Cuprins:
Decizia CCR explicată
„Hotărârea pronunțată de Curte nu sancționează și nu anulează dreptul de vot al cetățenilor, așa cum artificial și tendențios se induce prin anumite mesaje în mediul public electoral, ci îl protejează de orice ingerință în scopul exprimării lui în deplină libertate și al realizării finalității sale constituționale”, a declarat Marian Enache pentru Juridice.ro.
Președintele CCR a explicat că instanța a luat o măsură preventivă de justiție constituțională. Aceasta nu a sancționat candidații sau alegătorii, ci procedura electorală în sine.
„Prin anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României, Curtea Constituțională a realizat o măsură de justiție constituțională preventivă. Nu a sancționat un competitor sau mai mulți competitori, cum nu i-a sancționat nici pe alegătorii care au votat pentru un competitor sau pentru altul. Curtea a sancționat, în limitele obligației sale constituționale, procedura electorală ca atare, derulată în condiții de incorectitudine”, a precizat Enache.
Nereguli majore în procesul electoral
Enache a menționat că decizia CCR s-a bazat pe documente oficiale ale instituțiilor responsabile de securitatea națională. Acestea au atestat existența unor nereguli majore în cadrul procesului electoral.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1ed8fd7e80a7b10b1eed7704d3d9c67a.jpg)
Președintele CCR a subliniat că prejudiciul s-a produs, chiar dacă autorii nu au fost identificați. El a adăugat că acest prejudiciu nu poate fi ignorat sau subestimat.
„Or, Curtea a constatat exact acest lucru, și anume că a existat o prejudiciere a rezultatului alegerilor prin încălcări ale legilor”, a explicat Marian Enache.
Documente declasificate și decizia unanimă
Enache a precizat că documentele declasificate au convins toți judecătorii constituționali de vicierea procesului electoral. Aceștia au considerat că rezultatele și ordinea candidaților au fost afectate substanțial.
„Documentele declasificate au format convingerea unanim împărtășită în rândul judecătorilor constituționali că procesul electoral a fost viciat într-o asemenea măsură încât rezultatele electorale și ordinea candidaților au fost afectate în mod substanțial”, a afirmat președintele CCR.
El a subliniat că decizia de anulare a alegerilor a fost luată în unanimitate, cu respectarea independenței fiecărui judecător.
Confuzia dintre justiția constituțională și cea judecătorească
Marian Enache a atras atenția asupra unei confuzii persistente în societate între justiția constituțională și cea realizată de instanțele judecătorești. El a explicat că acestea au roluri, competențe și proceduri diferite.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fcecf8df5585882463a6d0c637b84bb4.jpg)
„Din păcate, observ o confuzie acaparantă și obsesională, întreținută la nivelul societății, cu privire la justiția constituțională și justiția realizată de instanțele judecătorești. Justiția constituțională și justiția instanțelor judecătorești sunt foarte diferite. Ele au roluri, competențe, proceduri și finalități diferite”, a declarat Enache pentru Juridice.ro.
Președintele CCR a avertizat că această confuzie poate duce la decredibilizarea și destabilizarea ambelor forme de justiție. El a subliniat necesitatea explicării acestor diferențe pentru a contracara manipularea rolurilor constituționale ale instituțiilor jurisdicționale.
Protejarea dreptului de vot
Enache a insistat că decizia CCR nu a anulat dreptul de vot al cetățenilor, ci l-a protejat. El a explicat că anularea alegerilor oferă șansa tuturor cetățenilor de a participa la un nou proces electoral corect.
„Soluția rațională și constituțională nu putea fi decât una singură: anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României pentru a sancționa procesul electoral viciat, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru a le oferi șansa tuturor cetățenilor să se prezinte la un nou proces electoral corect, care să respecte condițiile constituționale și legale”, a declarat președintele CCR.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4489a98ee504d4fb1c0b586b74eac6cb.jpg)
Toleranță zero față de ingerințe
În încheierea interviului acordat Juridice.ro, Marian Enache a subliniat poziția fermă a CCR împotriva oricăror interferențe în procesul electoral.
„Curtea manifestă toleranță zero față orice ingerințe sau interferențe care conduc la distorsionarea rezultatelor electorale. Numai astfel le poate fi garantată cetățenilor libertatea de a alege liber și corect”, a concluzionat președintele Curții Constituționale.
Justificarea anulării integrale
Întrebat despre posibilitatea unei invalidări parţiale, Enache a respins categoric această idee. El a argumentat: „În niciun caz. Curtea a constatat că, în procedura de alegere a Preşedintelui României, au fost afectate, prin conduita unuia dintre candidaţi, două drepturi fundamentale, corelative, şi anume dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, ceea ce a demonstrat că în desfăşurarea alegerilor nu au fost respectate exigenţele constituţionale care stau la însăşi baza organizării statului democratic.”
Preşedintele CCR a subliniat că neregulile au avut un impact atât de semnificativ încât au compromis întregul proces. El a adăugat: „O procedură de alegeri viciată în aspectele sale esenţiale – şi aici mă refer permanent la condiţia corectitudinii alegerilor, a alegerilor curate’, cum se mai spune în mod curent – nu poate fi considerată parţial validă. Aceste încălcări sunt iremediabile şi afectează procedura în ansamblul său.”
Analogia cu paharul de apă
Pentru a ilustra situaţia, Enache a folosit o analogie sugestivă. El a întrebat retoric: „Ca să fiu mai plastic: dacă aţi dori să beţi un pahar cu apă în care cunoaşteţi că există o doză de otravă, veţi încerca să extrageţi otrava şi să beţi apa astfel purificată sau veţi opta pentru un alt pahar cu apă?”
Această comparaţie subliniază imposibilitatea de a separa elementele corupte ale procesului electoral de cele valide. Conform Juridice.ro, Enache a insistat că nu se putea face o selecţie a candidaţilor în funcţie de poziţia lor în clasament.
Decizia CCR rămâne astfel fermă, susţinând că integritatea întregului proces electoral a fost compromisă, necesitând anularea sa completă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

misu50 • 20.02.2025, 08:24
Exemplul cu apa i-a bagat in ceata pe georgisti! Ei erau convinsi de ce le-a spus guru, cum ca apa are memorie, nu otrava...
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_12be16174928c1de7d1582f9b566c51e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_aca083c6b0ac19185247aebdd9d2b813.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_680de8a10a809b39afd922a60393b853.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_1ec56376219e85839eec9ea2ea6801ef.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b97905c0079984d5ca989d258bf6a06b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_abb79e55a53807b7234568fd0c991b14.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_492a0ecfe61ebbaa0b3110c9c9a722ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_1ec9d1c4901006389a0ea39543c88513.jpg)