Ion Crăciunescu, fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a comentat scandalul arbitrilor români deghizați de la amicalele din Turcia și din Cipru: ”Dacă mai eram conducătorul CCA, le transmiteam în secunda doi celor care au oficiat acolo: ”Nu mai sunteți arbitri de mâine”! În condițiile în care președintele Kyros Vassaras și vicepreședintele Alexandru Deaconu nu zic nimic, mă pot gândi și la alte lucruri. Orice lucruri”.

Ion Crăciunescu comentează scandalul arbitrilor deghizați: ”Ar trebui radiați!”

”În opinia mea e un caz simplu: nu au avut acceptul CCA să conducă meciuri acolo, ar trebui radiați! Dar ni s-a transmis că vor fi opriți de la delegări! Păi de la ce delegări, că liga a treia începe în martie, iar campionatele județene, Dumnezeu știe când”, a mai spus fostul ecuson FIFA. Sub domnia lui Vassaras și Deaconu, arbitrajul românesc atinge cele mai triste recorduri. Arbitrii ăștia sunt primii acoperiți care au fost descoperiți”.

Ion Crăciunescu comentează scandalul arbitrilor deghizați: ”Au rătăcit arbitri talentați pe drum”

Crăciunescu îl acuză de această pată pe obrazul arbitrajului românesc pe grecul Vassaras: ”Ia faceți niște cercetări, să vedeți ce se vorbește despre el pe la Atena! A venit aici doar să-și facă mâna, așa vă rog să scrieți. I-a eliminat pe toți ”cavalerii” responsabili din CCA și s-a înconjurat numai de asistenți. Iar Deaconu vorbește ca și cum nu ar avea pe fișa de post promovarea arbitrilor. Păi, de când e acolo, putea să retrogradeze și să promoveze câte 40 de arbitri pe an! Așa, a rătăcit pe drum arbitri talentați, numai el știe de ce”.

Ion Crăciunescu comentează scandalul arbitrilor deghizați: ”Au fluierat pe degeaba în Suedia”

”Nea Nelu” și-a amintit și de un caz de acum doi ani, când 10 arbitri români au fost trimiși să oficieze la un turneu în Suedia, Lennart Johansson Academy Trophy, însă, până la urmă, ”totul a fost făcut din banii celor 9 care au fost acolo. Și-au plătit tot, drum, masă, cazare! Probabil o fi fost o obligație, așa suntem noi, când cineva ne cere, săltăm mâinile sus și gata”. Sebastian Colțescu, Horațiu Feșnic, Iulian Călin, Marian Barbu, Alexandra Apostu, Iuliana Demetrescu, Cătălina Nan, Patricia Samsudean și Andra Tănăsuc au fost atunci la Stockholm.

Și pe vremea lui ”nea Nelu” s-a fluierat în Antalya: ”Mi-am dat acceptul pentru un arbitru talentat, Eduard Constantinescu”

Crăciunescu și-a reamintit că, în 2012, pe vremea când conducea CCA, le-a permis câtorva arbitri să oficieze la meciuri amicale în Antalya: ”Știu că atunci mi-am dat acceptul pentru o brigadă cu un băiat talentat la centru, Eduard Constantinescu, din Craiova. Păcat că s-a lăsat acum vreo doi ani. Înaintea mea, s-au și făcut stagii în Antalya. Oricum, dacă aș fi dus mai mulți arbitri la un cantonament prin Turcia, sigur că aș fi mers și eu cu ei”.

În iarna lui 2012, centralul Eduard Constantinescu (Craiova) şi asistenţii Marius Nicoară (Herculane) şi Daniel Mitruţi (Craiova) au arbitrat meciurile Steaua – Chiajna, ŢSKA Sofia – Chiajna, Legia Varşovia – Turkmenistan, Dinamo Minsk – FC Kazahstan, NK Split – Legia Varşovia, Petrolul Ploieşti – Turkmenistan, Petrolul – FC Qarabag şi Petrolul – FC Akzhayik Oral!

”Totul a fost oficial. În 2012, am trimis mailuri la CCA, am primit acceptul de a fluiera în Antalya. Noi am stat la Lara. Nu am avut probleme de arbitraj la nici un meci. Totuși, la vremea respectivă îmi amintesc că au mai fost unele discuții în presă”, afirmă Eduard Constantinescu, arbitru retras de doi ani.

Câteva meciuri au ridicat semne de întrebare la vremea respectivă. Chiajna a învins Steaua cu 4-1, iar Petrolul a cedat cu azerii de la Qarabag, 0-2, meci în care a evoluat ”celebru” portar Matteo Gritti (acum 36 de ani).

Italianul fost legitimat în 2012 de Petrolul, desi era implicat într-un scandal de corupţie. Goalkeeper-ul ar fi fost unul dintre pionii grupului ”Ţiganii”, condus de macedoneanul Hristijan Ilievski, care a aranjat zeci de meciuri pe întreg continentul, dar mai ales în Serie A şi Serie B. Gritti a și fost arestat, sub acuzaţia de implicare în trucarea unor partide din Serie B şi Serie C în două sezoane consecutive (2008-2009, 2009-2010).

Adus la Ploieşti la începutul anului 2012, pentru un contract pe 6 luni, Gritti a jucat în trei partide pentru ”lupi”, toate cu desfăşurări ciudate. La 1-2 cu Vaslui acasă, Petrolul a condus cu 1-0 la pauză şi a încasat apoi două goluri în repriza secundă: 1 pauză, 2 final. Apoi, contra Rapidului, 0-2 în Giuleşti, Gritti a luat stupid primul gol, la o neînţelegere cu fundaşul Alvaro Silva, fiind suspectat că ar fi ştiut dinainte rezultatul final al întîlnirii.

Şocul s-a produs însă la dubiosul 3-4 cu Chiajna, pe teren propriu: Petrolul a condus cu 3-1 până în minutul 85 şi a primit trei goluri halucinante în ultimele 5 minute! A fost, de asemenea, o partidă suspectată de aranjament în favoarea mafiei pariurilor.

Arbitrul din Craiova s-a retras

Întrebat dacă i-a văzut cumva prin Antalya pe unii dintre arbitrii acuzați azi că s-au dezghizat pentru a oficia prin Turcia și despre care se spune că merge la astfel de jocuri de 5 ani, Constantinescu a explicat: ”Nu știu nimic despre cei ale căror nume au apărut în presă, Antalya e foarte mare. Lara, Belek, Side… Știu doar despre noi, puteți să-i sunați și pe Mitruți și pe Nicoară, ei sunt încă activi. Oricum, toate meciurile noastre au fost televizate, numele au apărut pe foile de joc!”.

Constantinescu a completat: ”Am văzut și acum niște discuții legate de echipament, de ecuson. Nu trebuie purtat neapărat! În rest, nu am ce să vă mai spun”. Fostul arbitru oltean a mai cerut și cu alte ocazii acceptul să meargă să se pregătească și să arbitreze în Turcia, însă conducătorii CCA nu i-au mai permis acest lucru.

100B6027-1 Nicoara.Constantinescu.Mitruti

”În ceea ce privește cariera mea, asta a fost. Am considerat că nu am ajuns unde mi-am dorit și am luat o pauză”, conchide Constantinescu.

Cu un an înainte, în mandatul lui Gheorghe Constantin, 26 de centrali si 44 de arbitri asistenți, împreună cu alți 76 de cavaleri ai fluierului din ligile inferioare au efectuat un stagiu de pregătire în Antalya. La finalul stagiului, arbitrii au susținut testele fizice, conform normelor FIFA.

Citiți și

 

 

Regizorul transmisiunii, criticat pentru imaginile din cazul Eriksen! Ce a putut filma: „Lipsă de umanitate! Trebuie dat afară imediat”
PARTENERI - GSP.RO
Regizorul transmisiunii, criticat pentru imaginile din cazul Eriksen! Ce a putut filma: „Lipsă de umanitate! Trebuie dat afară imediat”
Medic infecționist, semnal de ALARMĂ pentru cetățeni. Ce riscă să pățească persoanele care s-au imunizat împotriva Covid-19
Playtech.ro
Medic infecționist, semnal de ALARMĂ pentru cetățeni. Ce riscă să pățească persoanele care s-au imunizat împotriva Covid-19
Imagini cu ultimele momente din viața fetiței de 3 ani, din Constanța, care a fost sfâșiată de animalele sălbatice
Observatornews.ro
Imagini cu ultimele momente din viața fetiței de 3 ani, din Constanța, care a fost sfâșiată de animalele sălbatice
Horoscop 13 iunie 2021. Fecioarele trebuie să regândească anumite planuri sau să renunțe la ele
HOROSCOP
Horoscop 13 iunie 2021. Fecioarele trebuie să regândească anumite planuri sau să renunțe la ele
Cum a fost salvat Christian Eriksen. Medicul naţionalei Danemarcei a dezvăluit intervenția miraculoasă
Știrileprotv.ro
Cum a fost salvat Christian Eriksen. Medicul naţionalei Danemarcei a dezvăluit intervenția miraculoasă
Apare o super forţă în Liga 1. Dragomir, uluit: ”Va fi numărul 1 detaşat”. Un nume uriaşă urmează să preia echipa. EXCLUSIV
Telekomsport
Apare o super forţă în Liga 1. Dragomir, uluit: ”Va fi numărul 1 detaşat”. Un nume uriaşă urmează să preia echipa. EXCLUSIV
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Pregătește-te pentru vară cu Collagen Skin Booster (PUBLICITATE)
Urmărește cel mai nou VIDEO