Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au ciocnit miercuri seară timp de mai bine de două ore și jumătate într-o dezbatere electorală televizată deosebit de importantă, cu patru zile înaintea rundei finale a alegerilor prezidențiale franceze de pe 24 aprilie.

După o prestație dezastruoasă la dezbaterea prezidențială din 2017 – care i-a redus și mai mult șansele în turul II – Le Pen a fost mai bine pregătită de această dată. În plus, ea a avut suficiente argumente pentru a-l ataca pe Macron pentru bilanțul din primul său mandat, în special pe tema scăderii puterii de cumpărare a francezilor și a securității, despre care Le Pen spune că s-a deteriorat.

Jucând de data aceasta defensiv, Le Pen a părut însă mai ștearsă, lăsând de mai multe ori atacurile precise ale lui Macron fără răspuns, nereușind să domine dezbaterea și pierzându-se în chestiunile mai tehnice, scrie cotidianul francez Liberation.

În același timp, a fost vulnerabilă în privința relațiilor cu Putin, un subiect pe care actualul președinte a insistat în mod ferm. Apoi, ea s-a expus atacurilor lui Macron atunci când a insistat asupra interzicerii vălului musulman în spațiul public și a implementării unor politici sociale naționaliste, care ar favoriza francezii, pe baza unui referendum care ar ocoli constituția.

În mod vizibil, confruntarea a fost o provocare pentru ambii candidați. Le Pen a zâmbit frecvent în timp ce rivalul ei vorbea, părând că îl ironizează, în vreme ce Macron nu a putut scăpa de obiceiul de a explica în detaliu politicile, în maniera unui director de școală, scrie The Guardian.

Imagini dramatice de la mall-ul din centrul Ucrainei, bombardat de ruși. Zelenski: „Este imposibil să ne imaginăm numărul victimelor”
Recomandări
Imagini dramatice de la mall-ul din centrul Ucrainei, bombardat de ruși. Zelenski: „Este imposibil să ne imaginăm numărul victimelor”

„Nu mai confundați totul, doamnă Le Pen”, a spus președintele, la un moment dat. „Nu mai dați lecții, domnule Macron”, a răspuns Le Pen.

Stilurile de dezbatere au fost și ele diferite. În timp ce Macron a încercat să demonteze cu cifre și detalii propunerile lui Le Pen, pe care le-a catalogat drept „incoerente”, ea s-a bazat pe cuvinte expresii emoționale: „uimitor”, „șocant”, „inacceptabil”, sărind de la un subiect la altul.

Macron, scrie Liberation, a fost uneori aproape de aroganță, a vorbit pe un ton profesoral, dar și-a exersat în același timp smerenia. Rezultatul? Consilierii săi, care i-au repetat până la exasperare că trebuie să evite tonul arogant, ar trebui să fie mulțumiți, concluzionează cotidianul.

În cele din urmă, un sondaj publicat de BFMTV a concluzionat că actualul președinte a fost mai convingător decât Le Pen: 59% dintre telespectatori l-au desemnat drept câștigător al confruntării, față de 39% care au creditat-o pe candidata extremei drepte, potrivit sondajului realizat de Elabe.

Scurgere de gaz toxic în portul Aqaba din Iordania: 11 morți și sute de răniți
Recomandări
Scurgere de gaz toxic în portul Aqaba din Iordania: 11 morți și sute de răniți

„Să le dăm francezilor banii înapoi”

Costul de trai – principala problemă a francezilor, potrivit sondajelor – a fost cel care a deschis dezbaterea, iar Le Pen a vorbit despre propunerea ei de a reduce TVA-ul la energie, carburanți și la mai multe produse, pentru a oferi familiilor franceze între 150 și 200 de euro în plus în fiecare lună. „O prioritate absolută pentru anul viitor va fi să le dăm francezilor banii înapoi”, a spus ea.

Puterea de cumpărare a fost atu-ul lui Le Pen, subiectul cu care candidata extremei-drepte a urcat vertiginos în sondajele de opinie și cel care i-a adus multe voturi necesare calificării în runda finală a prezidențialelor.

Macron a asigurat la rândul său că înțelge „furia oamenilor care se chinuie să ajungă la sfârșit de lună”. El a făcut referire la sutele de vizite efectuate în teritoriu – o tentativă de a scăpa de criticile care îl acuză că este deconectat de problemele reale ale oamenilor.

Dar în vreme ce s-a declarat de acord cu Le Pen pe tema nevoilor oamenilor, el a subliniat că soluția sa, de plafonare a prețurilor, o măsură de urgență, este mai eficientă. În plus, el a acuzat-o în mod repetat în doar câteva minute pe Le Pen că a votat împotriva acestei măsuri în parlament.

INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”
Recomandări
INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”

„Vreau ceva de durată, cum ar fi ieșirea de pe piața europeană a energiei electrice, nu ceva temporar”, i-a răspuns Le Pen.

O ciocnire a avut loc și pe tema salariilor, când Macron a respins sugestia lui Le Pen care a spus că va crește salariile cu 10%.

„Președintele nu decide salariile, asta ține de angajatori”, a spus Macron. „Încercați să îi faceți pe oameni să creadă că veți crește salariile cu 10% și nu este adevărat”, a completat președintele, care și-a propus în mod deliberat să demonteze programul lui Le Pen, pe care îl consideră necredibil și populist.

„Am găzduit un șef de stat, nu pe bancherul meu”

Nu au lipsit subiectele divizive. Le Pen și-a arătat susținerea pentru Ucraina, dar a avertizat că livrarea de arme către Kiev transformă Franța în cobeligerant. În plus, ea și-a reiterat opoziția față de interzicerea importurilor de energie din Rusia, spunând că această măsură i-ar lovi pe francezi.

Apărându-și dorința de a avea o relație bună cu Moscova, ea a subliniat că, în caz contrar, Rusia ar putea ajunge în brațele Chinei.

Președintele i-a adus aminte că a fost una dintre figurile politice europene care a recunoscut anexarea Crimeei, în 2014. Dar mai ales, Macron a presat-o pe rivala sa pe tema împrumutului luat de partidul acesteia – Rassemblement National – Adunarea Națională (RN) – de la o bancă rusească cu legături cu regimul de la Moscova, împrumut pe care încă nu l-a plătit.

„Nu puteți apăra interesele Franței pentru că interesele dvs. sunt legate de puterile Rusiei”, a insistat președintele. „În 2015 ați luat un împrumut de la o bancă rusă și încă nu l-ați rambursat”, a subliniat președintele, care a amintit apoi în mod repetat acest lucru.

Le Pen a respins ferm acuzațiile. „Sunt o femeie liberă, sunt o patrioată. Am apărat întotdeauna Franța și pe francezi. Întotdeauna și în toate circumstanțele”, a spus ea, explicând că împrumutul a fost luat de la banca din Rusia deoarece băncile franceze nu voiau să o crediteze.

Când Le Pen i-a adus aminte președintelui că l-a primit pe Putin la Paris cu mare fast, Macron i-a răspuns: „L-am gazduit pe un șef de stat, nu pe bancherul meu”.

Nu a fost un moment plăcut pentru Le Pen, care a încercat să evite cât mai mult acest subiect în timpul campaniei. Dilema lui Le Pen a fost vizibilă de altfel încă dinainte de începerea campaniei, când a fost nevoită să arunce la gunoi o mulțime de pliante electorale care conțineau o poză în care candidata RM dădea mâna cu Putin.

„Scepticism” sau „ipocrizie”?

Ciocniri au existat și pe tema relației Franței cu UE. Le Pen a insistat că vrea să protejeze economia franceză, a criticat acordurile de liber schimb și a subliniat că, deși nu vrea ca Franța să iasă din UE, susține o Europă a națiunilor, ceea ce înseamnă că blocul comunitar are nevoie de o reformă profundă.

Macron a spus că acest lucru este echivalentul unui „Frexit” ascuns. Președintele a acuzat-o pe rivala sa că prin toate măsurile propuse susține de fapt ieșirea Franței din Uniunea Europeană, fără să spună în mod explicit acest lucru.

Deputata din Pas-de-Calais a declarat în repetate rânduri că nu dorește să părăsească UE sau euro, acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a căzut într-o formă de conspirație”. Dar președintele i-a amintit că în 2017, programul ei electoral era mult mai ferm în această privință. „Deci 80% din program s-a schimbat, ceea ce este o veste bună în comparație cu acum cinci ani”, a subliniat președintele.

Dezbaterea a devenit și combativă pe tema schimbărilor climatice, când cei doi s-au contrat în privința surselor de energie și a măsurilor care trebuie luate pentru reducerea emisiilor de carbon. Le Pen a declarat că este în favoarea „tranziției” ecologice, dar că aceasta ar trebui să fie „mult mai lentă decât ceea ce li se impune francezilor”.

„Sunteți o sceptică a schimbărilor climatice”, a acuzat Macron, apărându-și bilanțul și denunțând proiectul rivalei sale, care vrea să oprească toate noile proiecte eoliene și solare. „Strategia dumneavoastră este o strategie bazată total pe energia nucleară. Nu este posibilă”.

„Eu nu sunt absolut deloc o sceptică, dar dumneavoastră sunteți un pic ipocrit”, a răspuns candidata RN. Ea i-a reproșat în special lui Macron „ecologia punitivă”, opțiunile sale de la începutul mandatului, în special faptul că a închis centrala de la Fessenheim, și sprijinul său pentru energiile regenerabile, pe care ea nu le consideră eficiente, deoarece sunt intermitente.

Schimbările climatice reprezintă o preocupare majoră, pe care care stângistul radical Jean-Luc Melenchon a marșat în campanie, reușind un scor semnificativ. Atragerea alegătorilor de stânga a fost una dintre mizele ambilor candidați, deși Macron este cel care are șansa de a obține mai multe voturi de la ei în turul II.

Macron, despre pericolul unui „război civil”

Cuvinte dure au generat și discuțiile despre securitate, precum și planurile lui Le Pen, care vrea să interzică vălul islamic în locurile publice și să organizeze un referendum pentru a reduce imigrația și pentru a introduce o serie de politici sociale naționaliste care i-ar favorizat pe francezi atunci când vine vorba despre locurile de muncă, beneficiile sociale și asistență medicală.

Proiectele acestea au semnalat în mod special direcția partidului lui Le Pen, care a mizat pe o de-radicalizare pentru a atrage noi alegători, dar nu și-a părăsit rădăcinile naționaliste.

Macron a găsit un teren fertil aici, acuzând-o pe Le Pen că încalcă libertățile religioase ale femeilor musulmane și că propunerile emise sunt în directă contradicție cu Constituția.

„Franța, țara iluminismului, ar deveni prima țară din lume care ar interzice simbolurile religioase în spațiul public, nu are niciun sens. Ce propuneți nu este Franța universalismului, este o trădare a spiritului francez”, a avertizat Macron.

Le Pen s-a simțit pe teren mai sigur când a vorbit pe tema criminalității și a securității: ea a deplâns creșterea „barbariei” în țară și a dat vina pe „imigrația anarhică și masivă”. Prin urmare, a promis să „reînarmeze poliția” și să înăsprească sistemul juridic, creând 25.000 de locuri suplimentare în închisori.

Le Pen a promis de asemenea să contracareze extremismul islamic și a promis o „republică mândră de ea însăși și nu una rușinată”. A vorbit despre închiderea „moscheilor radicale” și despre deportarea imigranților care reprezintă un risc de securitate, dar și despre necesitatea de a interzice vălul deoarece acesta este o uniformă impusă de extremiștii islamici.

Macron însuși a luat o serie de măsuri împotriva extremismului islamic în timpul mandatului, în care comentatorii au observat că președintele s-a mutat destul de clar spre dreapta spectrului politic. Dar în această dezbatere, el s-a grăbit să o contreze dur pe Le Pen, avertizând chiar asupra pericolului unui „război civil”.

„Ceea ce este îngrijorător este că treceți de la terorism la islam și apoi la străini, amestecați toate problemele. Ceea ce spuneți dumneavoastră va provoca un război civil. Este foarte grav”, a avertizat Macron, cu privire la măsurile propuse de rivala sa.

„Pensionarea la 65 de ani este o nedreptate absolut insuportabilă”

Cei doi candidați au discutat în contradictoriu și pe tema vârstei de pensionare. În timp ce Macron a propus ca vârsta de pensionare să crească la 64 de ani în 2027, adversara sa a spus că dorește ca francezii să se retragă din activitate „între 60 și 62 de ani”.

„Pensionarea la 65 de ani este o nedreptate absolut insuportabilă” și „nejustificată din punct de vedere bugetar”, a insistat Le Pen. Macron i-a răspuns însă amintind de deficitul deja uriaș al sistemului de pensii și punând sub semnul întrebării finanțarea viitoare: „Ori aveți taxe ascunse, ori veți pune în pericol pensiile actualilor pensionari”.

Contracandidații au mai vorbit și pe tema economiei. În vreme ce Macron și-a apărat mandatul invocând creșterea economică, scăderea șomajului sau apariția unor start-up-uri franceze de succes, Le Pen l-a criticat pentru datoria publică acumulată și în general pentru „bilanțul economic foarte prost”.

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de Ipsos pentru Le Monde sugerează că Macron are un avans de 12 puncte procentuale în fața lui Le Pen înaintea turului II, fiind creditat cu 56% din voturi față de cele 44% ale reprezentantei extremei drepte. Cu toate acestea, 13% dintre alegători nu au spus pentru cine vor vota. Dintre cei care au spus că se vor abține sau vor vota în alb, 43% au declarat că s-ar putea răzgândi în ziua votului.

Urmărește-ne pe Google News
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP.RO
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Playtech.ro
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Observatornews.ro
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Horoscop 28 iunie 2022. Vărsătorii sunt invitați să se trezească la realitate, nu să se culce și mai confortabil pe o ureche
HOROSCOP
Horoscop 28 iunie 2022. Vărsătorii sunt invitați să se trezească la realitate, nu să se culce și mai confortabil pe o ureche
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Orangesport.ro
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro