1. Aditivii încorporaţi în mortar
Şi metoda amestecării, în mortarul cu care se renovează pereţii, a unor aditivi antifungici dă rezultate limitate: substanţele respective intră în porii materialului şi se cristalizează; de aceea, apa nu va mai trece prin acel perete, dar se va duce în altă parte, respectiv la vecini, în cazul locatarilor de bloc!
2. Plăcile de polistiren
Polistirenul lipit pe perete nu lasă igrasia să se formeze în casă. Dar specialiştii spun că există o chichiţă: dacă nu e calculat corect punctul de rouă (locul de întâlnire a aerului cald cu cel rece), igrasia apare, în continuare, pe zid. Dacă nu-ţi permiţi costul suplimentar presupus de acest calcul, măcar eşti mulţumit(ă) că mucegaiul e camuflat de placa de expandat.
3. Soluţiile şi vopselele antifungice
Sprayurile şi vopsele antimucegai, care se aplică pe peretele afectat, sunt soluţii de moment, spun specialiştii, pentru că aditivii speciali din compoziţia acestora înlătură efectul, nu şi cauza: ei blochează, pentru un timp, umezeala şi albesc peretele, dar mucegaiul va reapărea mai devreme sau mai târziu.
4. Batoanele congelate
O metodă modernă este implantarea unor soluţii chimice congelate în pereţi. Aşa sunt, de exemplu, batoanele antimucegai care fac să dispară igrasia timp de 25 de ani. Batoanele sunt ţinute în prealabil în congelator, apoi se introduc în găuri practicate în perete. Pe măsură ce se topesc, soluţia din batoane se cristalizează, iar zidul, nemaifiind poros, nu mai lasă apa să treacă.
5. Metoda electro-cibernetică
Este cea mai nouă soluţie apărută pe piaţă: un aparat montat cu şuruburi, pe perete, respinge igrasia prin impulsuri electro-magnetice de undă lungă, pe o rază de 12 metri, şi este eficient vreme de 20 de ani. Un astfel de sistem e mai costisitor, dar pentru că vei avea pereţi sănătoşi, îţi vei scoate cheltuiala în timp.