Se spune ca meseria de macaragiu este predominant o meserie pentru barbati. Trebuie sa fii cu adevarat “de fier” pentru a munci zilnic la o inaltime cuprinsa intre 20 si 50 de metri deasupra solului. Cu toate acestea, o femeie a ajuns experta in manuirea macaralei. Timp de 27 de ani ea a muncit cocotata intr-o cabina la o inaltime de 40 de metri.
Meseria de macaragiu este o meserie mai putin obisnuita si plina de pericole. Nu oricine ajunge sa fie apt pentru a conduce “monstrul de fier”. Trebuie sa fii bine pregatit si sanatos fizic si psihic, dar mai ales sa fii tot timpul constient ca in mainile tale atarna viata a zeci de oameni. O data ce ai ajuns sa te urci pe macara, mai ai un ultim examen de trecut, cel mai greu dintre toate; examenul in fata fricii de inaltime.
„La 19 ani lucram pe o macara de 12 tone”
Una dintre putinele femei care au ajuns sa practice aceasta meserie dura este bucuresteanca Ionela Droj, de 45 de ani. Fascinata inca din copilarie de aceste utilaje, Ionela a ajuns una dintre femeile care lucreaza pe macara in cadrul Intreprinderii Mecanica de Utilaj Chimic ( IMUC SA).
“Aveam 19 ani cand m-am suit prima data pe o macara. Dupa 9 luni de practica, inginerul-sef mi-a dat acordul sa manevrez un astfel de utilaj. Asa am inceput aceasta meserie de care m-am indragostit si pe care am practicat-o timp de 27 de ani. Era si inca este o meserie banoasa si destul de simpla. Totul este sa nu iti fie frica acolo sus”, ne-a declarat Ionela Droj.
Viata unui muncitor pe macara nu este insa una simpla. In fiecare zi, Ionela se trezeste la ora 5 dimineata si ajunge acasa seara tarziu. Sunt zile in care munceste si 12 ore pe zi cocotata la o inaltime ametitoare.
Inchisa intr-o cabina extrem de mica, Ionela manevreaza cu dexteritate manetele si butoanele de pe un panou de comanda din fata ei. Stie cu precizie ce sa faca in fiecare moment in care isi desfasoara activitatea. Este constienta ca o mica greseala poate duce la un adevarat dezastru.
“Am avut o perioada in care eram si fochist si lucram si pe macara. Timp de 4 ani am lucrat vara pe macara si iarna ca fochist. Castigam foarte bine si eram multumita. Stateam si 12 ore sus pe macara. Nu mi-a fost frica niciodata, indiferent de ceea ce faceam. Acolo unde era mai periculos, seful ma prefera pe mine, pentru ca barbatii care trebuiau sa urce pe macara mai trageau la masea. E foarte periculos si au fost cazuri cand mai multi oameni erau sa-si piarda viata din cauza unuia care s-a suit beat pe macara”, ne mai spune Ionela.
Dupa 27 de ani de munca, Ionela este nevoita sa se pensioneze pe caz de boala. Sufera de “ameteli” si nu se mai poate sui pe macara. Ii pare rau, ii este dor de colegi si de munca ei, dar cei din conducerea IMUC SA au hotarat ca nu mai poate lucra la inaltime. Acum este casnica si are grija de sotul ei si de cei doi copii, care desi au crescut si sunt la casele lor, tot le mai poarta de grija. Ca o mama…