NATO va „proteja fiecare colţ de teritoriu, împreună”, a afirmat ministrul german de externe, după o întâlnire cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, în capitala letonă Riga.
Baerbock a subliniat că Letonia, Estonia şi Lituania, ca aliați ai NATO, se pot „bizui 100% pe Germania”. „Siguranţa Europei şi a noastră a tuturor este legată inseparabil de securitatea statelor baltice”, a adăugat şefa diplomaţiei germane, care a început miercuri un turneu de trei zile în republicile baltice ex-sovietice – Letonia, Estonia şi Lituania.
În ce-l priveşte, omologul său leton, care a criticat lentoarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina, a subliniat că „Germania este un partener de încredere”, referindu-se la rolul trupelor germane în grupul de luptă al NATO din Lituania.
Baerbock a mai afirmat la Riga că Berlinul este pregătit să sprijine militar Ucraina pe termen mediu şi lung, „atât în următoarele trei luni, cât şi în următorii trei ani”. Ea a menţionat şi că livrarea de armament mai greu cum sunt tancurile „nu reprezintă un tabu, deşi aşa pare uneori în dezbaterile din Germania”.
Cu toate acestea, șefa diplomației germane a subliniat că Berlinul a ales să nu dezvăluie detalii despre armele pe care le-a trimis în Ucraina.
„Noi am livrat rachete antitanc (de tip) Stinger şi alte lucruri despre care nu am vorbit niciodată în mod public, pentru ca aceste livrări să poată avea loc rapid”, a precizat Annalena Baerbock, potrivit Reuters.
Întrebată dacă Germania va trimite sistemul său de artilerie Panzerhaubitze 2000 – despre care unii experți spun că Ucraina are nevoie pentru a organiza un contraatac împotriva forțelor ruse din regiunea Donbas, aceasta a spus că Berlinul va instrui soldații Kievului cu privire la utilizarea și întreținerea unor sisteme mai avansate pe care le-ar putea obține de la alte țări aliate sau pe care le-ar putea cumpăra direct.
„Dacă partenerii livrează artileria pe care noi nu o mai putem livra, îi vom ajuta cu pregătirea și mentenanța”, a spus Baerbock.
Berlinul a stabilit deja cu alte state din NATO şi G7 ca, dacă acestea trimit rapid Ucrainei arme mai vechi, Germania le va înlocui cu arme de producţie germană, a amintit Baerbock.
Pe de altă parte, ministrul german de externe a evocat o anume „manie naţionalistă” care se instalează în Rusia şi creează tensiuni în societatea germană, dar şi în Letonia. „Nu vom permite ca societăţile noastre să fie divizate”, a asigurat ea, adăugând, referitor la un posibil embargo asupra importurilor de combustibil fosil rusesc, că Germania face „eforturi uriaşe pentru a depăşi dependenţa fatală de energia rusă”.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia