„În urmă cu 75 de ani, tratatul fondator al NATO a fost semnat la Washington pentru a asigura securitatea teritoriului nostru, siguranța cetățenilor noștri și păstrarea valorilor noastre comune: libertatea individuală, drepturile omului, democrația și statul de drept”, notează cei trei oficiali.
Aceste valori sunt testate astăzi, afirmă ei, adăugând că, în cei peste doi ani de război din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin „a arătat clar (…) în repetate rânduri, întorcând spatele unor decenii de abordări pentru cooperare, că ambiția sa imperială se întinde mult dincolo de Ucraina – că ceea ce atacă este însăși ordinea europeană de pace”.
Prin urmare, în timp ce sărbătorim aniversarea NATO, nu trebuie să ne complacem. Dimpotrivă, trebuie să fim la înălțimea faptului că acest moment poate defini viitorul în care vor trăi copiii noștri.
Annalena Baerbock, Stéphane Séjourné și Radosław Sikorski:
„Rusia nu își va înceta politica agresivă și imperialistă în viitorul apropiat”
Amintind, că în ultimii doi ani, Europa și America de Nord au rămas „unite și neclintite” în fața agresiunii rusești și au sprijinit autoapărarea Ucrainei, șefii diplomațiilor din cele trei țări promit că sprijinul acestora „va continua atât timp cât va fi necesar și atât de intensiv cât va fi nevoie”.
Sprijinul pentru Ucraina înseamnă sprijin pentru propria libertate și securitate, afirmă ei.
„Nu trebuie să facem nicio greșeală: astăzi, Ucraina este atacată – mâine, poate fi vorba de o altă parte a Europei. Iar Rusia nu își va înceta politica agresivă și imperialistă în viitorul apropiat”, spun semnatarii articolului de opinie.
În acest context, Baerbock, Séjourné și Sikorski amintesc principiul fondator al NATO, acela că „un atac împotriva unuia dintre noi este considerat un atac împotriva tuturor” și promit că „împreună, vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO și vom fi uniți împotriva oricărei viitoare agresiuni rusești”.
Cei trei minștri afirmă totodată că Vladimir Putin a promovat „minciuni și narațiuni false pentru a-și justifica războiul”, una dintre ele fiind cea că „NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia”.
„Dar contrariul este adevărat: astăzi, națiunile se alătură din nou NATO pentru că se simt amenințate de Rusia”, subliniază ei, amintind că Finlanda și Suedia, cunoscute pentru politica lor de neutralitate, au decis să adere la NATO în urma invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.
Pentru ca Europa să fie în pace, imperialismul rusesc trebuie să fie oprit. Nu putem permite existența unor «zone gri», pentru că Putin le vede ca pe o invitație de a submina integritatea teritorială și suveranitatea, de a trasa linii imaginare pe hartă și, în cele din urmă, de a folosi forța militară.
Annalena Baerbock, Stéphane Séjourné și Radosław Sikorski:
Miniștri din cele trei state membre NATO avertizează și că „o politică de concesii față de Rusia, în speranța că ar putea readuce pacea sau stabilitatea pe continent, este naivă”, lucru care, spun ei, a fost dovedit de invazia din Ucraina.
„Aliații europeni ar trebui să își asume partea lor echitabilă din povara colectivă a NATO și să își demonstreze disponibilitatea de a-și asuma mai multă responsabilitate pentru apărarea Europei”, continuă oficialii, care vorbesc despre abordarea unora dintre „cele mai urgente deficiențe” – pregătirea forțelor, capacitatea de producție, logistica, standardizarea și interoperabilitatea.
Trei măsuri pentru securitatea comună a aliaților
Astfel, pentru asumarea responsabilității apărării colective, ei propun următoarele trei măsuri:
- „În primul rând, cheltuirea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare este o condiție prealabilă necesară și reprezintă însăși baza pe care ne construim apărarea colectivă”, alături de asigurarea că fondurile sunt cheltuite în mod strategic „mai presus de toate, pentru dezvoltarea forțelor și capacităților de care avem nevoie pentru apărarea colectivă”.
- „În al doilea rând, trebuie să folosim întregul potențial industrial al continentului nostru pentru a ne moderniza capacitățile militare, pentru a accelera producția și pentru a obține economii de scară”.
- „În al treilea rând, trebuie să investim în tehnologiile viitoare pentru a ne menține avantajul tehnologic și pentru a reduce decalajele de capacitate. Eforturile noastre de inovare vor ajuta NATO să își mențină avantajul tehnologic față de potențialii adversari și să își consolideze capacitatea de descurajare și apărarea”.
Afirmând că Vladimir Putin își propune să „testeze unitatea și hotărârea noastră ca aliați”, oficialii spun că „trebuie să ne asigurăm că agresiunea sa nu dă roade – nici acum, nici în viitor”, și, conchid ei, „în calitate de europeni, suntem pregătiți să ne facem partea noastră”.
Foto: Profimedia