Durata somnului este strâns legată de obezitatea infantilă, de aceea și copiii pot avea tulburări ale somnului. Este important de știut că pentru o sănătate bună, medicii recomandă ca durata somnului să fie între șase și opt ore.

Pe termen lung, somnul de slabă calitate este asociat cu afecțiuni psihologice (depresia, anxietatea, psihoza) sau probleme de sănătate semnificative, cum ar fi obezitatea, diabetul, sistemele imunitare deficitare și chiar unele forme de cancer. Tulburarile de somn pot crea probleme la serviciu, dar mai ales, la conducerea automobilului în traffic, spun specialiștii care s-au renunit, joi,  pentru a marca  ”Ziua Mondială a Somnului 2018”.

Medicul Ruxandra Ulmeanu, preşedintele  Societății Române de Pneumologie spune că numai un somn de calitate asigură o viață mormală și fericită.

”Societatea Română de Pneumologie vă dă un mesaj simplu: Păstraţi-vă ritmul şi bucuraţi-vă de viaţă!

Numai un somn de calitate este acela care vă asigură o viaţă normală dar în acelaşi timp o viaţă fericită, o viaţă în care sunteţi sănătoşi şi în care vă place să trăiţi în fiecare zi”, spune medicul.

Epuizarea afectează și calitatea somnului 

”Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului.Mai mult de o treime până la 45-50% la anumite categorii cu risc,  dintre persoane pot avea tulburări ale somnului. Aceste tulburări de somn sunt prezente şi la copii. Intervenindu-se precoce, persoenle cu tulburări de somn  pot avea un răspuns extrem de benefic asupra vieţiilor”, mai spune profesorul Ulmeanu.

Sunt recomandate  6-8 ore de somn continuu

Medicul Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie spune că durata optimă a somnului este între șase și opt ore continuu.

”Recomandarea este de 6-8 ore de somn continuu. Somnul este alături de nutriţie şi activitatea fizică baza vieţii noastre sănătoase”, continuă medicul

 O tremie din viață dormim

Potrivit studiilor, dormim cam o tremie din viață, altfel spus, în general  24 de ani după cum arată cercetătorii germani.

Ştim că dormim aproximativ o treime din viaţa noastră. În general 24 de ani după cum spun studiile unor cercetători germani. Dintre tulburările de somn, cea mai frecventă este insomnia, care afectează între 30 și 45 dintre adulți. O altă suferință este apnea în somn de care suferă ăntre 4și 9 la sută din populație”, continuă medicul Munteanu.

Legat de pauzele de respirație în somn, cunoscute sub denumirea de apnee, şeful de lucrări, doctor Oana Claudia Deleanu,  membru al Societății europene de cercetare în domeniul somnului spune că în timpul unui astfel de episode se poate muri.

Apneea în somn,  pauze de respiraţie.

”Așadar o  treime din viaţa noastră este somnul. Apneea în somn este o suferință ce trebuie tratată ca și o urgență medical, pentru că uneori se poate muri în timpul episoadelor de pauze de respiraţie.

Apoi, persoane cu apnee în somn,sunt somnolente în timpul zilei riscă să adoarmă la volan”, spune medicul Oana Deleanu.

De aceea trebuie instituit un tratament de specialitate.  Terapia sindromului de apnee în somn se face cu aer cu presiune pozitivă continuă.

” Nu există nicio pastilă din păcate care să îşi deschidă mecanic gâtul în timpul somnului. Noi ar trebui să evaluăm cam 200.000 de pacienţi pe an. Evaluăm cam 5.000 prin muncă voluntară în vreo 75 de laboratoare de somnologie. Jumătate dintre pacienţii care ar trebui să se trateze acceptă ideea de tratament, dar pe termen lung numai 10% din ei rămân cu aparatele. De ce ? Pentru că în primul rând le plătesc din buzunar”, mai spune medicul Deleanu.

Multe dintre tulburările de somn de la adulţi se regăsesc şi la copii

Medicul Cristina Anghel, Vicepreşedinte Asociaţia pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi spune că multe dintre tulburările de somn de la adulţi se regăsesc şi la copii.

”Ştim deja că somnul la copil este esenţial pentru dezvoltarea neurocognitivă, emoţională şi fizică mai ales că un copil îşi petrece 40% din copilărie dormind.

Un copil odihnit este un copil echilibrat, este vesel. Un copil neodihnit este un copil agitat, iritabil, cu o toleranţă scăzută la frustrare”, mai spune medicul Cristina Anghel.

Unul din zece copii din România sunt la risc să dezvolte o tulburare respiratorie în timpul somnului

”Un studiu ne arată că unul din 10 copii din România sunt la risc pentru a dezvolta o tulburare respiratorie în timpul somnului. Prevalenţa tulburărilor respiratorii de somn la copiii cu obezitate poate să atingă cifre de până la 59%.

Cu cât copiii dorm mai puţin cu atât creşte prevalenţa obezităţii”, conchide medicul.

Ai probleme cu somnul? Cum adormi repede – sfaturi pentru un somn odihnitor

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 20 ianuarie 2021. Balanțele sunt pe punctul de a lua decizii grave, cu consecințe neprevăzute
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2021. Balanțele sunt pe punctul de a lua decizii grave, cu consecințe neprevăzute
Țeapa luată de un bărbat care a lăsat garanție mașina de 30.000 € pentru un împrumut de 5.000 €
Știrileprotv.ro
Țeapa luată de un bărbat care a lăsat garanție mașina de 30.000 € pentru un împrumut de 5.000 €
Vedeta apreciată în ţară, descoperită pe site-urile pentru adulţi! Şi-a pierdut locul de muncă deja şi nu va mai apărea la TV
Telekomsport
Vedeta apreciată în ţară, descoperită pe site-urile pentru adulţi! Şi-a pierdut locul de muncă deja şi nu va mai apărea la TV
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)