Cel mai mare eveniment sportiv din lume se întoarce în acest an în capitala Franței la fix un secol de la precedenta ediție găzduită de „orașul luminii”. Parisul a mai organizat și în 1900 întrecerile olimpice moderne, devenind, astfel, doar cel de-al doilea oraș care găzduiește de trei ori ediția de vară a JO. Cealaltă metropolă care se poate mândri cu această performanță este Londra, care a fost gazda competiției în 1908, 1984 și 2012. Pregătirile pentru Olimpiadă se află pe ultima sută de metri, iar majoritatea instalațiilor olimpice sunt finalizate.

Nu toate probele olimpice vor avea loc la Paris sau în Franța

Jocurile Olimpice de la Paris vor cuprinde evenimente sportive deosebite, care vor fi organizate în locuri emblematice din capitala franceză. Miile de sportivi care vor participa la întrecerile olimpice din vară vor avea șansa să concureze în unele dintre cele mai frumoase locuri din capitala franceză, începând cu concursul de volei pe plajă de lângă Turnul Eiffel și terminând cu probele de echitație care vor avea loc în curtea Palatului de la Versailles, potrivit site-ului oficial al Olimpiadei pariziene.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 – Arenele care găzduiesc Olimpiada de Vară - Imagine cu steagul JO Paris 2024 fluturând pe o clădire din centrul Parisului.
Cea de-a 33-a ediție a JO de vară va fi găzduită de Paris
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

În același timp, ediția din acest an va debuta ca de obicei cu o ceremonie de deschidere unică, în cadrul căreia sportivii vor defila pe Sena. Este important de știut că unele întreceri vor avea loc lângă obiective turistice, în timp ce altele se vor desfășura în arene sportive care se confundă cu Parisul. Spre exemplu, probele din cadrul concursului de atletism vor avea loc pe impunătorul „Stade de France”, în timp ce legendarul complex „Roland Garros”, gazda tradițională a Openului de tenis al Franței – al doilea turneu de Grand Slam al anului – va găzdui atât meciurile de tenis, cât și turneul de box. În cealaltă parte a orașului, LeBron James și celelalte vedete din NBA, precum și cele mai bune gimnaste și cei mai buni gimnaști își vor disputa medaliile în concursurile de baschet și de gimnastică la Palatul Sporturilor „Paris-Bercy”. Nu toate probele olimpice vor avea loc însă la Paris, în timp ce unele nici măcar nu se vor desfășura în Franța! Mai exact, meciurile din cadrul turneului olimpic de fotbal vor fi răspândite în toată țara, în timp ce concursul de surfing va avea loc în îndepărtata Polinezie Franceză, la peste 15.700 de kilometri distanță.

Câte probe vor fi la Jocurile Olimpice de la Paris

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

Startul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris va fi dat odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc în ziua de 26 iulie, însă anumite competiții vor începe și cu două zile mai devreme. Comitetul francez de organizare a publicat calendarul complet încă din urmă cu doi ani, mai exact cu 724 de zile înainte de startul JO. Competiția va începe pe 24 iulie, când se vor disputa opt partide din turneul masculin de fotbal și 12 partide de rugby. Primele medalii olimpice vor fi decernate după finalele feminine de la atletism și de natație, care vor avea loc în ziua de 27 iulie. Competiția din Hexagon va fi prima din istorie care va găzdui concursul de navigație de tip kitesurfing, care va avea loc la Marseille, pe 8 august. Un alt sport care își va face debutul la Paris 2024 este surful, ale cărui întreceri vor avea lor în Tahiti. În total, în cele 18 zile de competiție, la Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura 329 de probe olimpice în 32 de discipline sportive. Programul complet al întrecerilor olimpice de la Paris poate fi consultat aici.

Arenele care vor găzdui Jocurile Olimpice 2024

Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura în locații existente sau temporare. Trei arene au fost construite de la zero, și anume Arena „Alice Milliat”, Centrul acvatic „Saint-Denis” și Stadionul de alpinism „Le Bourget”. De asemenea, Satul Olimpic este situat în partea de nord a Parisului, în LIsle-Saint-Denis, și se întinde pe o suprafață de 52 de hectare. Aici vor locui pe durata Jocurilor peste 14.500 de sportivi și oficiali. În cele ce urmează îți prezentăm lista cu cele 36 de arene care vor găzdui întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris:

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Arenele din Paris

  • „Porte de la Chapelle” – badminton și gimnastică ritmică: 7.000 de locuri
  • „Champ de Mars” (lângă Tour Eiffel) – volei pe plajă: 12.860 de locuri
  • Arena „Suzanne Lenglen” – box: 9.829 de locuri
  • „Grand Palais” – scrimă și taekwondo: 8.000 de locuri
  • „Grand Palais Ephemere” – judo și lupte: 8.350 de locuri
  • „Hotel des Invalides” – tir cu arcul: 8.000 de locuri
  • Arena „Paris-Bercy” – baschet, gimnastică artistică, trambulină: între 15.000 și 40.000 de locuri, în funcție de disciplină
  • „Paris Expo Porte de Versailles”, Sala 1 – volei: 12.000 de locuri
  • „Paris Expo Porte de Versailles”, Sala 4 – tenis de masă: 6.650 de locuri
  • „Paris Expo Porte de Versailles”, Sala 6 – baschet și haltere: 7.800 de locuri
  • „Place de la Concorde” – break dance, ciclism (freestyle BMX), baschet 3×3 și skateboarding: 37.000 de locuri
  • „Pont d’Iena” – atletism (maraton și marșuri), ciclism (curse pe șosea), înot (competiții de cros), triatlon: 3.300 de locuri
  • Arenele de la complexul „Roland Garros” – tenis: 28.229 de locuri
  • Piața „Trocadero” – ceremoniile de deschidere și de închidere

Arenele din zona Ile-de-France

  • „Elancourt” – ciclism (mountain bike): 15.000 de locuri
  • „La Courneuve” – tragere/zbor: 6.875 de locuri
  • „Le Bourget” – alpinism sportiv: 6.000 de locuri
  • „Le Golf National” – golf: 32.720 de locuri
  • „Paris La Defense Arena” – înot și polo pe apă: 17.000 de locuri
  • Palatul Versailles – călărie și pentathlon modern: 40.000 de locuri
  • „Saint-Denis” – înot artistic, polo pe apă și scufundări: 5.000 de locuri
  • „Stade de France” – atletism și rugby în șapte: 77.083 de locuri
  • Stadionul „BMX” din Saint-Quentin-en-Yvelines – ciclism (BMX): 3.000 de locuri
  • Stadionul olimpic „Yves du Manoir” – hochei pe iarbă: 15.000 de locuri
  • „Vaires-sur-Marne” – caiac-canoe și canotaj: 36.000 de locuri
  • Velodromul „Saint-Quentin-en-Yvelines” – ciclism (curse de velodrom): 5.000 de locuri

Arenele de fotbal

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 – Arenele care găzduiesc Olimpiada de Vară - Imagine aeriană cu Stadionul Parc des Princes.
Stadionul Parc des Princes
  • „Allianz Riviera”, Nisa – 36.178 de locuri
  • „Parc Olympique Lyonnaise”, Lyon – 59.186 de locuri
  • „Parc des Princes”, Paris – 48.583 de locuri
  • „Beaujoire”, Nantes – 37.473 de locuri
  • „Geoffroy Guichard”, Saint-Etienne – 41.965 de locuri
  • „Matmut-Atlantique”, Bordeaux – 42.000 de locuri
  • „Vélodrome”, Marsilia – 67.394 de locuri

Arenele din afara Parisului și Ile-de-France

  • „Marseille Marina” – navigație: 12.262 de locuri
  • Stadionul „Pierre Mauroy”, Lille – handbal: 27.000 de locuri
  • Teahupo’o, Tahiti (Polinezia Franceză) – surfing: 1.500 de locuri

Prin desemnarea statului Tahiti drept gazdă a întrecerilor de surfing din cadrul programului Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, se va stabili recordul pentru evenimentul olimpic cel mai îndepărtat de orașul gazdă. Distanța care separă această fostă colonie franceză de capitala Franței este de aproximativ 15.716 kilometri. Acest stat insular a fost preferat altor patru locații din fostele colonii franceze.

Harta completă cu instalațiile care vor găzdui întrecerile olimpice poate fi văzută aici.

Curiozități despre Jocurile Olimpice

  1. Primele Jocuri Olimpice au avut loc în secolul al VIII-lea î.Hr. în Olympia, Grecia. Acestea au avut loc o dată la patru ani timp de 12 secole. Însă în secolul al IV-lea d.Hr., toate festivalurile au fost interzise de împăratul Teodosie I, pe motiv că celebrau zeii păgâni, potrivit Ef.com.
  2. Deși Jocurile Olimpice au încetat să mai existe, tradiția atletică a fost reînviată aproximativ 1.500 de ani mai târziu, în timp ce primele Jocuri Olimpice moderne au avut loc în 1896, în Grecia.
  3. În Grecia antică, atleții nu-și făceau griji cu privire la sponsorizări, protecție sau modă. Aceștia concurau nud.
  4. Femeilor li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice începând cu anul 1900.
  5. Între 1924 și 1992, Jocurile Olimpice de iarnă și cele de vară au avut loc în același an. Acum, cele două competiții alternează la fiecare doi ani.
  6. Doar patru sportivi au câștigat de-a lungul istoriei medalii atât la Olimpiada de iarnă, cât și la cea de vară. Unul dintre aceștia, Christa Ludinger-Rothenburger, care reprezenta fosta Germanie de est, a câștigat medalii în același an la patinaj viteză și la ciclism.
  7. Johnny Weissmuller, cel care l-a interpretat pe Tarzan în 12 filme, a câștigat cinci medalii de aur la înot, în anii 20.
  8. În timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin, din 1936, doi sportivi japonezi de la săritura cu prăjina au fost la egalitate pe locul al doilea. În loc să concureze din nou pentru a fi departajați, ei au tăiat medaliile de argint și de bronz pe jumătate. Astfel, ei au avut câte o medalie jumătate de argint și jumătate de bronz.
  9. Torța olimpică este aprinsă în mod tradițional în cadrul unei ceremonii care are loc la templul antic al zeiței Hera din Grecia. Actrițe îmbrăcate în costume de preotese elene folosesc o oglindă parabolică și raze solare pentru a aprinde torța.
  10. Cele cinci inele olimpice, proiectate de baronul Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, reprezintă cele cinci continente locuite ale lumii. Cele șase culori – albastru, galben, negru, verde, roșu și alb – au fost alese deoarece drapelul fiecărei națiuni conține cel puțin una dintre acestea.

Vezi şi stadioanele pe care se vor juca meciurile de la Campionatul European de fotbal 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   12.03.2024, 18:47

Sunt sigur că se vor ridica la înălțime problema o să fie cu securitatea

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI