Zi istorică în Iran. Au fost ridicate sancțiunile economice internaționale

16 ianuarie 2016 21:26

Sancţiunile economice internaţionale împotriva acestui stat au fost ridicate după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat un raport care arată că Teheranul şi-a redus activitatea nucleară, aşa cum cere acordul semnat cu marile puteri anul trecut.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a dat sâmbătă undă verde intrării în vigoare a acordului nuclear istoric încheiat între Iran și marile puteri, subliniind că Teheranul și-a respectat angajamentele asumate în vederea ridicării sancțiunilor internaționale.
„Iranul a finalizat etapele de pregătire necesare pentru a demara punerea în aplicare” a acordului încheiat pe 14 iulie 2015, a declarat secretarul general al Agenției, Yukiya Amano, într-un comunicat dat publicității la Viena, unde șefii diplomațiilor iraniană, europeană și americană erau prezenți pentru o ultimă serie de discuții.
Ridicarea sancţiunilor înseamnă că firmele iraniene vor primi din nou acces la conturile din străinătate, unde au aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Totodată, Teheranul va putea să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională. Experţii spun că acest lucru va duce la o scădere şi mai mare a preţului barilului, aflat deja la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro