Turneul final al Euro 2000 a insemnat sfarsitul carierei la echipa nationala a Romaniei pentru jucatori precum Dan Petrescu, Gica Popescu sau Gheorghe Hagi, vedete incontestabile timp de mai bine de un deceniu. Este drept, retragerea lui Gica Popescu nu a fost definitiva, el revenind in reprezentativa tricolora in preliminariile Cupei Mondiale din anul 2002, o data cu numirea lui Hagi la carma echipei nationale. (Mediafax)
Dupa Euro 2000 a inceput o noua era la prima reprezentativa, cea a reconstructiei. Importanta misiune de a reforma echipa nationala i-a revenit lui Ladislau Boloni, un tehnician meticulos si ambitios, absolvent al celebrei scoli de antrenori de la Clairefontaine. Boloni mai avea avantajul ca isi facuse ucenicia de antrenor in Franta, tara campioanei mondiale si europene, fiind la curent cu tot ceea ce inseamna astazi fotbalul modern. Alegerea Federatiei Romane de Fotbal pentru functia de selectioner a parut, la inceput, nepotrivita, mai ales prin prisma faptului ca Boloni nu era familiarizat cu realitatile fotbalului intern si, mai ales, cu „obiceiurile locale”. Pana la urma, acest lucru a fost un avantaj. Noul selectioner a fost nevoit sa ia totul de la zero si sa construiasca, aproape din temelii, o noua echipa nationala. Boloni a facut numeroase trialuri, a participat cu echipa la turnee de pregatire si a disputat multe meciuri amicale, a urmarit jucatorii susceptibili de a fi selectionati si a promovat in echipa multi jucatori tineri, precum Florentin Dumitru, Marius Niculae, Mirel Radoi sau Paul Codrea.
Desi inceputul preliminariilor pentru CM 2002 a fost ezitant – o victorie chinuita (scor 1-0) cu Lituania pe teren propriu si o infrangere severa (scor 0-3), cu Italia, la Milano – seriozitatea muncii noului selectioner nu putea sa nu inceapa sa-si arate roadele.
Singurele sincope ale lui Loti au fost meciurile cu Squadra Azzurra.
Anul 2001 a debutat, la nivel oficial, cu meciul retur cu Italia, de la Bucuresti. „Tricolorii” au pierdut din nou in fata „Squadrei Azzura”, dar ceva se schimbase in evolutia echipei Romaniei. Chiar daca a fost neindicat in fata unei formatii cu un stil speculativ ca cea a Italiei, jocul mai ofensiv, mai direct pe poarta si fara temporizari, a demonstrat ca nationala romana ar putea evolua mai spectaculos decat o facuse pana atunci. Mai era nevoie sa o faca si eficient. A urmat apoi partida din deplasare cu Georgia – o formatie incomoda, care pusese probleme Italiei – pe care romanii au castigat-o cu scorul de 2-0.
Cel mai bun meci al echipei Romaniei sub conducerea lui Ladislau Boloni a fost cel cu Ungaria, din luna iunie, de la Bucuresti. Sufocandu-si pur si simplu adversarul, formatia „tricolora” a castigat mult mai clar decat o arata scorul de 2-0. La numai cateva zile de la victoria cu Ungaria, a urmat alta, cu Lituania, in deplasare, obtinuta cu scorul de 2-1 si cu emotii pe final, cand gazdele puteau sa egaleze. In afara partidelor cu Italia, Romania castigase toate meciurile disputate in preliminariile CM si ocupa cu autoritate pozitia a doua in grupa, cu sanse foarte mari pentru participarea in barajul de calificare la competitia din Coreea de Sud si Japonia. Constructia echipei nu era terminata, dar era pe drumul cel bun.
Insa meciul cu Lituania a fost ultimul al lui Boloni la carma echipei nationale, selectionerul neputand rezista tentantei oferte venite din partea clubului portughez Sporting Lisabona.