UPDATE 20.50: Premierul Mihai Tudose a anunțat că acceptă întâlnirea propusă de 43 de organizații civice, active în protestele de stradă în privința propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale. El a precizat că ar vrea ca această întâlnire să aibă loc pe 27 decembrie.
„Vă mulţumesc pentru urări. De asemenea, vă doresc şi dumneavoastră numai gânduri bune. Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!”, a scris premierul Tudose, într-un comentariu publicat sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunităţii online Corupţia ucide.
Vă prezentăm scrisoarea deschisă transmisă premierului:
”În atenția domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României
Domnule Prim-ministru Mihai Tudose,
Cele 43 de organizații civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii ordonanței de urgență nr. 13 și, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiției și codurilor penale, vă solicită o întâlnire în perioada 27-30 decembrie 2017, la discreția dumneavoastră.
Dorim să purtăm o discuție instituțională, așezată, calmă și rațională, fără stridențele inerente poziționărilor politice sau civice din acest ultim an. Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice și statul de drept, libertatea și bunăstarea concetățenilor noștri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluție pentru prezervarea și consolidarea democrației.
În adoptarea legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu. Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor și instituțiile independente ale statului, dintre legiuitor și instituțiile europene, dintre legiuitor și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune.
Știm că funcția de Prim-ministru presupune responsabilitate și greutatea deciziilor privind viața fiecărui român. Ele trebuie asumate și aceasta este o decizie individuală, care vă aparține. Noi ne declarăm disponibilitatea de a contribui, după puterile noastre, la dialog, consultare și soluții în sensul respectării principiilor democratice, ale statului de drept și drepturilor fundamentale.
Aceasta este o propunere a unor oameni sinceri și liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt preocupați autentic de viitorul României. Așteptăm un răspuns și suntem încrezători că putem dialoga.
Vă urăm un Crăciun fericit dumneavoastră și familiei dumneavoastră. Să nu uităm că viitorul nostru este comun, iar ce ne afectează pe noi, afectează pe toată lumea. Copiii noștri au dreptul să trăiască într-o țară demnă, în libertate și bunăstare, iar generația noastră are o datorie morală față de toți cei care și-au dat viața pentru noi acum 28 de ani”.
Scrisoarea este semnată de: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Alianța Națională a Organizațiior Studențești din România (ANOSR), Asociația Aradul Civic, Asociația Civică ProFest, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din România, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Diaspora Franța solidară cu România, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Inițiativa România, Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuțiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam și la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENȚA, România As We Want It—Milano, România Vie, Save Montana-New York, Șafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society, Vă vedem din Situație.
Senatul a adoptat, joi, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Este cea de-a treila lege din pachetul de legi ale justiției. Proiectele merg acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.