Anca Dragu a precizat că un aflux de ajutor financiar din partea UE și aportul noilor surse de energie din România au stat la baza încetinirii inflației înregistrate anul trecut, de la peste 30% în 2022 la 4,2%.
Revenirea țării cu 2,6 milioane de locuitori după problemele provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina a fost mult mai amplă decât se așteptau inițial autoritățile de la Chișinău, relatează TV8.md.
„Exemplul Republicii Moldova este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană, ceea ce denotă impactul pe care îl poate avea și asupra altor națiuni”, a spus Anca Dragu.
Guvernatoarea Băncii Naționale din țara vecină a precizat că Republica Moldova a obținut în anul 2022 statutul de candidat pentru aderarea la UE, după ce a acuzat îndelung Moscova că folosește resursele de gaze pentru a menține clasa politică de la Chișinău sub influența sa.
Anca Dragu a făcut referire și la situația din Regiunea Transnistreană, la afluxul de refugiați din Ucraina și întreruperea activității principalelor rute de transport, dar și la agenda președintei Maia Sandu care vizează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
În vârstă de 51 de ani, fosta președintă a Senatului României a transmis că în mandatul său de guvernatoare a Băncii Naționale din Republica Moldova se va concentra pe consolidarea credibilității și independenței băncii centrale, precum și pe sprijinirea reformei sectorului financiar din Republica Moldova.
FOTO: Hepta