Nepotul lui Nicolae Iorga este fondatorul stilului karate fudokan, a dezvăluit Ilija Jorga, într-un material agerpres.ro. Ilija Jorga Soke, care este nepot al marelui istoric, consideră că sprijinirea karate-ului românesc, care în anii comunismului a fost un sport monitorizat cu atenție de autorități, face parte din menirea și moștenirea sa culturală.
La finalul săptămânii trecute, Ilija Jorga Soke, născut în fosta Iugoslavie, a fost prezent la Cluj-Napoca, unde a avut loc ce-a de-a șaptea ediție a Campionatului Mondial de Karate Fudokan și prima organizată în România.
„În vinele mele curge sânge românesc și mă simt într-un fel obligat să sprijin karate-ul românesc. Străbunicul meu a fost Nicolae Iorga. Eu m-am născut când a fost el ucis. Nu este un accident. Este vorba de destin. Obligația mea a fost foarte simplă, să susțin karate-ul românesc de-a lungul mai multor perioade, în timpul epocii lui Ceaușescu și în alte epoci. Iar acum karate-ul românesc se numără printre cele mai bune din lume”, a spus Ilija Jorga.
Nepotul lui Nicolae Iorga este fondatorul stilului karate fudokan. A făcut box și judo: ”Mi-am fracturat umărul de la primul antrenament”
Sensei Soke a mai povestit că întâlnirea sa cu karate-ul s-a petrecut datorită unui accident, după ce fratele său a încercat să îl convingă să facă un sport.
”Eu făceam pian când eram mic, am urmat și cursuri de balet, dar într-o zi fratele meu mi-a spus că ar trebui să fac alte sporturi. M-a dus la lupte, dar am fugit, iar apoi m-au dus la un club de box. L-am văzut acolo pe fratele meu în ring, boxând cu un sportiv ungur, care era foarte bun. Vladimir m-a văzut cu coada ochiului și, tipic fraților mai mari, a vrut să se dea mare. L-a pocnit în față pe cel cu care boxa, dar acesta a început să-l bată și am sărit și eu în ring și m-au scos de acolo cu forța. Așa că am terminat cu cariera în box. Apoi într-o zi, mi-a arătat mișcări de judo, m-a aruncat nici nu știu cât prin aer și mi-am fracturat umărul. Apoi, cu o mână imobilizată și una liberă, am început să fac mișcările de karate. Ăsta e adevărul, mi-am rupt mâna și așa am ajuns să fac karate”, a povestit Ilia Jorge Soke.
Nepotul lui Nicolae Iorga este fondatorul stilului karate fudokan. Ce înseamnă această disciplină
Stilul fudokan, care înseamnă, în traducere, casă cu temelie solidă, a fost fondat în 1982, de Ilija Jorga, care a preluat ideile și filosofia acestei tehnici de arte marțiale de la primul său antrenor.
„Este specifică primului antrenor al lui sensei Ilija Jorga, Taiji Kase, care era un tip foarte robust și foarte puternic. El a avut ideea înființării acestui stil. După care sensei Jorga a preluat ideea și a făcut-o oficială. Dar atunci, în Europa de Est, accesibilitatea nu era atât de bună, antrenori japonezi nu prea veneau și el fiind din Iugoslavia, care era o țară de tranzit, cu o politică mai liberală, a venit în România, Cehia, Ungaria, Polonia și a început să familiarizeze lumea cu karate-ul. A pus bazele acestei organizații care se numește World Fudokan Federation”, explică Mihai Apan, care este secretar general al Federației Mondiale de Karate Fudokan.
Stilul Fudokan, explică Mihai Apan, pune accent pe caracterul intelectual, de spirit, pe budo-cultură, promovează studiul detaliat și îndemnul de a pune sub semnul întrebării tot ceea ce faci.
„Acest stil nu te îndeamnă să fii mai bun decât ceilalți, ci să fii tu mai bun decât ai fost ieri”, spune karateka sătmărean, care este unul dintre cei mai importanți susținători ai acestui sport în Transilvania.
Pe parcursul celor patru zile de campionat de al Cluj-Napoca au fost programate, în concursul oficial, 400 de lupte. La eveniment au participat peste 1.500 de sportivi, iar numărul lor ar fi putut fi dublu, susțin organizatorii, dacă România ar fi făcut pare din Schengen.
Una dintre cele mai importante dorințe ale liderilor Federației de Karate Fudokan este aceea de a vedea federațiile de karate reunite, iar cultura budo să facă într-o zi parte din patrimoniul UNESCO.
Vezi şi cine a fost Nicolae Iorga!