De-a lungul istoriei, oamenii și-au organizat și au măsurat timpul folosind calendarul, cu structura sa de diviziuni temporale. Știm cu toții că un an calendaristic are 365 de zile, conform calendarului gregorian, însă planeta Pământ necesită o perioadă de rotație în jurul Soarelui, care depășește această durată. Astfel, o dată la patru ani, calendarul primește o zi suplimentară, fenomen care este cunoscut sub denumirea de an bisect, așa cum este și cazul anului 2024, care numără 366 de zile.

Ce trebuie să știm despre luna mai

Mai sau luna lui Florar este cea de-a cincea lună a anului în calendarul gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene care au o durată de 31 de zile. Această lună începe din punct de vedere astrologic cu Soarele în semnul Taurului și se termină în semnul Gemenilor. În același timp, privită din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu Soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu Soarele în constelația Taurului. Ziua are 14 ore, iar noaptea 10 ore.

În calendarul roman, luna mai era cea de-a treia lună a anului, iar vechii romani o considerau neprielnică pentru căsătorii. Un aspect interesant despre aceată lună este acela că în nici un an nici o altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii ca mai. În credința romano-catolică, luna mai este dedicată în mod tradițional sfintei Fecioare Maria, potrivit Wikipedia.

Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești
Recomandări
Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești

Cum se mai numește luna mai

Curiozități despre luna mai

Denumirea lunii mai provine din cuvântul latinesc „Maius”, care la rândul său își are originea în denumirea „maiores”, care înseamnă „bătrâni”. Poetul roman Ovidiu a susținut că luna a cincea din an a căpătat acest nume care fusese folosit pentru prima dată de către Romulus, fondatorul Romei și primul rege al acesteia, pentru a se referi la senatorii Imperiului Roman.

În același timp, o altă interpretare ar fi aceea că denumirea se referă la zeiţa grecească „Maia Maiesta”, pe care romanii o considerau zeiţa primăverii şi căreia preoţii lui Vulcan, care era zeul focului, îi ofereau sacrificii în prima zi din luna mai. Grecii numeau luna mai „Thargelion”, în timp ce, în România, aceasta este denumită popular „Florar”.

Luna mai în tradiția populară

În tradiţia populară, luna mai debutează cu Ziua de Armindeni, care se sărbătorește prin petreceri la iarbă verde. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creştin. În această zi, oamenii își doresc odihnă pentru pământ, pentru ca acesta să rodească, să nu bată grindina, să nu fie dăunători, să fie vitele sănătoase și vinul bun. De asemenea, în aceeași tradiţie autohtonă, luna mai indică, prin denumirile populare, timpul florilor (Florar, Florariu) şi exuberanţa vegetaţiei (Frunzar), fiind considerată luna ierburilor. Se consideră că, în luna lui „Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul. Zicala populară „Mai e Rai” caracterizează cel mai propice timp pentru agricultură, care este suficient de călduros, precipitaţiile sunt abundente și sunt lipsite de grindină. În această lună muncile câmpului și ale grădinilor devin priorități, ceea ce înseamnă că țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite şi prisăcile dau randament maxim, după cum precizează etnologul Ion Ghinoiu în volumul „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), transmite Agerpres.

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Superstiții despre luna mai

Potrivit tradiţiei populare, există și alte superstiții referitoare la luna mai, care fac referire la anul agricol care urmează, dar și la timpul din decursul acestuia. Astfel, se spune că, dacă în serile de mai apare rouă și este timp răcoros, atunci vom avea belșug la vin și la fân. De asemenea, ploaia caldă din luna mai reprezintă o binecuvântare pentru culturile de grâu și de porumb, iar dacă năpădesc gândacii, atunci vom avea un an mănos.

Furtunile cu tunete și fulgere din luna mai prevestesc un an roditor, iar dacă cea de-a cincea lună este ploioasă, atunci vom avea o lună iunie cu vreme frumoasă, dar secetoasă. În luna mai seamănă inul şi cânepa, întotdeauna după data de 13, hrişca, după data de 19, ridichile, castraveţii, fasolea, tutunul, la mijlocul lunii, potrivit site-ului Tradiții-superstiții.ro.

1 mai – Ziua Internațională a Muncii

Data de 1 mai este cunoscută drept Ziua Internațională a Muncii, aceasta fiind sărbătorită în multe țări, inclusiv în România. Pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv în țara noastră, 1 mai este zi liberă legală. Muncitorii din majoritatea țărilor industrializate sărbătoresc 1 mai, însă la orgine se află o mișcare a sindicaliștilor din Chicago, care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. La 1 mai 1886, în orașul american, membrii Federației Sindicatelor din SUA și Canada (n.n. – precursoarea Federației Americane a Muncii) au protestat în stradă și au cerut ca ziua de muncă să aibă 8 ore. În acea zi, pe străzile din oraș au ieșit în jur de 90.000 de oameni, peste 40.000 dintre aceștia fiind în grevă. Pe 3 mai, forțele de ordine au intervenit în forță, iar patru muncitori au fost uciși și în jur de două sute răniți. Manifestanții au aruncat spre poliție o bombă și 66 de polițiști au fost răniți, 7 dintre aceștia decedând ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai multe au decedat. În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai drept Ziua Internațională a Muncii în memoria victimelor grevei din Chicago. Ziua de 1 mai avea să devină sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, autoritățile convenind cu sindicatele să fie zi liberă.

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

În România, 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, în timpul domniei regelui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara.

Curiozități despre luna mai

  • Luna a cincea avea un nume foarte diferit în engleza veche. Pe atunci, luna era denumită „luna celor trei mulsuri”, care semnifica faptul că, în această lună, oameniii își puteau mulge vacile de până la trei ori pe zi.
  • Vechii romani considerau luna mai o perioadă total neprielnică pentru a te căsători. De fapt, există și un adagiu, care spune „Căsătorește-te în mai și vei regreta acea zi”. Nu este clar cum a apărut această vorbă, dar trebuie să fi existat un motiv întemeiat să nu te căsătorești într-una dintre cele mai frumoase luni ale anului.
  • Luna mai nu este considerată neprielnică doar pentru a te căsători. Mai exact, există o veche superstiție celtică prin care cumpărarea unei mături noi în luna mai aduce ghinion. De asemenea, dacă ți-ai propus să speli o pătură, ar fi bine să amâni.
  • Mai este luna în care, în mod tradițional, se organizează în fiecare an, începând cu 1956, concursul internațional muzical Eurovision. Unii dintre câștigătorii acestui concurs de-a lungul anilor au devenit grupuri și interpreți de mare succes, cel mai notabil nume fiind trupa suedeză ABBA.
  • Pentru fanii francizei „Războiul Stelelor” din întreaga lume, luna mai este întotdeauna un motiv bun pentru a revedea toate filmele din această serie de mare succes. Ziua de 4 mai este sărbătorită drept „Star Wars Day” datorită modului în care, pronunțată în limba engleză, această dată sună foarte asemănător cu celebrul „May the Force be with You” (n.n. – „Fie ca Forța să fie cu tine”), notează TheFactSite.
  • În fiecare an, în luna mai, are loc o ploaie de meteoriți, care este cunoscută sub numele de „Eta Aquariids”. Descoperită în anul 1870, această ploaie de meteori trece pe lângă Pământ între 19 aprilie și 28 mai.
  • Se spune că persoanele născute în luna mai au șanse mai mari să aibă mai mult succes în viață și să aibă parte de mai multă iubire. Deși s-ar putea să nu fie un fapt științific, s-a constatat că oamenii născuți în luna mai înțeleg importanța iubirii și a succesului mai mult decât alții.
  • Celebra „Empire State Building” a fost inaugurată la data de 1 mai 1931. În acel moment, aceasta deținea recordul pentru cea mai înaltă clădire din lume. De atunci, multe alte construcții au depășit impozanta clădire din New York, care rămâne totuși un simbol al metropolei americane și a Statelor Unite.
  • Mai este o lună destul de bună pentru președinții SUA. În fiecare două luni ale anului, cel puțin un președinte american a murit, însă niciodată nu s-a întâmplat în mai.
  • Nici o altă lună dintr-un an nu începe și nici nu se termină în aceeași zi a săptămânii ca mai. Mai exact, dacă 1 mai pică într-o zi de vineri, iar 31 mai într-o zi de duminică, nici o altă lună din an nu va începe sau nu se va încheia vineri sau duminică.
  • Piatra specifică lunii mai este smaraldul, care este un simbol al fertilității și al renașterii.
  • Mai are două semne zodiacale: Taur și Gemeni. Se spune că oamenii născuți sub semnul Taurului sunt ambițioși și inteligenți și demni de încredere, în timp ce persoanele născute sub semnul zodiacal Gemeni se spune că sunt pasionați, adaptabili și inteligenți.
  • În Marea Britanie, luna mai este luna națională a animalelor de companie și, totodată, luna națională a zâmbetului. De asemenea, în SUA, luna mai este luna burgerului, luna americanilor vârstnici și luna aprecierii militare.
  • Luna mai are și câteva zile destul de ciudate. Astfel, Hawaii sărbătorește „Lei Day” pe 1 mai, statul american Utah sărbătorește „Golden Spike Day” pe 10 mai în onoarea primei căi ferate transcontinentale, în timp ce 29 mai este ziua „Put A Pillow On Your Fridge” (n.n. – pune o pernă în frigiderul tău) în Europa și în SUA.
  • Mai multe personalități s-au născut în luna mai. Între acestea îi amintim pe Karl Marx, Clint Eastwood, Wes Anderson, John F. Kennedy, Regina Victoria și Mark Zuckerberg.

Foto: Shutterstock/ 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
FANATIK.RO
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
FANATIK.RO
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Știrileprotv.ro
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Observatornews.ro
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi
HOROSCOP
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI