Spitalul mobil de la Lețcani a fost închis pentru cinci zile pe 14 ianuarie, pentru dezinfecție și „remedierea unor defecțiuni tehnice”, dar nu a mai fost deschis de atunci.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, și dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, au prezentat, luni, 8 februarie, într-o conferință de presă, un raport al Corpului de Control de la Ministerul Sănătății trimis de pe vremea ministrului Nelu Tătaru la Iași.

Spitalul mobil de la Lețcani, de 13 milioane de euro, stă închis de aproape o lună și nu poate funcționa iarna. În saloane sunt temperaturi negative
Spitalul mobil Lețcani. Foto Agerpres

31 de nereguli au fost constatate la spitalul mobil, potrivit informațiilor prezentate de autoritățile județene. Raportul nu a fost făcut public.

Principalele probleme constatate:

  • temperaturi sub 0 grade Celsius în saloane
  • suprafața saloanelor este mai mică decât cea prevăzută în caietul de sarcini, puțin peste 40 mp față de 88 mp în caietul de sarcini
  • o parte din aparatura medicală nouă este produsă în 2012-2014
  • lipsesc certificatele de garanție pentru echipamentele medicale
  • există trei autorizații diferite de la DSP Iași cu același număr de înregistrare; diferă numărul de paturi, condiție pentru achitarea facturii către firma turcă
  • numărul de paturi asumat prin caietul de sarcini, 250, nu se regăsește în realitate – 118.
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”
Recomandări
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”

Corpul de Control a descoperit că Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, care a fost însărcinată să realizeze achiziția spitalului mobil, plătit de Consiliul Județean Iași și de Consiliul Județean Neamț, a întocmit un caiet de sarcini cu multe lacune.

Echipamentele medicale nu au certificate de garanție

Conform președintelui CJ Iași, Costel Alexe, printre neregulile descoperite se numără inclusiv faptul că nu există manualele de service și utilizare de la echipamentele medicale din spital, nu există certificatele de garanție pentru acestea, iar o parte dintre produse au fost recepționate, deși pe ambalaje figurează că au fost produse în 2012-2014.

Spitalul mobil de la Lețcani, de 13 milioane de euro, stă închis de aproape o lună și nu poate funcționa iarna. În saloane sunt temperaturi negative
Președintele CJ Iași, Costel Alexe. Foto Hepta

„Nimeni nu știe unde au fost depozitate și dacă sunt funcționale la capacitate maximă. Nu mai poate fi ascuns faptul că saloanele din spitalul mobil, deși figurează în acte ca având 88 de metri pătrați, ele în realitate au un pic mai mult de 40, spun cei de la Corpul de Control care au făcut măsurătorile, ceea ce nu face conformă această unitate. În orice caz, au fost constatate mai multe deficiențe care nu fac posibilă deschiderea spitalului”, a explicat Costel Alexe.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

Cele 31 de măsuri de remediat cad în sarcina EURONEST, au explicat reprezentanții autorităților județene, iar până nu sunt îndreptate, activitatea spitalului rămâne suspendată.

Acest lucru nu impune riscuri în momentul de față, explică dr. Florin Roșu, fiindcă presiunea pe unitățile sanitare în contextul pandemiei a scăzut și există locuri la Terapie Intensivă și pentru pacienți confirmați la mai multe spitale din Iași. „Dar nu putem ști când va veni un alt vârf de pandemie și vom avea nevoie de spital”, a spus acesta.

CJ Iași cere o intervenție a Corpului de Control al prim-ministrului

Medicii care au lucrat la Lețcani au scos în evidență mai multe disfuncționalități ale spitalului mobil, care a fost deschis, în total, doar trei luni.

Pentru remedierea acestora, Consiliul Județean Iași a alocat suplimentar încă 3 milioane de euro pe lângă cele 10 milioane de euro cu care a contribuit la achiziția unității medicale modulare. În total, la achiziție, spitalul a costat 13 milioane de euro.

„Am vorbit cu prim-ministrul României și l-am anunțat că astăzi vom trimite o adresă oficială în care solicităm Corpului de Control al primului-ministru să facă un proces de verificare completă a achiziției spitalului modular, să vină la EURONEST pentru a ne asigura că toate cerințele din caietul de sarcini au fost respectate”, a precizat Costel Alexe.

Costel Alexe, președintele CJ Iași:
„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video
Recomandări
„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video

Trei autorizații sanitare de funcționare cu același număr de înregistrare

Un alt punct-problemă pe care Corpul de Control al ministrului sănătății l-a identificat în activitatea Spitalului mobil de la Lețcani este legat de obținerea autorizației sanitare de funcționare.

Spitalul mobil de la Lețcani, de 13 milioane de euro, stă închis de aproape o lună și nu poate funcționa iarna. În saloane sunt temperaturi negative
Spitalul mobil Lețcani. Foto Agerpres

Conform reprezentanților autorităților județene, în raportul încheiat se specifică faptul că au existat trei astfel de autorizații emise de DSP Iași, toate cu același număr de înregistrare, dar cu date diferite.

„Corpul de Control spune că aceste autorizații sunt nelegale. La începutul lui septembrie s-a emis o autorizație de funcționare fără a exista o evaluare conform legii, deși în ea scrie că e emisă cu o anexă tip «plan de conformare», că ar mai fi lucruri de făcut. Acea anexă nu a putut fi identificată. În prima autorizație au fost autorizate 150 de paturi, deși doar 118 erau funcționale, în a doua se menționau 118 paturi, iar în a treia s-au autorizat 250 de paturi, dar numai 118 pe perioada pandemiei. Aceasta mă gândesc că a fost emisă fiindcă plata spitalului era condiționată de obținerea autorizației sanitare de funcționare pentru toate cele 250 de paturi”, a explicat Marius Danga, vicepreședintele CJ Iași.

Vicepreședintele CJ Iași a citat și un fragment din raport, în care se notează că DSP Iași știa de aceste disfuncționalități privind temperatura din saloane, fiindcă directorul executiv de atunci al Direcției a transmis obiecțiuni la investigația Corpului de Control, în care preciza că „în perioada caldă disfuncționalitățile menționate nu reprezentau un risc pentru pacienți și personalul medical”.

„Spitalul de la Lețcani este un spital meteosensibil”

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a arătat însă că disfuncționalitățile de ordin tehnic puteau pune sub semnul întrebării siguranța pacienților.

„Spitalul de la Lețcani este, din nefericire, un spital meteosensibil – când scade temperatura de afară începe să scadă și temperatura în spital”, a spus dr. Florin Roșu. 

Acesta a explicat că, văzând fluctuațiile de temperatură, despre care a scris și Libertatea în mai multe rânduri, a luat decizia ca temperatura să fie monitorizată zilnic în toate saloanele. Managerul a constatat faptul că au fost momente în care în perioada în care temperaturile erau negative afară, fiind foarte frig, -20 de grade, și în saloane, termometrele arătau valori negative. În acele momente, pacienții nu mai erau la spitalul mobil, fiindcă au fost transferați, în special cei de la Terapie Intensivă, la unitățile din Iași unde existau locuri libere.

„Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere medical, viața pacientului primează. Poate cadrele medicale își mai pun un halat pe ele, cu toate că nu sunt condiții normale de lucru, mai ales după un an de pandemie, când suntem cu toții epuizați psihic și fizic, dar este foarte grav pentru pacienți, mai ales la ATI. Este inacceptabil din punct de vedere medical, viața pacientului primează”, a declarat dr. Florin Roșu.

Temperaturi negative în saloanele de Terapie Intensivă

El a explicat că deschiderea spitalului în vârful pandemiei a fost o responsabilitate pe care și-a asumat-o toată lumea, fiindcă era nevoie de paturile respective. Acum însă, când numărul de cazuri a scăzut și s-a decis mutarea pacienților în oraș și igienizarea spitalului modular, cei care au livrat spitalul nu au putut să remedieze problema încălzirii.

„Am luat în calcul faptul că vor scădea temperaturile și am mutat pacienții, astfel că niciunul nu a avut de suferit. Chiar și în saloanele care nu sunt de Terapie Intensivă, unde sunt forme ușoare și medii, pe lângă trauma îmbolnăvirii, fiindcă treci printr-o boală fără un tratament standardizat, ceea ce produce un stres îngrozitor pacienților, măcar condițiile hoteliere ar trebui să fie la un anumit nivel”, a completat managerul.

El a precizat că există probleme „foarte serioase la instalația de climatizare”, dar și la aparatura medicală. Medicul a declarat că nu sunt nici acum finalizate procesele-verbale de predare-primire la echipamentele medicale, nu s-a făcut un instructaj al personalului. Practic, medicii și asistentele de la Iași au învățat de unii singuri cum să opereze echipamentele care au venit parțial și fără manuale de instructaj.

Echipamente fără instructaj. „Noroc că ne-am priceput”

„Noroc că avem experiență și ne-am priceput. Nu vreau să punem și Iașiul pe harta locurilor unde s-a întâmplat o tragedie, nu vedeți câte avem deja în România? Ar fi un eșec care m-ar urmări, emoțional, toată viața”, a spus medicul.

Acesta a precizat că, în mod concret, din 60 de ventilatoare primite, 9 deja au fost date deoparte cu defecțiuni ireparabile, iar restul „îngheață” la Lețcani, fiindu-le asigurată doar mentenanța, deoarece temperaturile din saloane continuă să fie foarte scăzute. Dr. Florin Roșu a dat un exemplu: luni, 8 februarie, la ora 3.00 erau 4 grade în unele saloane de Terapie Intensivă, în timp ce duminică, 7 februarie, dimineața la ora 9.00 erau 4 grade, după-amiaza, la 15.00, erau 4,3 grade, iar seara, la ora 18.00, erau 5,2 grade. Toate acestea cu instalația de căldură pornită și funcțională.

„Dorința noastră nu este să închidem spitalul, vrem să îl facem funcționabil și sigur pentru pacienți. În momentul în care va fi nevoie, vom retesta aparatura, așa cum am făcut de la început, când am admis primii pacienți. Pe ventilatoare nu apare ștanța CE, care este în mod normal obligatorie în România și în Comisia Europeană. Le-am folosit pentru că era pandemie și oamenii trebuiau ajutați, dacă am verificat echipamentul și funcționa, ce trebuia să fac?”, a completat dr. Florin Roșu.

Anchetă DNA în curs

În cazul Spitalului mobil de la Lețcani există și o anchetă a procurorilor DNA, care au venit și au ridicat documente cu privire la achiziția acestuia la finalul anului trecut.

Licitația pentru ridicarea la Iași a spitalului mobil folosit exclusiv pentru pacienții cu COVID a fost finalizată pe 21 aprilie, când a fost desemnată drept câștigătoare firma turcă SDI Global LLC A.Ș. Suma de achiziție a fost de 13,2 milioane de euro, iar inițial, întregul spital trebuia să fie livrat în 20 de zile și montat în alte șapte. Întârzierea până la inaugurare a fost de aproximativ șase luni.

Spitalul este compus din 100 de containere, are o zonă de triaj, una de primire a urgențelor și, cel mai important, trebuia să aibă 250 de paturi, dintre care 103 de Terapie Intensivă. Însă, după livrare, spitalul din județul Iași a avut doar 118 paturi, dintre care doar 48 de Terapie Intensivă, care nu au fost deschise niciodată toate, din lipsă de personal și din diferite probleme tehnice.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
GSP.RO
Cum a depistat Ion Marin cancerul: „Lumea să știe, fiindcă nicio analiză nu arăta nimic în neregulă”
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Playtech.ro
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Observatornews.ro
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Știrileprotv.ro
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Câte luni poate fi păstrată, de fapt, carnea de porc și de pui la congelator. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine
FANATIK.RO
Câte luni poate fi păstrată, de fapt, carnea de porc și de pui la congelator. Greșeala uriașă pe care o fac multe gospodine
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Orangesport.ro
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Horoscop 26 noiembrie 2022. Vărsătorii au parte de un moment bun, care vine însă cu o condiție: să fie ei cei care netezesc drumul pentru ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2022. Vărsătorii au parte de un moment bun, care vine însă cu o condiție: să fie ei cei care netezesc drumul pentru ceilalți
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday