Modificările Legii 153/2017 i-au afectat și pe angajații Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariul din Constanța. Le-a ajuns cuțitul la os și au ieșit să protesteze în curtea instituției.
„Vrem salarii decente, să ne putem întreține familia!”, au cerut, miercuri, angajații Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, care au ieșit în curtea instituției, cu pancarte pe care erau scrise mesaje prin care își exprimau nemulțumirile determinate de intrarea în vigoare a Legii 153/2017 – Legea salarizării unitare, prin care sporurile le-au fost tăiate.
În aceste condiții, în urmă cu câteva zile, îngrijitorii au refuzat să prindă ratonii și să-i țină, pentru a putea fi vaccinați. Ei și-au motivat refuzul prin faptul că le-a fost tăiat sporul de periculozitate.
Pentru că demersurile realizate pe linie sindicală, până în prezent, nu au avut niciun rezultat, angajații complexului muzeal sunt hotărâți să își spună păsurile prin forme de protest.
„Am făcut nenumărate demersuri, adresate Consiliului Județean Constanța, dar până acum nu au găsit nicio soluție de a fi rezolvată această problemă a salariilor, dat fiind că Legea salarizării nu le permite creșterea salarială, până în 2022. Cerem o modificare a Legii 153, așa cum s-a făcut și pentru alte categorii de salariați. Ordonatorul principal de credite, Consiliul Județean Constanța, să fie cel care să stabilească veniturile salariale ale colegilor din complexul muzeal, prin faptul că ei au venituri proprii și nu ar afecta bugetul național al României”, a precizat liderul sindical Ion Caraignat, reprezentant al Cartel Alfa Constanța.
Protestul angajaților este susținut și de către directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, care spune că din 2012, de când a venit ca manager la Delfinariul Constanța, încasările și numărul de vizitatori s-a triplat, în condițiile în care personalul este același, posturile fiind blocate în sistemul public, iar salarizarea a crescut minimal.
„Acest lucru a făcut în continuare să avem salarii nete undeva sub 1.200 de lei pentru foarte mulți dintre angajați. Este, după părerea mea, inadmisibil ca un muzeu de o importantă județeană, dar care se adresează în timpul sezonului estival tuturor turiștilor ce vizitează Constanța, personalul muzeului să fie tratat de către legislația românească astfel”, spune directorul CMSN.
Adrian Bâlbă mai precizează că noua lege a salarizării a eliminat posibilitatea accesării unor sporuri de condiții periculoase, vătămătoare sau grele de muncă.
„Aceste sporuri se obțin în cadrul muzeelor de importantă judeteană foarte dificil numai după ce demonstrezi că anul precedent ai avut boli profesionale sau accidente de muncă. Acesta este motivul pentru care salariații de la CMSN Constanța au o revendicare importantă salarială, iar din acest punct de vedere au tot sprijinul meu ca director al instituției. Ca exemplu, numai în ultimele două zile, la caserie și-au dat demisia două persoane din șase, ele având un salariu de 1.100 de lei-din care se rețin și sume pentru garanție, ajungând să ducă acasă 900 de lei, insuficient pentru un trai decent“, a mai spus directorul CMSN Constanța.
Angajații Complexului Muzeal intenționează să protesteze și în fața Prefecturii Constanța.
Citește și: Cristi Borcea vrea să fie liber pentru că are șapte copii. Instanța i-a dat un răspuns uluitor