Citând „surse apropiate Kremlinului”, Meduza a scris că Prigojin încearcă să preia controlul partidului „O Rusie Justă”, al cărui lider, Serghei Mironovreci, a catalogat organizația Wagner drept o „formațiune militară eroică”.
Plecând de la această relatare, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, a transmis, în raportul său zilnic privind conflictul din Ucraina, că apropierea dintre cele două figuri „ar putea declanșa o nouă polarizare în cadrul Kremlinului”.
S-a speculat de mult timp de către surse independente din Rusia că Prigojin – care a fost supranumit în trecut „bucătarul lui Putin” – ar putea avea propriile ambiții politice.
În martie, liderul mercenarilor Wagner a contestat public narativul Moscovei potrivit căruia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina, narativ pe care Kremlinul l-a folosit pentru a justifica invazia din țara vecină.
Prigojin ar fi interesat de filiala din Sankt Petersburg a partidului „O Rusie Justă” – considerată în general ca fiind unul dintre cele mai valoroase active ale formațiunii – și de obținerea unei poziții la nivel federal, potrivit Meduza.
Partidul, care afirmă că oferă „Noul socialism al secolului XXI”, este pro-Kremlin și acționează ca pseudo-opoziție față de președintele Vladimir Putin.
Cu toate acestea, sursele Meduza se îndoiesc că lui Prigojin i se va permite să obțină controlul asupra acestui partid parlamentar, deoarece tensiunile față de liderul Wagner din cadrul conducerii de la vârful statului cresc.
Prigojin a apărut ca un jucător-cheie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, mercenarii Wagner jucând un rol important în luptele de pe front, în special în ceea ce privește disputatul oraș Bahmut din regiunea Donețk.
După ce a recrutat deținuți din închisorile rusești, organizația paramilitară a contrazis și provocat în mod deschis Ministerul rus al Apărării în mai multe rânduri.
Actualul lider al partidului „O Rusie Justă”, Mironov, „încearcă probabil să își revigoreze influența politică și să îl folosească pe Prigojin ca patron pentru ambițiile sale politice”, a estimat ISW.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Prigojin a fost acuzat de amestec în alegerile din SUA și de extinderea influenței rusești în Africa.
El s-a născut la Sankt Petersburg, ca și Putin, și a avut probleme repetate cu legea.
În 1979, a primit prima condamnare penală – o sentință cu suspendare -, pe vremea când avea 18 ani.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Standup • 12.04.2023, 10:32
Hai Libertatea, ne bazam pe voi sa faceti un pic de dreptate, suntem asa de obositi si scarbiti de stirile acestea despre oameni simpli care sunt nedreptatiti de cocalari marsavi imbracati in costume cu fețe expresive
Standup • 12.04.2023, 10:38
Standup • 12.04.2023, 10:32
Hai Libertatea, ne bazam pe voi sa faceti un pic de dreptate, suntem asa de obositi si scarbiti de stirile acestea despre oameni simpli care sunt nedreptatiti de cocalari marsavi imbracati in costume cu fețe expresive
Upps am comentat mai jos dar comentariul era pentru acest articol : "" Noi informații în cazul celor patru tinere intoxicate cu monoxid de carbon, la Brașov. Închiriaseră un apartament de la soția unui consilier PNL Citeşte întreaga ştire: Noi informații în cazul celor patru tinere intoxicate cu monoxid de carbon, la Brașov. Închiriaseră un apartament de la soția unui consilier PNL"" Mea culpa ✌️