Vizităm sediul din Viena, de fapt cele două sedii din capitala Austriei. În spatele unui site relativ simplu, valabil în 25 de limbi de acces, între care şi româna, sunt aproape 12.000 de angajaţi, de 40 de naţionalităţi. Unii lucrează în Gibraltar, alţii în Stockholm, în schimburi, astfel încât, 24 de ore din 24, treaba să meargă ca unsă. Statistica e copleşitoare: 2.000 de servere performante gestionează 6.000 de tranzacţii financiare pe secundă şi 100 de milioane de pariuri pe zi.
Oferte din fotbal, rugby sau baschet
„Bwin e, de fapt, o companie de divertisment, pentru că utilizatorii noştri au acces şi la casino, poker sau jocuri”, ne spune Kevin O’Neal, purtătorul de cuvânt. Deţine drepturi TV pentru campionate puternice, are transmisii live pentru pariuri în direct la fel de fel de sporturi, făcând pionierat în era digitală. Fotbalul din Liga I, a II-a, handbalul din Liga Naţională, baschetul şi rugbyul sunt legăturile pe care Bwin le are direct cu România. Site-ul, probabil cel mai profitabil din lume în sumă netă, cheltuieşte peste 97% din cifra de afaceri pe promovare, plata câştigurilor jucătorilor şi modernizare. 500 de programatori, plus software ultraperformant, veghează ca totul să fie în regulă. Nu se permit greşeli, întrucât orice eroare poate însemna dezastrul. La acest nivel, tehnica modernă e o garanţie în plus pentru credibilitate. Pentru că da, încrederea înseamnă bani.
«Combatem viciul, iar tranzacţiile suspecte le oprim instantaneu»
Thomas Tzokas, şeful Bwin pe zona Balcanilor, este un tip tranşant, gata oricând să dialogheze despre pariuri şi lumea lor.
Libertatea: Având în vedere că rulaţi sume imense, nu aţi fost contactaţi de Mafie?
Thomas Tzokas: Nu s-a întâmplat asta până acum. Tot ce facem noi este la vedere, iar bunul nostru cel mai de preţ este credibilitatea. Dacă o pierdem, suntem falimentari şi, poate, la puşcărie. E exclusă orice colaborare în afara legii.
Cum se stabilesc cotele?
Avem cei mai buni angajaţi, care cunosc perfect sporturile şi campionatele de care răspund. De pildă, pentru România există zeci de persoane care sunt implicate, care au conexiuni pentru rezultatele live. Aici ne bazăm pe bunul lor simţ profesional.
Thomas Tzokas: «La noi, oamenii chiar câştigă bani!»
Şi dacă mai „greşesc”?
Se mai întâmplă. În afara firmei nu se ştiu numele celor care se ocupă de cote, întrucât există în aceste cazuri acorduri de confidenţialitate. Oamenii ăştia sunt bine plătiţi, verificaţi, se află în afara oricărei îndoieli. Şi, oricum, dacă apare ceva suspect, meciul respectiv e scos de pe site.
Nu aveţi probleme de conştiinţă, poate se mai omoară oameni din cauza viciilor…
Lucrăm îndeaproape cu celebra Harvard Medical School, pentru a conştientiza clienţii asupra dependenţei. Şi, mai mult, la Bwin nu poţi miza oricât, depunerile de pe carduri care depăşesc 500 de euro pe o singură miză le oprim. De asemenea, e o sumă-limită pe care o poţi cheltui. Nimeni nu poate câştiga mai mult de 10.000 de euro la un pariu.
Păi, şi cum de faceţi asemenea profituri?! Cum de curg atâţia bani?
Repet, e vorba de credibilitate. Iar la noi oamenii chiar câştigă bani. Poate părea paradoxal, dar ne bucurăm de asta, pentru că ne creşte reputaţia.