Mergi direct la conținut »
Acordul cu Iran, în pericol? Prelungirea cu 10 ani a sancțiunilor aplicate Iranului, aprobată de Congresul SUA. Reacţia Teheranului
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Acordul cu Iran, în pericol? Prelungirea cu 10 ani a sancțiunilor aplicate Iranului, aprobată de Congresul SUA. Reacţia Teheranului

Acordul cu Iran, în pericol? Prelungirea cu 10 ani a sancțiunilor aplicate Iranului, aprobată de Congresul SUA. Reacţia Teheranului

Senatorii americani au aprobat prelungirea sancțiunilor economice pentru o perioadă de zece ani împotriva Iranului. La scurt timp, Teheranul a reacționat, prin intermediul Ministerului de Externe, și a anunțat că cesta reprezintă o încălcare gravă a acordului nuclear istoric semnat în urmă cu un an de către Iran şi şase puteri occidentale, inclusiv Statele Unite, transmite Reuters.

”Prelungirea sancţiunilor de către congresmanii republicani reprezintă o încălcare a acordului. Vom raporta această încălcare la nivelul comitetului iranian însărcinat cu monitorizarea implementării acordului”, a declrat purătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Ghasemi.

Senatorii americani au altă părere, desigur. Ei susțin că măsura de reactualizare a Legii Sancțiunilor Iraniene nu reprezintă o încălcare a acordului nuclear. De altfel, această măsură a fost votată în mod unanim de senatorii din Congresul SUA.

Teheranul şi-a limitat programul nuclear tocmai pentru a vedea o ridicare treptată a sancţiunilor, în timp ce americanii au ales să le prelungească cu zece ani.

Ayatollahul Khamenei a ameninţat săptămâna trecută că vor exista măsuri de retaliere din partea executivului iranian, dacă Statele Unite decid să prelungească cu zece ani sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a acordului nuclear.

Donald Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va distruge acordul nuclear, provocând o reacţie dură din partea liderului suprem de la Teheran. Recent, directorul CIA a declarat că ar fi “culmea nebuniei” ca preşedintele-ales al Statelor Unite să denunţe acordul cu Teheranul

Casa Albă susţine că proiectul legislativ reprezintă o încălcare a acordului nuclear, iar Obama ar putea să recurgă la dreptul de veto pentru a bloca reautorizarea sancţiunilor economice, dacă legislaţia trece de Senat.

Președintele Obama și ministrul său de externe John Kerry sunt arhitecții acordului istoric cu Iranul din 14 iulie 2015 asupra controlului programului nuclear controversat al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor impuse.

Foto: EPA/Arhivă

Close
Închide
  Close