu a existat. Ci pare să fi existat o intenție clară de fraudă, pusă la cale minuțios! Astfel, procesul prin care jucătorii ar fi trebui să-și primească banii a fost suspendat, până la elucidarea cazului.
”E problema lor internă și nu are de ce să îmi afecteze mie câștigul”, a întărit, pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Martescu, celălalt parior implicat. Mai jos, bilete prezentate de jucători:
Dacă nu vor reuși să intre în posesia banilor pe care i-au câștigat pe cele 9 bilete jucate la pariuri, cei doi amenință că se vor adresa instanțelor. A făcut-o însă, înaintea lor, casa de pariuri, care a dat cazul pe mâna Poliției și i-a acționat în judecată pe cei trei implicați: operatorul și cei doi jucători la pariuri.
Una dintre persoanele în cauză, consilierul Iovănuț, nu are un renume prea bun pe piața pariurilor. Omul are scandaluri cu mai toate casele de pariuri și este destul de dubios, deși se prezintă ca fiind o persoană onorabilă. A avut și are mai multe litigii pe rol. Recunoaște asta inclusiv într-un mesaj pe Facebook:
În acest caz, pariorul Iovănuț (foto) o ține pe-a lui: ”Eu nu am susținut niciodată că s-au dat efectiv banii care apar pe bilete… Pe mine nu mă interesează că Fortuna Net angajează personal incompetent care nu respectă fișa postului. Regulamentul dispune că ACCEPTAREA ȘI EFECTUAREA PARIURILOR CADE ÎN SARCINA ORGANIZATOTULUI. Au greșit, să dea banii!”.
De această dată, Iovănuț nu este implicat ca avocat, ci ca jucător la pariuri sportive. El s-a adresat agenției ca păgubit, revendicând câștigul. Dacă se va stabili că este vinovat, se va alege cu dosar penal.
Lucrurile sunt relativ simple și nu există decât două variante. Dacă vorbim despre o escrocherie, individul trebuie oprit din fașă, pentru a nu fi păgubiți și alții. Dacă ”Fortuna” nu are dreptate, va trebui să achite de urgență pariul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!