Mergi direct la conținut »
ANALIZĂ | Oligarhii ruși care controlează Lukoil, al treilea grup petrolier din România, pe lista SUA pentru viitoare sancțiuni
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > ANALIZĂ | Oligarhii ruși care controlează Lukoil, al treilea grup petrolier din România, pe lista SUA pentru viitoare sancțiuni

ANALIZĂ | Oligarhii ruși care controlează Lukoil, al treilea grup petrolier din România, pe lista SUA pentru viitoare sancțiuni

Vagit Alekperov și Leonid Fedun, cei doi oligarhi ruși care controlează destinele Lukoil, cel mai mare grup petrolier privat din Rusia și al treilea ca mărime din România, se află pe lista SUA pentru viitoare sancțiuni, potrivit documentelor consultate de către Libertatea.

De Daniel Ionașcu,

Alekperov este un fost ministru al Petrolului din perioada URSS. Acesta a cumpărat în anii `90 o serie de zăcăminte în Rusia, pe care le-a unificat în grupul Lukoil.

Cine sunt Vagit Alekperov și Leonid Fedun

Ulterior, grupul Lukoil s-a extins și în alte țări, inclusiv în România. Alekperov are o avere estimată la 16,5 miliarde de dolari de către revista americană Forbes.

Alături de acesta, pe lista făcută făcută public de către Trezoreria SUA se află și Leonid Fedun, vicepreședinte al Lukoil. Acesta are la rândul său o avere estimată la 7,1 miliarde de dolari.

Ce deține Lukoil în România

Lukoil deține în România circa 300 de benzinării, al treilea lanț de stații de distribuție a carburanților după Petrom și Rompetrol.

De asemenea, Lukoil deține rafinăria Petrotel, de lângă Ploiești.

Lukoil explorează de asemenea o serie de perimetre din Marea Neagră, împreună cu grupul de stat Romgaz. Cele două companii au descoperit deja un zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi.

Lukoil este în centrul unui dosar de evaziune fiscală și spălare de bani la Petrotel, prejudiciul fiind de 1,7 miliarde de euro.

Tot în 2014, oficialii Lukoil s-au aflat în conflict cu autoritățile române. La un moment dat, șefii Lukoil au amenințat cu închiderea rafinăriei Petrotel. Amenințarea nu a fost dusă la capăt deoarece Lukoil nu are cum să-și alimenteze benzinăriile din România.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Lukoil se află sub investigații și în Bulgaria.

Anterior, gigantul rus și-a vândut benzinăriile din Austria și Ucraina după anexarea Crimeei de către Rusia.

Fondatorul Kaspersky, pe listă

Lista conține 114 politicieni ruși și 96 de oligarhi care sprijină regimul lui Vladimir Putin, conform CNN.

Potrivit legii, Trezoreria SUA trebuia să facă publică această listă și să impună sancțiuni din cauza interferenței Rusiei în alegerile SUA și a propagandei.

Aceaste nume urmează să fie incluse în sancțiuni economice, dar SUA nu au luat încă vreo decizie.

Totuși, dacă ar fi incluse toate persoanele de pe listă, atunci 80% din economia rusă ar fi vizată.

Astfel, pe listă se mai găsesc Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea, dar și Oleg Deripaska – ”regele aluminiului”, care deține gigantul Rusal.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Eugene Kaspersky, fondatorul antivirușilor cu Kaspersky se află pe aceeași listă. SUA au eliminat antivirușii Kaspersky din toate instituțiile publice după ce Israelul a detectat că serviciile ruse de spionaj au folosit Kaspersky pentru a fura ”armele cibernetice” ale NSA.

Antivirușii Kaspersky sunt folosiți de mai multe instituții din România.

De la petrol la bănci

Tot pe listă se mai găsesc oligarhii Leonid Mikhelson și Gennadiy Timcenko. Acesta din urmă deține Novatek, al doilea producător de gaze din Rusia după Gazprom.

Timcenko deținea și o parte din traderul de petrol Gunvor, dar le-a vândut către Leonid Mikhelson în 2014, înainte de includerea primei runde de sancțiuni americane, ca urmare a anexării Crimeei și a sprijinirii rebelilor din estul Ucrainei. Anterior, presa scria că Putin ar controla o parte din Gunvor.

Pe lângă aceștia, pe listă se mai găsesc șefii Gazprom și Rosneft, dar și ai băncilor ruse de stat Sbarbank și VTB.

Close
Închide
  Close